Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cultivarea legumelor in sistem ecologic - Cultivarea prazului
Prazul se cultiva pentru bulbul si tulpina sa falsa, consumate frecvent in stare proaspata. Este o leguma in general dietetica. In afara calitatilor culinare indiscutatibile, prazul are numeroase beneficii terapeutice, fiind un bun tonic al sistemului nervos, un diuretic apreciat.
Este un bun antiseptic, fiind folosit in ameliorarea efectelor furunculelor, intepaturilor de insecte, bataturilor sau a altor plagi deschise.Criptomonede Ghid practic pentru incepatori
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
Chiar daca originea prazului nu a fost inca elucidata se stie ca el a fost cultivat in Grecia si in Egiptul Antic, de unde s-a raspandit in intreaga Europa. In unele tari (ex.:Franta) a devenit una din legumele cele mai consumate pe tot parcursul anului, provenind in general din culturi de camp.
Prazul este o planta bienala, cu frunze lineare, care au la baza teci mari, carnoase, care se acopera reciproc pe o anumita lungime (tulpina falsa).
Pe portiunea de tulpina, frunzele sunt carnoase, fragede, etiolate, de culoare alba sau alb-galbuie. Bulbul prazului este mic, alungit si are aceeasi grosime cu tulpina falsa. El este format tot din frunze albe, carnoase, insa subtiri. De la praz se consuma tulpina falsa si bulbul.
In anul al doilea de cultura, prazul formeaza o tulpina florifera plina ( spre deosebire de ceapa care are o tulpina fistuloasa), inalta de 1,20 - 1,50 m, in varful careia se afla acoperita cu o membrana peramentoasa, o inflorescenta de forma sferica, cu flori albe sau violete.
Semintele triedrice, negre, sunt relativ mici, intr-un gram intrand 350-400 de seminte. Energia germinativa se pastreaza timp de 2-3 ani, iar plantele rasar dupa 12-15 zile de la semanatul in camp.
Ca si alte specii bulboase, si prazul este o specie cu exigente moderate fata de temperatura, optima pentru vegetatie fiind de 20-22 grade Celsius. Sunt si varietati foarte rezistente la frig, care se recolteaza in timpul iernii.
Prazul are pretentii mari fata de umiditatea din sol, insa este foarte sensibil la excesul de apa. Avand un sistem radicular fasciculat puternic, exploateaza bine solurile profunde humifere, cu textura mijlocie, cu pH cuprins intre 6,5 si 7,5. ...
>>>Cititi continuarea acestui capitol si toate informatiile necesare pentru a va porni o afacere profitabila in domeniul cultivarii legumelor in sistem ecologic!
Votati articolul
Nota: 5 din 5 - 3 voturi.Articole conexe
Afacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii
de Idei de afaceriAfacere agricola. Accesarea fondurilor europene
de Idei de afaceriApicultura: O afacere nobila si profitabila
de Idei de afaceriAfacere cu microplante. 10.000 de euro pe luna pornind de la un simplu kit de microplante
de Idei de afaceriAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici: LAVANDA! Profit de peste 8.000 de euro/ha!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit