Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultivarea legumelor in sistem ecologic - Cultivarea prazului

de Ideideafaceri.ro 12 Feb. 2012 7456
5 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Prazul se cultiva pentru bulbul si tulpina sa falsa, consumate frecvent in stare proaspata. Este o leguma in general dietetica. In afara calitatilor culinare indiscutatibile, prazul are numeroase beneficii terapeutice, fiind un bun tonic al sistemului nervos, un diuretic apreciat.

Este un bun antiseptic, fiind folosit in ameliorarea efectelor furunculelor, intepaturilor de insecte, bataturilor sau a altor plagi deschise.

Chiar daca originea prazului nu a fost inca elucidata se stie ca el a fost cultivat in Grecia si in Egiptul Antic, de unde s-a raspandit in intreaga Europa. In unele tari (ex.:Franta) a devenit una din legumele cele mai consumate pe tot parcursul anului, provenind in general din culturi de camp.

Prazul este o planta bienala, cu frunze lineare, care au la baza teci mari, carnoase, care se acopera reciproc pe o anumita lungime (tulpina falsa).

Pe portiunea de tulpina, frunzele sunt carnoase, fragede, etiolate, de culoare alba sau alb-galbuie. Bulbul prazului este mic, alungit si are aceeasi grosime cu tulpina falsa. El este format tot din frunze albe, carnoase, insa subtiri. De la praz se consuma tulpina falsa si bulbul.

In anul al doilea de cultura, prazul formeaza o tulpina florifera plina ( spre deosebire de ceapa care are o tulpina fistuloasa), inalta de 1,20 - 1,50 m, in varful careia se afla acoperita cu o membrana peramentoasa, o inflorescenta de forma sferica, cu flori albe sau violete.

Semintele triedrice, negre, sunt relativ mici, intr-un gram intrand 350-400 de seminte. Energia germinativa se pastreaza timp de 2-3 ani, iar plantele rasar dupa 12-15 zile de la semanatul in camp.

Ca si alte specii bulboase, si prazul este o specie cu exigente moderate fata de temperatura, optima pentru vegetatie fiind de 20-22 grade Celsius. Sunt si varietati foarte rezistente la frig, care se recolteaza in timpul iernii.

Prazul are pretentii mari fata de umiditatea din sol, insa este foarte sensibil la excesul de apa. Avand un sistem radicular fasciculat puternic, exploateaza bine solurile profunde humifere, cu textura mijlocie, cu pH cuprins intre 6,5 si 7,5. ...

>>>Cititi continuarea acestui capitol si toate informatiile necesare pentru a va porni o afacere profitabila in domeniul cultivarii legumelor in sistem ecologic!


Tags: afacereafacere profitabilalegume in sistem ecologiccultivarea prazuluiprazul

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Articole conexe

Afacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii

de Idei de afaceri
30 Ian 2024
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Afacere agricola. Accesarea fondurilor europene

de Idei de afaceri
16 Dec 2022
Accesarea fondurilor europene pentru afacerile agricole este posibila atat tinerilor fermieri, cat si celor cu experienta. In acest sens, Submasura...

Apicultura: O afacere nobila si profitabila

de Idei de afaceri
23 Nov 2022
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot...

Afacere cu microplante. 10.000 de euro pe luna pornind de la un simplu kit de microplante

de Idei de afaceri
04 Nov 2022
Cultivarea microplantelor este o afacere simpla, cu o piata imensa. De asemenea, puteti testa aceasta idee pe balconul apartamentului, veti obtine in...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]