Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

Importanta economica si alimentara a capsunului

de
2971 0 11 Iul. 2011
Afaceri agricole


59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre persoanele care ne citesc zilnic au o afacere proprie de succes

5
din 1 vot
RATING UTILIZATORI

Capsunul prezinta importanta atat pentru producatorul industrial de fructe, care poate valorifica la preturi bune productia timpurie, realizand astfel, rezultate economice considerabile, cat si pentru micul proprietar de teren, care, prin cultura capsunului, poate realiza venituri importante cu care isi poate continua activitatea in alte sectoare horticole (pomicultura, legumicultura, floricultura).

Capsunul, prin sortimentul de soiuri existente in cultura si prin perioadele in care isi matureaza fructele, prezinta o importanta mare in aliementatia omului, fiind prima specie care ofera fructe proaspete, in primavara, dupa o perioada saraca in care au predominat mere.

In functie de sistemul de cultura, maturarea fructelor la capsun incepe din a doua jumatate a lunii aprilie (cultura protejata si fortata) si se prelungeste pana la mijlocul lunii iunie (la cultura multianuala in camp).

Talia redusa a plantelor face posibila aceasta cultura pe cele mai mici suprafete, atat in plantatii pure, cat si intercalat in plantatii pomicole tinere. Producerea materialului saditor, infiintarea si intretinerea culturii se fac destul de usor si nu necesita personal cu inalta calificare. Potentialul mare de productie si veniturile care se realizeaza fac cultura foarte rentabila.

Fructele de capsun sunt foarte solicitate atat pentru consumul in stare proaspata, cat si prelucrata la nivel familial sau industrial in cele mai diverse moduri: dulceata, gem, jeleu, sirop etc. Prin compozitia biochimica complexa a fructelor, organismul uman beneficiaza de aportul sporit de vitamine, saruri minerale si glucide.

Datorita continutului ridicat in vitamina C si mangan, fructele sunt utilizate ca remediu in buna functionare a sistemului nervos, fiind recomandate in insomnii, in stari anemice, astenie si in reglarea functionarii ficatului.

Mai mult, sucul de capsuni are efect bactericid, fiind utilizat sub forma de dilutie in apa sau in sifon, in cure interne sau chiar in cosmetica pentru vitalizarea tenului.

Fructele prospete ca si infuzia din frunze, pulberea din rizomii uscati sunt folosite in medicina la tratarea diferitelor boli (de rinichi, dispepsie cronica, hemoragii interne, inflamatii ale ficatului, guta, reumatism etc.).

In tara noastra, cultura capsunului este concentrata in partea de NE (Botosani, Suceava), in S (Constanta, Giurgiu, Olt, Valcea, Gorj) si in V (Arad, Satu-Mare). La nivelul anului 2006, productia de capsune a fost de 21.612 tone. Productie la capsun este in continua scadere, fiind mai putin de 50% fata de anii 1989 (29.300 tone) si 1996 (28.400 tone). Din productia anului 2006, peste 90% a fost obtinuta in sectorul particular, in unele judete productia fiind obtinuta numai in acest sector.

3 culturi profitabile - Goji, Merisoare, Aronia
3 culturi profitabile - Goji, Merisoare, Aronia

Vezi detalii

Ferma ecologica de gaini Brahma
Ferma ecologica de gaini Brahma

Vezi detalii

Cultura de ricin. O investitie de succes in Romania
Cultura de ricin. O investitie de succes in Romania

Vezi detalii




In Romania se consuma doar 0.5 kg de capsuni pe cap de locuitor, in timp ce in alte tari consumul ajunge la 1-1.5 kg pe cap de locuitor. In aceste conditii, in care piata are capacitatea de a absorbi o cantitate mai mare din acest produs, pentru agricultori, cultivarea capsunului reprezinta cu adevarat o oportunitate.

Cititi detaliile complete despre cultivarea capsunului si altor arbusti fructiferi aici.




Tags: cultura capsunuluicultivarea capsunilorcultura capsunilorcultivarea capsunului

Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Importanta economica si alimentara a capsunului
Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Afacerea ta de succes: cum obtii finantarea dorita
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Finantarea unei afaceri. Trucuri si sfaturi

Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


Club Idei de Afaceri

- Intrebarea zilei

investitii

Intrebare: suntem o firma de investitii finaciare BITCOIN TRADING platim clienti cu 12% pe luna daca depune bani la firma noastra cu contract legal si fara clauze bani depusi se pot returna in termen de 5 zile daca clientul decide sa inchida contractul minim de investii este de 10.000 euro care noi oferim 12%

Raspuns: Posibila colaborare, lasati o adresa de mail.  [citeste tot raspunsul aici]

Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Anunturi agricole gratuite
Citeste Raportul Special GRATUIT
Finantarea unei afaceri. Trucuri si sfaturi
Afacerea ta de succes: cum obtii finantarea dorita
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2017




Descarca Alerta




Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Descarca GRATUIT
"Finantarea unei afaceri. Trucuri si sfaturi"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton