Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O afacere la apa - Cresterea puilor de pastrav

de Dragos Craciun 28 Ian. 2016 4397
4.5 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Exista sisteme de acvacultura cu recircularea apei care au apa sarata (pentru specii marine). In aceste ferme se cresc specii de pesti valoroase din mediul marin, in special pesti din grupul calcanilor si a bibanilor de mare. De asemenea, exista ferme in sistem recirculat atat de apa dulce, cat si marina ce cresc crustacee (raci si creveti).

Fiind pesti de apa proaspata, pastravii pot fi crescuti in mediul lor natural: lacuri, ape curgatoare sau iazuri. Pot fi crescuti, de asemenea, si in sisteme de acvacultura special amenajate.

In mod normal, hranirea puietului de pastrav (alevinilor) va incepe de indata ce s-a resorbit sacul vitelin. Atata timp cat pestele poarta acest sac, el se hraneste din acele rezerve. Resorbtia totala se prelungeste in functie de temperatura apei.

Prima hrana pe care o primeste alevinul de pastrav se numeste pre-starter. Aceasta este o hrana foarte bogata in proteine (peste 65%), acizi grasi esentiali, vitamine, minerale, enzime etc.; Aceasta hrana se prezinta sub forma de praf si are un miros puternic de peste.

Distribuirea furajului se va face cu foarte mare atentie. Initial se va presara un varf de cutit din acest praf si se va observa comportamentul de hranire a pestilor. Daca acestia accepta hrana, atunci inseamna ca programul de hranire poate incepe.

In primele zile se va folosi acest pre-starter in cantitati ce nu se calculeaza. Adica se hraneste „la discretie“. in niciun caz insa nu se distribuie mult furaj intr-o singura portie (tain).

Ca o regula generala, se distribuie atat furaj cat pot consuma pastravii in 3 minute. Hranirea se repeta in fiecare ora, pana la lasarea intunericului. Nu se lasa lumina aprinsa in statia de incubare (unde de altfel are loc alevinajul).

Pastravul nu se hraneste decat pe lumina, fiind un peste care se bazeaza in special pe vaz si mai putin pe miros. Dupa circa o saptamana de furajare cu pre-starter, se va trece la hranirea cu starter.

Starterul este furajul ce se utilizeaza timp de pana la 3 luni, adica exact atat cat pestii cresc in statia de incubare. Starterul este un furaj de asemenea bogat in elemente nutritive, procentul de proteina fiind intre 50 si 62%. Acest starter se distribuie dupa programul de furajare.

Fiecare furaj este obligatoriu sa se livreze insotit de fisa furajului. Daca pastravarul nu o primeste, atunci acesta trebuie sa o ceara. In fisa furajului se mentioneaza, pe langa proprietatile nutritive continute, impactul asupra mediului (cum afecteaza calitatea apei) si modul de distribuire a acestuia pestilor.

Este important ca ciclul de productie sa fie cat mai scurt. Acceptarea furajului granulat este o conditie obligatorie pentru o specie ca sa poata fi crescuta intr-un asemenea sistem, deoarece nu se pot distribui furaje clasice (sparturi de cereale, sroturi sau peste viu pentru rapitori). Aceste furaje ar altera rapid calitatea apei, care in aceste sisteme trebuie sa fie foarte curata.

Dintre speciile ce se preteaza cel mai bine la acest sistem de acvacultura amintim: somnul (european si african), tilapia, anghila, salaul, salaul australian (baramundi), diferite specii de bibani, sturionii si chiar pastravii.

Sturionii sunt un caz particular; acestia au ciclu lung de productie, insa ei se cresc in special pentru icre (caviar), deci asteptarea fermierului va fi rasplatita pe deplin.

Detalii la cheie despre cresterea pastravilor <<<<


Tags: afacerepastravipastravariecresterea pastravilor

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.5 din 5 - 3 voturi.

Articole conexe

Afacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii

de Idei de afaceri
30 Ian 2024
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Afacere agricola. Accesarea fondurilor europene

de Idei de afaceri
16 Dec 2022
Accesarea fondurilor europene pentru afacerile agricole este posibila atat tinerilor fermieri, cat si celor cu experienta. In acest sens, Submasura...

Apicultura: O afacere nobila si profitabila

de Idei de afaceri
23 Nov 2022
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot...

Afacere cu microplante. 10.000 de euro pe luna pornind de la un simplu kit de microplante

de Idei de afaceri
04 Nov 2022
Cultivarea microplantelor este o afacere simpla, cu o piata imensa. De asemenea, puteti testa aceasta idee pe balconul apartamentului, veti obtine in...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]