Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Compostarea - Solutie simpla, rapida si necostisitoare in agricultura si zootehnie

de Ideideafaceri.ro 11 Iun. 2011 4342
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Compostul este rezultatul transformarii resturilor vegetale intr-un compus cu un continut mare de nutrienti. Acesta are rolul de a ingrasa in mod natural si necostisitor solul si ajuta la mentinerea unui mediu inconjurator nepoluat. Agricultorii si zootehnistii romani ar putea beneficia din plin de pe urma unei practici simple si avantajoase.

Mod de preparare:se aduna toate deseurile de natura organica din cadrul gospodariei si se lasa la putrezit intr-un recipient special construit pentru compostare.

Exemple de deseuri bune pentru compost:resturi de legume, iarba, pliculete de ceai, frunze, flori ofilite, paine, balegar, orez, hartie, paste, rumegus samd.

Nu sunt acceptate:oase, alimente grase sau uleioase, carne, produse lactate, deseuri ale animalelor de casa, oase, carbune, cenusa samd.

Toate se aseaza in compostor, avand grija sa le maruntim pentru a putrezi mai usor si in profunzime. Compostorul se aseaza departe de soare sau vant. In prezenta acestora, compostul se va usca si nu va avea timp sa putrezeasca. Compostorul poate sa aiba o marime de 1 m cub. Aceasta este dimensiunea optima pentru rezultarea unui amestec perfect de nutrienti. Cu cat se aduna mai multe deseuri vegetale, cu atat compostul se va forma mai greu.

Aceasta metoda, compostarea, reduce nevoie de utilizare a ingrasamintelor de natura chimica, a fertilizatorilor daunatori, atat pentru sanatatea consumatorilor plantelor cat si pentru sanatatea solului. Un sol tratat isi va pierde proprietatile naturale si, in timp, se va transforma intr-unul nisipos.

De asemenea, recoltele sunt afectate de substantele chimice. Aspectul lor poate fi mai bun, insa dispare mirosul si aroma caracteristice. S-a dovedit stiintific ca multi fertilizatori chimici au la baza substante cancerigene. Numerosi fermieri urmeaza tendintele de astazi si renunta la utilizarea lor.

Compostarea nu prezinta dezavantaje. Pe langa faptul ca se obtin cele mai bune ingrasaminte, se reduce si nevoia depozitarii deseurilor. De multe ori, zone extinse din apropierea fermelor sunt ocupate de dejectiile menajere sau rezultate din administrarea fermelor.

Iata o alta metoda prin care se reduce poluarea mediului inconjurator. Sa nu mai vorbim de faptul ca substantele chimice din sol se imprastie si in aer si se scurg, in mod  inevitabil, si in apele din apropiere, distrugand mediul de viata pentru numeroase vietuitoare.




Tags: compostareaagriculturazootehniecompost

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Afaceri profitabile de pana la 8.000 euro. Metode de recoltare in agricultura

de Idei de afaceri
10 Oct 2023
Pentru ca afacerea cu lavanda sa fie una profitabila, cultivatorul trebuie sa se decida de la inceput care este modalitatea de valorificare a...

Conversia de la agricultura conventionala la cea ecologica

de Idei de afaceri
16 Nov 2022
Trecerea de la agricultura conventionala la cea ecologica nu se face brusc, ci prin parcurgerea unei perioade tranzitorii, numite „perioada de...

Agricultura din Romania, crestere impresionanta

de Florin Amariei
20 Mai 2019
Conform datelor furnizate de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, agricultura din Romania a cunoscut o crestere impresionanta in...

Afaceri de viitor in agricultura

de Camelia Diaconu
23 Mar 2021
Afacerile in agricultura s-au dovedit a fi profitabile pe termen lung indiferent de suprafata de teren disponibila. Cu doar cateva sute de euro poti...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]