Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultura profitabila infiintata de un fermier strain in judetul Caras-Severin

de Alina Constantinescu 28 Dec. 2017 4443
4.38 din 8 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Sofranul sau aurul rosu este o cultura care aduce valoare adaugata mare si care sa nu ridica probleme privind perisabilitatea si depozitarea. Acestea au fost motivele care l-au determinat pe un antreprenor din Caras-Severin sa inceapa o afacere cu sofran.

Vincent de Buisson este un fost ofiter in armata belgiana, care s-a stabilit in Romania in urma cu 12 ani. Dupa ce a testat daca sofranul se adapteaza climei si solurilor din Romania, in urma cu 3 ani, fermierul belgian stabilit in localitatea Berzovia, judetul Caras-Severin, a infiintat o cultura pe o suprafata de 200 mp.

Pentru ca afacerea a mers bine, in prezent suprafata cultivata este de 4.000 mp. De asemenea, in acest an a infiintat o pepiniera de bulbi pe care intentioneaza sa o extinda la trei-patru hectare.

Vincent spune ca investitia initiala a fost de 17.500 euro, care s-a amortizat in primii doi ani. In Romania, un gram este vandut la pretul de 110 lei, iar in Belgia pretul ajunge la 30 de euro.

Bulbii de sofran i-a adus din Belgia. Antreprenorul spune ca intreaga cultura este bio, nu foloseste ingrasaminte si nici ierbicide. Potrivit omului de afaceri, sofranul superior se poate vinde cu 30.000 de euro kilogramul.

'Noi recoltam manual sofranul, zi de zi. O floare este formata din trei stigmate rosii, care vor fi folosite pentru produsul finit. Urmeaza procesul de uscare la o temperatura foarte bine stabilita, pentru a nu-si pierde proprietatile si a obtine sofran pur.

Daca nu se respecta procedurile exacte, sofranul isi pierde calitatile si ii scade pretul de vanzare. De aceea trebuie mentinut standardul de calitate de la nivel european, conform ISO 3632, care e impartit in patru categorii de calitate. Anul trecut, noi am obtinut sofran de categoria intai. Doi parametri am avut in categoria intai si unul in categoria a doua. Noi facem analiza de laborator la fiecare final de recoltare', a declarat cultivatorul de sofran pentru Agerpres.

Condimentul este vandut in Belgia, in cateva restaurante din Bucuresti dar si clientilor persoane fizice care il folosesc in scop terapeutic, pentru diverse afectiuni.

Sofranul necesita soluri lutoase, bine drenate si uscate, obisnuite, de gradina. Un sol mediu cu reactii neutre pana la alcaline este potrivit pentru cultivarea sofranului. Terenurile care primesc ploaie de 30 pana la 40 cm si sunt acoperite cu zapada in timpul iernii sunt potrivite pentru cultivare. Ploile de primavara sunt favorabile pentru promovarea producerii de noi bulbi, in timp ce un al doilea val de ploi la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei incurajeaza inflorirea abundenta.

Sofranul creste intr-o gama larga de soluri, dar se dezvolta cel mai bine in soluri argilo-calcaroase profunde, bine drenate, care au o textura suficient de afanata si permit penetrarea usoara a radacinii.

Solurile nu trebuie sa fie bogate in substante nutritive. Cu toate acestea, solurile cu un PH sarac sau bogat in calcar, precum si cele slab drenate, sunt nepotrivite.


Tags: afacere cu sofrancultivare sofranafacere agricolaafacere la tara

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.38 din 5 - 8 voturi.

Articole conexe

Afacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii

de Idei de afaceri
30 Ian 2024
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Afacere agricola. Accesarea fondurilor europene

de Idei de afaceri
16 Dec 2022
Accesarea fondurilor europene pentru afacerile agricole este posibila atat tinerilor fermieri, cat si celor cu experienta. In acest sens, Submasura...

Afacere agricola cu rata de profit ridicata

de Idei de afaceri
21 Oct 2022
Cresterea prepelitelor japoneze este o idee de afacere cu un potential de exceptie in tara noastra. Oul de prepelita reprezinta un medicament, ce...

Afacere la tara - 4 Idei de culturi profitabile oricand

de Camelia Diaconu
04 Feb 2019
Tot mai multi oameni sunt dispusi sa lase agitatia marilor orase de-o parte si sa isi inceapa o noua viata intr-un loc curat si linistit. Mediul...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]