Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Idei de afaceri cu fonduri europene: infiintarea unei livezi

de Alina Constantinescu 14 Dec. 2016 4687
3.67 din 9 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Adina Elena Popa, o tanara de profesie psiholog, a inceput in 2009 o afacere cu pomi fructiferi. Pentru dezvoltarea afacerii, a accesat fonduri europene prin PNDR 2014-2020.

In anul 2009 a elaborat si depus un proiect pe Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole” intitulat „Infiintarea unei livezi cu linie de procesare gemuri si dulceturi”, proiect contractat in acelasi an. Ideea de proiect a venit din experienta pe care a avut-o in copilarie ”am crescut la sat, pentru ca mi-am petrecut majoritatea vacantelor de vara la bunici iar cea mai mare parte din alimentele pe care le consumam provenea din ferma familiei. Am avut astfel norocul de a avea intotdeauna alimente naturale si cu adevarat gustoase. Avand aceasta oportunitate ne-am dat seama de  diferenta de gust, in special, intre produsele naturale si cele cu aditivi. Pentru majoritatea persoanelor ce locuiesc in orase,  accesul la alimente naturale si de calitate este mai limitat”.

Livada este situata in satul Sultana, Comuna Manastirea, judetul Calarasi iar „denumirea firmei ECO FRUCT SULTANA SRL este formata din 3 elemente esentiale care definesc activitatea firmei (fructe naturale) dar si numele satului este inclus, nu doar pentru a indica localitatea unde se afla livada, ci si pentru ca acolo am copilarit si sunt foarte atasata de aceste locuri”.

Prin proiect au fost achizitionate atat materiale saditoare cat si masini agricole fiabile si performante in vederea desfasurarii activitatilor agricole la capacitatile preconizate si in timp util.

De asemenea, impactul social pe care afacerea il are in zona este considerabil, astfel:

- firma asigura locuri de munca permanente in localitate iar pe perioada verii asigura locuri de munca temporare;
- prin dezvoltarea unor activitati economice complexe, contribuie la stimularea dezvoltarii zonei agricole din judetul Calarasi;
- prin achizitionarea de utilaje noi  se evita riscul ca zona sa ramana in urma din punct de vedere al dezvoltarii;


Foto: pixabay.com

Intrebata despre cum s-a desfasurat implementarea proictului, Adina Popa a mentionat faptul ca a colaborat foarte bine cu AFIR, insa „au aparut probleme cu furnizorul de pomi care nu a putut sa isi respecte contractul si sa furnizeze pomi in numarul si specia stabilita in oferta. Astfel a aparut necesitatea incheierii unui act aditional si reluarii licitatiei de achizitie pentru diferenta de puieti pe care prima firma nu i-a putut furniza aparand intarzieri in procesul de implementare a proiectului. De asemenea au aparut si dispozitii de santier care au modificat contractul cu constructorul. Constructorul initial a intampinat probleme financiare si nu a mai fost capabil sa termine de realizat lucrarile conform contractului, asa ca ne-am vazut nevoiti sa reziliem contractul cu acest furnizor”.

Pana sa ajunga la implementare, a avut nevoie de cofinantare, aceasta fiind obtinuta atat de la o banca, printr-un credit de investitii cat si din fonduri proprii.

„Sa patrundem pe piata a fost cel mai mare obstacol de care ne-am lovit deoarece, de multe ori, comerciantii prefera fructele cu aditivi care sa reziste mai mult in magazin, in detrimentul gustului si al calitatii. Cel mai mare beneficiar al nostru, in acest an a fost Mega Image, urmat de lantul de magazine Naturalia. In prezent, ne ocupam de stabilirea de contracte noi pentru anul urmator”.

Ca si continuitate, doreste sa combine specializarea pe care o are in psihologie cu pasiunea si afacerea pe care a dezvoltat-o si sa creeze un concept nou pentru tara noastra: „Intrucat anul viitor livada va intra pe rod la capacitate maxima, incercam inca de acum sa incheiem contracte cu beneficiarii astfel incat marea majoritate a fructelor sa fie vandute proaspete. De asemenea ne ocupam de definitivarea gamei de nectar, gem si dulceata a caror productie va incepe anul urmator. Dorim sa promovam cat mai mult conceptul „Culege singur”. Astfel, cine doreste sa cumpere fructe fara aditivi si sa petreaca o zi in aer liber, intr-un ambient frumos, va putea veni sa isi aleaga si sa isi culeaga singur fructele. De asemenea, in primavara vom amenaja un spatiu pentru seminarii in natura.
In masura in care lucrurile vor evolua asa cum am planificat, este posibil sa accesam fonduri europene pentru extindere”.

"Doresc sa-i sfatuiesc pe cei interesati sa acceseze fonduri europene sa isi aleaga consultantul cu mare atentie. In al doilea rand, trebuie sa fie pregatiti pentru cheltuieli neprevazute si sa aleaga furnizori seriosi care sa poata respecta termenii din contract”.


Sursa: AFIR


Tags: pomi fructiferilivadaafacere cu fructefonduri europenegemuridulceturi

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.67 din 5 - 9 voturi.

Articole conexe

7 Idei de afaceri non-agricole la tara incepute cu fonduri europene

de Camelia Diaconu
22 Ian 2019
Mediul rural poate fi locul ideal de inceput o afacere. Sunt o serie de afaceri non-agricole pe care le poti incepe la tara si datorita ajutorului pe...

Livada de vis inseamna o afacere de succes

de Ideideafaceri.ro
30 Aug 2019
Stim deja ca o afacere este construita cu scopul de a aduce bani, dar daca vei putea oferi si sanatate prin produsul tau? Sa vedem impreuna cum putem...

Afaceri in pomicultura: antreprenorii au solicitat fonduri europene de 268 milioane de euro

de Idei de afaceri
29 Nov 2017
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a primit pana in prezent 596 de cereri de finantare a proiectelor de investitii in exploatatii...

Afaceri in pomicultura: antreprenorii au solicitat fonduri europene de 268 milioane de euro

de Idei de afaceri
29 Ian 2018
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a primit pana in prezent 596 de cereri de finantare a proiectelor de investitii in exploatatii...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]