Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt avantajele spatiilor acoperite pentru afacerile agricole?

de Cosmin Enescu 26 Ian. 2015 3823
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In general vorbind, materialele plastice sau sticla de pe sera au exact efectul pe care-l au geamurile de la locuinte. Radiatia solara trece prin ele, lungimea ei scade si trec infrarosiile, care nu mai ies afara. Din aceasta cauza spatiile acoperite se incalzesc mai repede, acesta reprezentand un avantaj esential.

Caldura inseamna in primul rand posibilitatea de a planta mai devreme si chiar grabirea vegetatiei in prima perioada dupa plantare, in comparatie cu cultura din camp.

Ing. Nicolae Atanasiu, sef lucrari practice – Facultatea de Horticultura, Bucuresti: „Daca ar fi sa discutam de sortimentul de produse ce se poate cultiva in Romania, e bine ca in camp sa se cultive specii de talie joasa, iar in solariu specii cu talie inalta. Folosirea pe verticala a cat mai mult spatiu din solariu trebuie sa o aiba in vedere toata lumea.

Dintre legumele ce pot fi cultivate in solariu, cele mai recomandate sunt: tomatele, castravetii (in ultima vreme castravetii cornison au revenit in forta pe piata), ardeii (pentru unele zone), vinetele si fasolea uscatoare.

Pentru cei care doresc sa cultive varza timpurie, e mai economic sa o protejeze cu tunele scunde. Aceasta e o modalitate economica de folosire a materialului plastic fara a fi nevoie de construirea unui solariu. Acesta, se stie, inghite foarte mult material, care costa. In plus, protejarea cu folie a terenului pentru culturile de varzoase timpurii este de scurta durata, deci folia se poate recupera si refolosi.

Daca este montata bine pe tunele nu se deterioreaza, deci poate fi stransa, spalata, stocata si folosita anul urmator fara probleme. Eu am vazut mai demult in Japonia o mare varietate de verdeturi si legume radacinoase cultivate sub astfel de tunele. in cazul in care vreo cultura necesita lucrari de ingrijire se ridica marginea foliei pe o parte sau pe alta a tunelului si se realizeaza lucrarile.”

Tunelele scunde au cam disparut acum din preocuparile cultivatorilor, insa ele reprezinta totusi o modalitate de protejare de care e bine sa tineti seama. In tarile din vestul Europei, unde forta de munca pe unitatea de suprafata se consuma in cantitati mai mici, sau dezvoltat niste facilitati tehnice atat pentru micii producatori cat si pentru cei mai mari.

Exista niste module de arcuri cu inaltime redusa si cu latimea la baza mica, ce protejeaza unu–doua randuri de cultura. Acestea se monteaza pe niste sine la baza, se pun unul in continuarea celuilalt si se acopera cu material plastic.

Mai sunt si alte metode, care folosesc materiale plastice perforate, foarte subtiri, utilizate in zonele fara vanturi puternice. Acestea se aplica direct peste culturile de varzoase sau radacinoase, fara arcuri, acoperind pur si simplu culturile. In aceste tunele nu se pot efectua insa lucrari, ele fiind folosite doar ca protectie impotriva temperaturilor scazute.

O caracteristica generala in tara noastra e ca solariul sa nu se pastreze acoperit toata vara. Acesta se lasa de obicei acoperit pana in momentul cand temperatura de noapte nu mai e daunatoare pentru specia cultivata. Din acel moment prezenta plasticului nu se mai justifica. Exceptie fac regiunile cu pericol de grindina cum e, de exemplu, zona Buzaului. Acolo multi cultivatori lasa folia cu poalele ridicate pentru ca, in caz de grindina, sa poata proteja partial cultura.


Tags: afaceriafaceri agricoleafacerespatii acoperitesolariisolarculturi pentru solarii

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Afacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii

de Idei de afaceri
30 Ian 2024
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Afaceri cu struti. Potentialul pietei

de Idei de afaceri
01 Feb 2024
Redam cateva dintre problemele cu care se confrunta crescatorii de struti din tari cu o oarecare experienta in domeniu, pentru a fi consemnate si de...

Organizarea afacerii cu raci

de Idei de afaceri
16 Feb 2023
Este obligatoriu ca la inceput de afacere sa va asigurati activitatea, productia, in functie de diferite criterii (seceta, cutremur, fenomene...

Afaceri cu Paulownia. Alegerea si pregatirea terenului

de Idei de afaceri
31 Ian 2023
Va intrebati, desigur, de cat teren aveti nevoie pentru a infiinta plantatia dumneavoastra de Paulownia. Intreprinzatorii mai vechi si consultantii...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]