Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O idee de afacere cu venituri exotice in Romania - Mini-ferma de curmale chinezesti Ziziphus jujuba

de Silviu Marian Banila 23 Apr. 2015 7949
4.53 din 18 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Multi antreprenori renunta la culturile traditionale, pentru a cultiva plante exotice. Pe piata, concurenta este dura si multi agricultori au invatat pe cont propriu ce inseamna cultura exotica prin aclimatizare, fata de cea traditionala. Nu exista doar grau, porumb si cartofi, ci si alte plante care isi vor gasi o nisa.

Nici curmalul chinezesc nu mai este ce-a fost, adica rezervat doar Asiei. Ziziphus jujuba a ajuns sa fie supranumit “maslin de Dobrogea”.

In acea zona, oamenii mananca niste fructe de forma unor masline. Fructele ofera vitamina C. Am putea sa fim ospitalieri ca si chinezii, care nu pregeta dimineata sa te serveasca cu un pahar de suc de ziziphus, ne povesteste profesorul Peticila din experienta sa din China.

Cel mai mare producator de curmale chinezesti Ziziphus jujuba (Ziziphus sativa) este evident, China care cultiva o suprafata de peste 1 milion de hectare avand o traditie de peste 4000 de ani. Urmeaza apoi Coreea de Sud, Japonia, India, Punjab, Pakistan, Mongolia, tari ex-sovietice din Asia Centrala, Statele Unite etc.

In Romania, zonele favorabile pentru cultura curmalului chinezesc sunt sudul tarii, dar si Banatul si Campia de Vest. Datorita rusticitatii deosebite, poate creste si pe terenuri saraturate. Sortimentul este reprezentat de peste 500 de genotipuri diferite, marea majoritate cultivate in China.

Soiurile de Z. jujuba au caracteristici diferite, atat in ceea ce priveste portul cat si marimea si calitatea fructelor. Trebuie remarcat soiul Li Zao (Pear date) ale carui fructe depasesc dimensiunile unui ou de gaina (30 - 40 fructe/kg), chiar daca productia nu este intotdeauna foarte ridicata.

Infiintarea plantatiei si tehnologia culturii

Plantatiile clasice de curmal chinezesc prezentau distante mari de 5 - 7 m intre randuri si intre plante pe rand. Productia se obtinea fara lucrari de fertilizare, irigare sau mobilizarea solului.

In prezent, se extind plantatiile de tip intensiv si superintensiv cu distante mici de plantare, ajungandu-se pana la plantarea in benzi cu randuri duble, la 4 x 2 x 2 m. Dupa taierea de proiectare a coroanei la 70 cm inaltime, in anii urmatori se fac taieri de transfer ale axului pe cate o ramificatie laterala, stimuland in acest fel garnisirea laterala cu ramuri de semischelet productive.

Detalii despre afacere: Culturi exotice - curmalul chinezesc Ziziphus jujuba

Curmalul chinezesc produce fructe in acelasi an in care il plantezi

 Curmalul (chinezesc) se vinde cu 89 lei (soiul Lang, 80 - 90 cm). Fructul la soiul Lang este in forma de para, mare ca dimensiuni, are un gust dulce ca si de bomboane. iti vei recupera rapid investitia facuta in timp si bani pentru ca produce fructe in acelasi an in care il plantezi si il poti planta oricand pentru ca vine prins in ghiveci de 3 litri.

Cercetarea la curmalul chinezesc se desfasoara la USAMV Bucuresti, Facultatea de Horticultura (ameliorare genetica, tehnologie, inmultire). Mici colectii de genotipuri de curmal chinezesc se gasesc si la ICDP Maracineni si USAMV Iasi, Facultatea de Horticultura.

Detalii despre afacere: Culturi exotice - curmalul chinezesc Ziziphus jujuba



Tags: afacereafacericurmalcurmalul chinezescziziphus jujubaculturi exotice

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.53 din 5 - 18 voturi.

Articole conexe

Afacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii

de Idei de afaceri
30 Ian 2024
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Afaceri cu struti. Potentialul pietei

de Idei de afaceri
01 Feb 2024
Redam cateva dintre problemele cu care se confrunta crescatorii de struti din tari cu o oarecare experienta in domeniu, pentru a fi consemnate si de...

Organizarea afacerii cu raci

de Idei de afaceri
16 Feb 2023
Este obligatoriu ca la inceput de afacere sa va asigurati activitatea, productia, in functie de diferite criterii (seceta, cutremur, fenomene...

Afaceri cu Paulownia. Alegerea si pregatirea terenului

de Idei de afaceri
31 Ian 2023
Va intrebati, desigur, de cat teren aveti nevoie pentru a infiinta plantatia dumneavoastra de Paulownia. Intreprinzatorii mai vechi si consultantii...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]