Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O afacere cu traditie si profit: cultivarea vitei de vie

de Alina Constantinescu 23 Oct. 2017 8206
4.19 din 29 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Viticultura reprezinta o ramura a agriculturii cu un nivel de productivitate foarte ridicat. Romania este faimoasa, printre altele, pentru vinul extrem de sanatos si gustos. Vinul romanesc are, ce-i drept, o aroma inconfundabila. Trebuie sa recunoastem si faptul ca soiuri ca ale noastre rar se gasesc in lume.

Ferma viticola reprezinta afacerea care imbogateste romanii care inteleg importanta si valoarea unui vin de calitate. Daca sunteti atrasi de ideea valorificarii unei astfel de afaceri, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele etape  pentru a infiinta o plantatie viticola: alegerea terenului, pregatirea terenului, alegerea si amplasarea soiurilor de struguri, plantarea propriu-zisa.

Pornind de la analiza compozitiei chimice si continuand cu studii clinice de specialitate despre efectele tratamentelor cu struguri asupra organismului uman, cercetatorii dezleaga misterele acestei licori, sucul de struguri, si o recomanda in prevenirea si in recuperarea unei palete destul de largi de boli. Printre acestea se numara afectiuni gastrointestinale, afectiuni hepato-biliare, ictere, boli cardiovasculare, boli renale, afectiuni ale aparatului respirator, boli de nutritie, diabet boli infectioase si mai ales pentru intarirea sistemului imunitar.

Din punct de vedere cantitativ, se estimeaza o crestere la nivel national cu 10 – 15% fata de productia anului 2016, la un total de 3,6 milioane hectolitri de vin.

Incepand din 2003, odata cu lansarea programului de tara de incurajare a plantarii culturilor horticole, Vulpe Ecaterina a plantat 22 ha de vita de vie cu soiuri de masa si 8 ha de livada. Pe langa faptul ca produce struguri de masa, detine si un depozit frigorific cu o capacitate de 500 de tone. Soiurile cultivate sunt: alb de Suruceni, Modova, Cardinal, Codreanca si Muskat de Hamburg.

Membru al Cooperativei de Intreprinzator „Struguri de Colibasi”, Bragaru Tudor a mostenit de la parintii sai cateva terenuri agricole si a lansat propria afacere. In anul 1999 membrii familiei au fondat GT ”Bragaru Nicolae Ion”. In prezent Gospodaria Taraneasca ”Bragaru Nicolae Ion” detine o suprafata de 25ha dintre care 8ha sunt cultivate cu struguri de diverse soiuri: Alb de Suruceni, Leana, Moldova, Ialovenschii Ustoicivii. Impreuna cu alti 7 producatori au fondat Cooperativa de Intreprinzatori ”Struguri de Colibasi”. In prezent aceasta cooperativa detine un depozit frigorific cu o capacitate de 350 tone, iar cei opt producatori agricoli de la Colibasi care s-au asociat au impreuna 30 hectare de vita de vie, soiuri de masa.

”Sunt posibilitati mari si bune pentru crearea unui business in domeniul viticulturii, daca ai initiativa,  incredere in sine, sustinere din partea familiei si seriozitate in ceea ce faci. Toate aceste calitati ofera oportunitati foarte mari pentru reusita in afaceri” a declarat BragaruTudor.


Foto: pixabay.com

O alta Cooperativa de Intreprinzatori este ”LegBioFruct” fondata in anul 2014 de catre 5 Gospodarii Taranesti care aveau ca activitate de baza cultivarea strugurilor de masa si a prunelor. Mihai Barcaru este in prezent directorul executiv al acesteia, iar in 2014 a initiat primele exporturi. In 2016, acesta infiinteaza, in Romania, compania “ECO AGRARIA BRAILESCU” SRL si inchiriaza o platforma de distributie cu depozit frigorific, cu capacitate de 100 de tone, in piata en-gros din localitatea Afumati, jud. Ilfov. Platforma de distributie din Afumati permite distribuirea pe intreg teritoriul Romaniei, la peste 1000 clienti, atat a strugurilor cat si a altor fructe si legume de origine moldoveneasca.

