Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noua Lege a apiculturii

de Marian Curelaru 28 Ian. 2014 5965
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 14 din data de 9 ianuarie 2014 a fost publicata Legea nr. 383/2013 a apiculturii, care instituie un nou cadru normativ in domeniul apicol si care abroga vechile dispozitii cuprinse in Legea apiculturii nr. 89/1998.

Obiective
Noul act normativ reglementeaza in principal aspecte privitoare la conservarea, dezvoltarea si valorificarea resurselor melifere si a produselor apicole, ameliorarea si conservarea raselor de albine specifice spatiului geografic national, precum si stimularea activitatii apicole prin acordarea unor facilitati apicultorilor. Legea Apiculturii vizeaza, de asemenea, asigurarea compatibilitatii legislatiei nationale cu reglementarile europene in domeniu.


Formalitati
Conform noului act normativ, orice persoana fizica sau juridica poate practica legal apicultura daca face dovada indeplinirii urmatoarelor formalitati: isi inscrie familiile de albine la Registrul agricol, le inregistreaza/autorizeaza la Directia sanitar veterinara si pentru siguranta alimentelor din judetul de domiciliu, detine carnet pentru stupina si are familiile identificate in sistemul unitar de identificare a stupinelor si stupilor.

Facilitati fiscale
Mijloacele de transport autopropulsate care efectueaza transportul stupilor in pastoral vor fi scutite de plata taxei asupra mijloacelor de transport.

Acordarea cu titlu gratuit a unor terenuri
Legea reglementeaza posibilitatea apicultorilor de a solicita, cu titlu gratuit, autoritatilor administratiei publice locate / administratorilor terenurilor agricole sau silvice acordarea, cu caracter permanent sau temporar, a unor suprafete de teren destinate vetrelor de stupina (i.e. suprafata de teren pentru amplasarea unei stupine - totalitatea coloniilor de albine detinute de un apicultor).

Autoritatile administratiei publice locale, precum si administratorii terenurilor agricole si silvice vor asigura apicultorilor vetre de stupina temporare sau permanente pe baza cererii pe care apicultorii le depun la consiliile locale. Pana la data de 1 martie a fiecarui an, consiliile locale si administratorii terenurilor agricole sau silvice au obligatia sa inventarieze suprafetele de teren care se acorda apicultorilor pentru amplasarea stupinelor cat si baza melifera existenta pe teritoriul acestora. Pana pe 15 martie in fiecare an, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va solicita suprafetele de teren  inventariate in vederea informariii crescatorilor de albine care doresc sa se deplaseze in pastoral.

Repartizarea suprafetei melifere se face direct sau prin intermediul formei asociative prin depunerea unei cereri la Consiliul Local sau la administratorii terenurilor, acestia avand obligatia de a solutiona cu prioritate cererile apicultorilor domiciliati in localitatile aflate in raza acestora. Apicultorilor le revine insa obligatia, ca in 24 de ore de la instalarea vetrei de stupina sa amplaseze panoul de identificare a stupinei si sa comunice in scris consiliului local sau administratorului terenului locul de amplasare, perioada de timp, numarul de familii de albine si datele de contact.

Amplasarea familiilor de albine pe terenurile detinute de apicultori, cu orice titlu, se face la o distanta de cel putin 5 m fata de caile ferate, drumurile publice sau hotarele proprietatilor din domeniul public sau domeniul privat, intravilan sau extravilan.

Daca distanta fata de obiectivele prevazute mai sus este mai mica de 5 m, familiile de albine trebuie sa fie despartite de acestea printr-un gard, zid, plasa ori alt obstacol prin care albinele sa nu poata patrunde in zbor, cu o inaltime minima de 2 m, masurata de la nivelul solului, si care sa continue pe aceeasi linie inca 2 m dincolo de stupii amplasati la extremitatile stupinei.



Tags: legislatieapiculturalegea 383/2013formalitatifacilitati fiscale

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Apicultura: O afacere nobila si profitabila

de Idei de afaceri
23 Nov 2022
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot...

Apicultura, traditie si sursa de venit in mediul rural. O afacere cu numeroase posibilitati de dezvoltare

de Nita Alina
12 Apr 2017
O afacere cu profituri sigure, ferma apicola este o investitie de viitor pentru familia ta. Lucrul cu albinele nu este dificil, trebuie doar...

Apicultura inedita! Roman cunoscut in toata Europa pentru mierea obtinuta de la albine salbatice

de Idei de afaceri
08 Ian 2016
Mihai Grama, crescator de albine din Cluj, a devenit cunoscut in toata Europa datorita modului sau inedit de a practica apicultura. Are peste 25 de...

Copa-Cogeca: Noua legislatie UE trebuie sa incurajeze productia ecologica europeana

de Ilinca Dobrescu
30 Mar 2014
Ca reactie la noua propunere a Comisiei Europene privind productia si etichetarea ecologice, Copa-Cogeca a subliniat faptul ca trebuie sa se tina...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]