Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lavanda: o adevarata mina de aur, mai ales ca pietele de desfacere europene sunt tot mai avide

de Alina Constantinescu 18 Iul. 2018 6938
4.05 din 10 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Plantatiile de lavanda au inceput sa fie tot mai apreciate de fermierii romani, in special deoarece pot fi infiintate pe suprafete mici, insa si datorita veniturilor considerabile care se pot obtine in urma lor. Cultura de lavanda poate fi infiintata si cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura, disponibile prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.

O idee de afaceri pe care tot mai multi cultivatori din Romania o testeaza in prezent este cea a plantatiilor de lavanda, despre care se spune ca poate genera un profit de cel putin 8.000 de euro la hectar.
 
Ceaiurile din flori de lavanda sunt bune pentru a calma starile nervoase deoarece lavanda are proprietati antidepresive. Din acelasi motiv, uleiul de lavanda este foarte des intrebuintat pentru vindecarea insomniei si a simptomelor de depresie si anxietate. Veti gasi, astfel, levantica in orice produs, de la tratamente pentru acnee si riduri, la cele pentru psoriazis sau arsuri solare.

Conform Ghidului "Lavanda, cultura care iti aduce minimum 8.000 de euro profit", primul lucru pe care trebuie sa il stiti despre infiintarea unei plantatii este ca planta se acomodeaza usor la cernoziomul obisnuit, chiar si la solurile cu fertilitate mai scazuta, sarace si uscate, deoarece nu extrage mari cantitati de substante nutritive, care sa-i influenteze decisiv productia. O conditie mai importanta decat calitatea nutritiva a solului este permeabilitatea acestuia.

Fermierii care vor sa investeasca in cultura de lavanda trebuie sa stie ca este o planta perena, deci nu intra in rotatia culturilor, traieste 15-25 de ani, in functie de soi, de calitatea materialului saditor – obtinut obligatoriu pe cale vegetativa, prin butasire sau marcotare – si in functie de intretinere.

De asemenea, intretinerea culturii de lavanda este usoara. Lavanda este o planta nepretentioasa, care presupune in primii doi ani un efort de intretinere relativ identic cu al altor culturi consacrate la noi – cum ar fi porumbul.

Foto: pixabay.com

Ion Constantin (Ramnicu Valcea) si-a infiintat in 2013 propria cultura de lavanda.

“Ne-am decis sa pornim intr-o asemenea afacere un pic fortati, in sensul ca am ramas fara servicii, atat eu, cat si sotia mea. Am incercat initial cu legume, apoi cu flori de primavara, precum panselute, garofite, petunii, insa vedem ca in piata lumea ma tot intreaba de lavanda. Am stat, ne-am gandit si am hotarat sa incepem sa plantam lavanda.”

“Cultivam soiul Codreanca, un soi care are o culoare puternica, un mov inchis, de mare impact printre cei care cumpara. Dar cel mai important lucru la acest soi este ca nu se lemnifica atat de usor.”
 
Ion Constantin produce si vinde in prezent flori de lavanda verde, saculeti cu lavanda uscata, diverse aranjamente florale cu lavanda, precum si butasi de lavanda celor care doresc sa-si infiinteze propriile culturi. Daca ar dispune de o suprafata mai mare, de aproape 5 hectare, cultivatorul valcean ar fi interesat de asemenea sa realizeze si ulei esential de lavanda. “Eu, personal, am un venit multumitor, pentru familia mea de 3 persoane”
, spune el.

Mai multe detalii aici despre infiintarea unei culturi de lavanda>>



Tags: afacere cu lavandacultivare lavandaafacere agricola

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.05 din 5 - 10 voturi.

Articole conexe

Afacere agricola. Accesarea fondurilor europene

de Idei de afaceri
16 Dec 2022
Accesarea fondurilor europene pentru afacerile agricole este posibila atat tinerilor fermieri, cat si celor cu experienta. In acest sens, Submasura...

Afacere agricola cu rata de profit ridicata

de Idei de afaceri
21 Oct 2022
Cresterea prepelitelor japoneze este o idee de afacere cu un potential de exceptie in tara noastra. Oul de prepelita reprezinta un medicament, ce...

Idee de afacere agricola - Plantatie cu aluni

de Camelia Diaconu
27 Feb 2020
In prezent, o plantatie cu aluni reprezinta una dintre afacerile rentabile din mediul agricol din tara noastra, datorita investitiei minime care se...

Afacere cu lavanda: cum sa faci profit pe suprafetele mici de teren

de Idei de afaceri
03 Sep 2020
Pentru o afacere profitabila cu lavanda antreprenorul trebuie sa stie inca de la inceput care este modalitatea de valorificare a recoltei pentru a...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]