Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultivarea coacazelor - Cele mai importante specii si soiuri

de Ideideafaceri.ro 15 Mai. 2012 12002
4.88 din 4 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cultivarea coacazelor ofera recompense substantiale agricultorilor romani, agricultori care descopera un nivel inalt al preturilor de comercializare atat pe piata interna cat si peste hotare.

Dintre speciile genului Ribes, care apartine familiei Saxifragaceae, subfamilia Ribesoideae, un rol important in formarea soiurilor cultivate de coacaz au avut urmatoarele:

Ribes rubrum L. - coacazul rosu.
Ribes vulgare Lam. - coacazul obisnuit.
Ribes petreum Wulf - coacazul de stanca.
Ribes nigrum L. - coacazul negru (casis).
Ribes americanum Mill. - coacazul negru american.

Pe langa aceste specii mai exista o serie de hibrizi naturali considerati ca specii si de asemenea speciile de cuisor (Ribes aureum si Ribes inodorum), de interes mai mic pentru cultura destinata obtinerii de fructe si de interes mai mare ca plante condimentare. In literatura de specialitate putem gasi o grupare a speciilor genului Ribes in doua, soiurile cultivate fiind impartite in functie de origine: soiurile de coacaz cu fructe rosii si albe provin din grupa Coreosma, iar cele de coacaz negru din grupa Ribesia.

Principalele soiuri de coacaz
Deoarece in cultura, tehnologul opereaza cu soiuri ale caror caracteristici morfo-biologice au suferit diferite modificari fata de genitorii lor, in cursul ameliorarii, urmeaza in continuare prezentarea principalelor caractere morfologice si insusiri biologice, de care trebuie sa se tina seama la stabilirea masurilor agrofitotehnice care vizeaza infiintarea si intretinerea plantatiilor de coacaz.

Soiuri de coacaz negru:Negre mari, Record, Costwold Cross, Mendip Cross, Negre Lee, Joseni 17, Urias de Boskoop, Daniel de septembrie, Negre Silvergieter, Fertodi, Bogatar, Tinker, Tsema, Blackdown, Balwin.

Soiuri de coacaz rosu cu fructul rosu:Abundent, Productivul lui Fay, Rosu timpuriu, Rosii de Versailles, Vierlander, Red Lake, Wilder si nu numai.

Soiuri de coacaz rosu cu fructul alb:Margaritar, Alb de Versailles, Albe mari, Albe de Olanda, Albe de Juterborger, Piata LOndrei, St Gilles si nu numai.

>>>Aflati toate detaliile referitoare la cultivarea coacazelor in cadrul ghidului "Cultivarea arbustilor fructiferi in sistem ecologic"!


Tags: cultivarea arbustilor fructifericultivarea coacazelorcoacazesoiuri coacaz

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.88 din 5 - 4 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]