Pascal Petru, directorul executiv al SC MARCOST-AGRO SRL inceput activitatea in agricultura in 2001 plantand pepeni rosii, pe o suprafata de 5 ha. In ideea de a-si diversifica asortimentul de produse agricole, in anul urmator a plantat 2 ha de vita de vie soiuri de masa. Pana in anul 2017 a ajuns la o suprafata de exploatare de 72 ha de vita de vie.

 „E nevoie de o mare responsabilitate in ceea ce priveste protectia vitei de vie, in educare si in lucrarile agrotehnice. Organizarea mea tine de faptul ca educam via, o protejam de boli si daunatori. Pe langa asta fac ceea ce tine de estetica, asa cum sunt plantatiile de vie din alte tari renumite in producerea strugurilor. Daca altii vor sa scoata doar bani, eu visez sa fac in vie un coltisor de rai”, spune Pascal Petru.

Recolta fermierului ajunge la aproximativ 700 de tone de struguri din soiul Moldova si detine un depozit frigorific cu capacitate de 500 tone, dotat cu atmosfera controlata.  

Asociatia ”Com-FructFresh” a fost infiintata la initiativa Mariei Gurschi, care a convins mai multi detinatori din sud-estul tarii sa se asocieze. Acestia au obtinut finantare din partea Uniunii Europene pentru constructia unui depozit frigorific ultramodern, pentru ca merele, prunele si strugurii produsi in sud-estul tarii sa poata ajunge in Europa. Agricultorii din grup detin impreuna peste 50 de ha.

”Avem posibilitatea de a accede pe cele mai mari piete din lume, Europa avand un vast potential de absorbtie a strugurilor de masa si a fructelor proaspete moldovenesti, dar pentru a beneficia de aceste oportunitati agricultorii moldoveni trebuie sa imbunatateasca conditiile de pastrare si ambalare a produselor, cu scopul de a se conforma standardelor de calitate europene. Din acest motiv, noi planificam sa construim si o camera de sortare si ambalare, precum si o camera de pre racire a fructelor”, a declarat Maria Gurschi.

Cara Petru este fondatorul GT ”Cara”. Din anul 2007 pana in 2014 acesta planteaza aproximativ 22 ha de vita de vie din soiul Moldova, iar pentru ca afacerea cu strugurii este una profitabila, a decis sa construiasca si un depozit frigorific cu o capacitate de 500 de tone. Astazi, productia a ajuns la aproximativ 250 de tone de struguri calitativi pregatiti pentru export.

Afacerea cu struguri este gestionata de intreaga familie, pasiunea pentru cultivarea vitei de vie fiindu-i inspirata inca din copilarie de catre bunicul sau.

”Dragostea nu are anotimp, nu are clipe de odihna. Mereu si mereu trebuie sa tii focul aprins. Eu ma simt mai bine aici, in vie. Toamna se numara bobocii, se spune, eu, toata viata am numarat tonele de struguri. De maine o luam de la capat. Stiti cum se spune, daca iubesti strugurii, nu lasa niciodata via sa sufere”, povesteste Cara Petru.



Tags: ferma viticolacultivare vita de vieafacere agricolafonduri europene

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.19 din 5 - 29 voturi.

Articole conexe

Afacere agricola. Accesarea fondurilor europene

de Idei de afaceri
16 Dec 2022
Accesarea fondurilor europene pentru afacerile agricole este posibila atat tinerilor fermieri, cat si celor cu experienta. In acest sens, Submasura...

Afacere agricola cu rata de profit ridicata

de Idei de afaceri
21 Oct 2022
Cresterea prepelitelor japoneze este o idee de afacere cu un potential de exceptie in tara noastra. Oul de prepelita reprezinta un medicament, ce...

7 Idei de afaceri non-agricole la tara incepute cu fonduri europene

de Camelia Diaconu
22 Ian 2019
Mediul rural poate fi locul ideal de inceput o afacere. Sunt o serie de afaceri non-agricole pe care le poti incepe la tara si datorita ajutorului pe...

Idee de afacere agricola - Plantatie cu aluni

de Camelia Diaconu
27 Feb 2020
In prezent, o plantatie cu aluni reprezinta una dintre afacerile rentabile din mediul agricol din tara noastra, datorita investitiei minime care se...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]