Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Idei de afaceri profitabile- Cultivarea valerianei

de Ideideafaceri.ro 13 Sep. 2011 7055
4.75 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Valeriana sau odoleanul este o planta medicinala cunoscuta si utilizata in scop terapeutic din cele mai vechi timpuri, dar recunoasterea actiunii terapeutice sedative a fost realizata incepand cu secolul al XVIII-lea. Numele deriva din latinescul „valere”, care inseamna a fi sanatos, a fi puternic, aratand astfel insusirile sale terapeutice (I.Morariu, 1961).

Valeriana se cultiva pentru faptul ca intreaga planta contine ulei volatil, insa mai bogate sunt partile subterane. Continutul in ulei volatil al radacinilor proaspete este de 0,05-0,22%, compozitia chimica a valerianei este foarte complexa, iar actiunea terapeutica a diversilor compusi nu a fost cunoscuta in totalitate.

Materia prima o constituie rizomii si radacina. Compusii activi (uleiul volatil, acizii, alcaloizii) au actiune sedativa in afectiunile sistemului nervos si cardiace si, totodata, actiune antispastica. Valeriana mai poate fi utilizata in combaterea insomniilor sau nevrozelor cardiace. Intra in componenta Extraveralului si a altor preparate, precum si a unor ceaiuri.

Valeriana are cerinte moderate fata de temperatura; germineaza la temeperaturi de 4-5 grade Celsius, iar peste iarna poate suporta temperaturi de -20 de grade Celsius. Valeriana poate fi intalnita si spontan, prin paduri, fanete, depresiuni umede, in zona de deal si munte. Fata de umiditate are cerinte ridicate, fiind recomandata sa se cultive mai ales in zonele din Podisul Transilvaniei, Campia Moldovei si Subcarpatii Rasariteni (L.Muntean, 1990).

Cele mai bune rezultate ale productiei se obtin pe soluri profunde, bogate in humus, bine drenate, cu apa freatica la adancime mica si pe terenuri turboase. Solurile bogate in argila nu sunt recomandate deoarece reduc dezvoltarea sistemului radicular si creaza probleme la recoltarea radacinilor.

Valeriana este o planta perena, erbacee, care formeaza la inceputul perioadei de vegetatie rozeta de frunze si in vara, sau in anul urmator, apar tulpinile florifere. Daca este cultivata doar pentru recoltarea radacinilor, atunci este considerata cultura anuala.

Aflati informatii specializate complete in ghidul realizat de experti din domeniul cultivarii plantelor medicinale si demarati-va propria afacere profitabila! Ghidul este disponibil aici.


Tags: plante medicinalevalerianacultivarea valerianei

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

4 motive pentru a cultiva plante medicinale si aromatice in sistem ecologic

de Stanciu Ioana
05 Ian 2018
La tot pasul descoperim idei de afaceri pe care le putem valorifica. Una dintre cele mai bune optiuni pentru un viitor profitabil este cea...

Afacere cu ceaiuri si produse din plante medicinale: povestea Fares

de Idei de afaceri
24 Aug 2016
Povestea Fares incepe de pe timpurile stramosilor daci, apoi a renascut in 1929 prin munca farmacistului Andrei Farago, pionierul fitoterapiei...

Afacere agricola cu valeriana. Elemente importante ale culturii

de Idei de afaceri
11 Dec 2015
Materia prima o constituie rizomii si radacina (Valerianae rhizoma, Valerianae radix). Compusii activi (uleiul volatil, acizii, alcaloizii) au...

O idee neobisnuita de afacere - lapte terapeutic, de la capre hranite cu plante medicinale

de Idei de afaceri
29 Oct 2014
O idee neobisnuita i-a venit unui tanar cioban din Salaj, detinatorul unei ferme de 200 de capre. S-a decis sa-si hraneasca caprele cu plante...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]