Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultura de lavanda: Care sunt cele mai profitabile soiuri

de Idei de afaceri 05 Mai. 2023 9849
Cultura de lavanda: Care sunt cele mai profitabile soiuri
4.13 din 45 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Lavanda este o planta foarte apreciata pentru proprietatile sale, fiind utilizata pentru fabricarea parfumurilor si a uleiurilor esentiale. Pentru ca afacerea cu lavanda sa fie una profitabila, cultivatorul trebuie sa se decida de la inceput care este modalitatea de valorificare a recoltei si pentru aceasta trebuie avut in vedere soiul de lavanda din care se pot obtine produse care sa indeplineasca cele mai inalte standarde de calitate. Printre cele mai avantajoase posibilitatii se enumera: comercializarea butasilor, producerea uleiului esential sau vanzarea inflorescentelor in scop culinar.

Apreciata inca din antichitate pentru calitatile ei vindecatoare, lavanda este una dintre cele mai valoroase plante aromatice. De-a lungul timpului, cercetarile au demonstrat ca gingasa floare de levantica are efecte curative deosebite, ea fiind folosita ca remediu naturist impotriva celor mai frecvente si periculoase afectiuni ale organismului.

Soiuri de lavanda


Iata diferite soiuri de lavanda in functie de intrebuintare:

Multe afaceri pot fi demarate cu investitii mici. Afla care sunt cele mai accesibile pe un teren de mici dimensiuni...click AICI pentru detalii si comenzi<<

- vanzarea de butasi

In acest scop, cel mai recomandat soi este englezescul Munstead – Lavandula angustifolia – cu un miros foarte puternic si foarte „prolific”.

Comercializarea de butasi de lavanda se poate face usor in pietele marilor orase, la targuri sau prin intermediul unui magazin online. Avantajul il reprezinta costul mic al investitiei, pentru ca un fermier care deja cultiva lavanda are o sursa sigura de a obtine plantutele noi. Rasadurile de lavanda au preturi in functie de dimensiunea plantei – de la cativa lei pana la 20-30 de lei, cat ajunge sa coste un butas de lavanda in marile magazine de bricolaj si gradinarit.


 

- obtinerea de ulei esential

Cultivatorii de lavanda care doresc sa produca si uleiul esential – foarte cautat si apreciat, mai ales in industria cosmeticelor, ar trebui sa ia in calcul investitia in soiul Grosso – Lavandula Intermedia.

Acesta este o incrucisare intre doua soiuri englezesti – Lavendula augustifolia si Lavendula latifolia –, anume creata pentru a produce mai multe flori si mai mult ulei – de pana la cinci ori mai mult decat soiurile obisnuite.

- uz culinar

Buena Vista – din „familia” Lavandula angustifolia – este soiul de lavanda creat de englezi pentru a fi folosit la prepararea deliciilor culinare.

Se poate cultiva chiar si in ghiveci si este o solutie sigura la care multi mari bucatari apeleaza pentru o savoare mediteraneeana. Poate fi folosit si la prepararea ceaiurilor cu lavanda.

 

Multe afaceri pot fi demarate cu investitii mici. Afla care sunt cele mai accesibile pe un teren de mici dimensiuni...click AICI pentru detalii si comenzi<<

Atentie! Sunt de preferat butasi in locul semintelor! Datorita calitatii superiore, butasii pastreaza caracteristicile genetice ale soiului, pe cand puietii din seminte pierd cu 35% din insusirile productive si tehnologice ale plantei-mama, prin degenerare.

Diferenta de calitate genetica se reflecta si in diferenta de rezistenta in timp a culturii – din puieti: 7-10 ani; din butasi: 15-25 ani –, dar si in diferenta de productivitate si profit: plantele obtinute din butasi produc mai mult cu aproximativ 1.000 kg/ha inflorescente, cu 3,3 tone/ha floare cu tija, cu 53 litri/ha ulei de lavanda – adica cu 89,4% mai mult ulei decat plantele obtinute din puieti.


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: afacere cu lavandacultivare lavandaafacere la tarasoiuri de lavanda

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.13 din 5 - 45 voturi.

Articole conexe

Afacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii

de Idei de afaceri
30 Ian 2024
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Afacere la tara - 4 Idei de culturi profitabile oricand

de Camelia Diaconu
04 Feb 2019
Tot mai multi oameni sunt dispusi sa lase agitatia marilor orase de-o parte si sa isi inceapa o noua viata intr-un loc curat si linistit. Mediul...

Afacere cu lavanda: cum sa faci profit pe suprafetele mici de teren

de Idei de afaceri
03 Sep 2020
Pentru o afacere profitabila cu lavanda antreprenorul trebuie sa stie inca de la inceput care este modalitatea de valorificare a recoltei pentru a...

Afacere la tara: cum se infiinteaza o crescatorie de fazani

de Alina Constantinescu
13 Feb 2018
Apreciati in mod deosebit pentru savoarea carnii si frumusetea penajului, cresterea fazanilor reprezinta o afacere cu reale oportunitati pentru...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]