Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Idei de afaceri profitabile - Importanta culturii coacazului

de Ideideafaceri.ro 12 Sep. 2011 10110
2.75 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Coacazul este unul dintre cei mai raspanditi arbusti in cultura in tara noastra. Coacazul, in special cel cu fructe negre (casisul), dar si cel cu fructe rosii, datorita multiplelor insusiri alimentare si ariei de raspandire, constituie adevarata grupa a arbustilor fructiferi, ei completeaza si diversifica gama productiei pomicole si a multiplelor produse obtinute pe cale industriala.

Cu toata ca insusirile terapeutice si alimentare ale coacazelor erau apreciate cu cateva secole in urma, introducerea si raspandirea lor in cultura s-a facut intr-un ritm mult mai lent comparativ cu alte specii pomicole.

Exista in cultura doua specii: coacazul negru care are gust si miros foxat si fructe negre si coacazul rosu, care poate avea fructe rosii sau albe. Sunt specii rustice, cu potential mare de productie, iar fructele au o multitudine de intrebuintari si o compozitie biochimica foarte complexa. Coacazele negre sunt dintre cele mai  bogate fructe in vitamina C.

Fructele se folosesc pentru prepararea sucurilor, siropurilor, lichiorurilor, dulcetei, compoturilor, pletelei, marmeladei, vinurilor tonice etc. Din fructe, frunze si ramuri, se prepara ceaiuri si medicamente pentru afectiuni grastrointestinale, reumatismale, guta, artrita, diaree si afectiuni cardiace. De asemenea, consumul coacazelor negre sau decoctul de fructe este recomandat in tratarea anginei. Cura de fructe da rezultate bune in scorbut, surmenaj, oboseala generala etc.

Inca din secolul al XVIII-lea, coacazul negru era considerat un „fruct prielnic longevitatii umane”. In acest sens, abatele Bailly de Montaran scria in privinta lui inca din 1712: „nu exista nimeni care avand gradini sa nu trebuiasca sa planteze un numar de coacazi pentru nevoile familiei sale.”

Cele mai intinse culturi de coacaz urmeaza indeaproape arealul de raspandire a speciilor din flora spontana, de la care s-au obtinut prin selectie soiurile cultivate, ce alcatuiesc actualele sortimente din aceasta grupa de arbusti fructiferi.
Din Europa, tarile mari cultivatoare sunt: Polonia 162.000 t, Germania 90.000 t, Norvegia 18.000 t, Franta 13.000 t, Austria 16.000 t, Cehia 25.000 t, Anglia 19.000 t, etc.

In tara noastra, ca si in restul Europei, cultura acestor arbusti a fost multa vreme dispersata in gradinile de pe langa casa, plantatii mai mari aparand dupa anii 1950-1960, la inceput intercalate in plantatiile pomicole si apoi ca plantatii de sine statatoare. La noi in tara, coacazul este cultivat pe circa 2.300 ha, din care circa 800 ha cultura intercalata, iar productia de fructe se ridica la circa 3.300 de tone. Productii mai mari se obtin in Arges, Mehedinti, Maramures, Suceava, Prahova, Mures, Salaj, Dambovita etc.

Aflati toate detaliile referitoare la cultura coacazului si a altor arbusti fructiferi in ghidul realizat de experti din domeniu!




Tags: cultura coacazuluicoacazcoacazeafaceriidei de afaceri

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Afacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii

de Idei de afaceri
30 Ian 2024
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Afaceri cu struti. Potentialul pietei

de Idei de afaceri
01 Feb 2024
Redam cateva dintre problemele cu care se confrunta crescatorii de struti din tari cu o oarecare experienta in domeniu, pentru a fi consemnate si de...

Organizarea afacerii cu raci

de Idei de afaceri
16 Feb 2023
Este obligatoriu ca la inceput de afacere sa va asigurati activitatea, productia, in functie de diferite criterii (seceta, cutremur, fenomene...

Afaceri cu Paulownia. Alegerea si pregatirea terenului

de Idei de afaceri
31 Ian 2023
Va intrebati, desigur, de cat teren aveti nevoie pentru a infiinta plantatia dumneavoastra de Paulownia. Intreprinzatorii mai vechi si consultantii...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]