Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pepiniera de capsuni, coacaz si zmeur

de Marian Curelaru 05 Mai. 2014 7091
3.5 din 10 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Dupa 12 ani de cercetare in genetica capsunilor si a arbustilor fructiferi la Statiunea de Cercetare si Productie Pomicola din Cluj si un doctorat in genetica capsunilor la Universitatea de Stiinte Agricole din Cluj, un inginer ardelean a hotarat sa treaca de la teorie la practica. S-a mutat la tara si a inceput sa cultive capsuni. La inceput, nu avea decat 600 de metri patrati de teren. Acum are una dintre cele mai mari pepiniere de capsuni, coacaz negru si zmeur din tara.

In 2001, a renuntat la cariera si la apartamentul din Cluj Napoca si s-a mutat la tara, in satul Hida din judetul Salaj, impreuna cu sotia si cei sapte copii. "Ce aveam atunci? Ce stiam despre piata si cum se cultiva capsunele", spune doctorul in capsuni, potrivit digi24.ro. Si-a cumparat o casa cu 87 de ari de pamant, din care sase i-a cultivat cu capsuni, pe care i-a udat cu cana si borcanul, dupa cum povesteste acum.
Povesteste ca nu i-a fost intotdeauna usor. La inceput nu gasea rasaduri de capsuni de calitate, asa ca a decis sa le produca singur. Asa a luat nastere o pepiniera care se intinde acum pe o suprafata de 4 hectare. La acestea se adauga alte 6 hectare de arbusti de coacaz negru si zmeur.
"In momentul in care incepi sa castigi bani nu te gandesti prima data la mobila din bucatarie, sau nu te gandesti ce sa mai cumperi, sau la masina sau altceva, agricultura incepe sa se autosustina in foarte scurt timp", spune Nelu Orlaie.
 
Nelu Orlaie are zece copii. Cei mari, care ii impartasesc pasiunea pentru agricultura, nu numai ca au furat tainele meseriei de la tatal lor, dar au si studii in domeniu. Doctorand in horticultura, Filip Orlaie este specialistul familiei in sisteme de irigatii.
Iar Naomi, una dintre fiicele barbatului, pe langa afacerea pe care a inceput-o in toamna, isi face lucrarea de doctorat in genetica zmeurului si a capsunului.
De finantele afacerii lui Nelu Orlaie se ocupa Andrei, masterand la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj.
In fiecare an, Nelu Orlaie merge la Cluj-Napoca pentru a-si vinde recolta. Rasadurile lui ajung insa in toata tara, iar anul acesta se asteapta sa vanda 30 de tone de capsuni. 
 
Pepinierele Hida se prezinta acum drept cel mai important producator de material saditor de capsun si arbusti fructiferi din Transilvania, care furnizeaza in toata tara plante de calitate, bine adaptate conditiilor din Romania: capsun, zmeur, coacaz negru, coacaz rosu, afin de cultura, mur, agris, goji, alun, lonicera si aronia si chiar trandafiri.
Site-ul pepinierelehida.ro este util nu doar prin datele despre oferta pepinierelor Hida, ci si prin informatiile practice privind cultivarea capsunilor si a arbustilor fructiferi.
 


Tags: agriculturapepinieracapsunicoacaz negruzmeuranelu orlaie

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.5 din 5 - 10 voturi.

Articole conexe

Afaceri profitabile de pana la 8.000 euro. Metode de recoltare in agricultura

de Idei de afaceri
10 Oct 2023
Pentru ca afacerea cu lavanda sa fie una profitabila, cultivatorul trebuie sa se decida de la inceput care este modalitatea de valorificare a...

Conversia de la agricultura conventionala la cea ecologica

de Idei de afaceri
16 Nov 2022
Trecerea de la agricultura conventionala la cea ecologica nu se face brusc, ci prin parcurgerea unei perioade tranzitorii, numite „perioada de...

Agricultura din Romania, crestere impresionanta

de Florin Amariei
20 Mai 2019
Conform datelor furnizate de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, agricultura din Romania a cunoscut o crestere impresionanta in...

Afaceri de viitor in agricultura

de Camelia Diaconu
23 Mar 2021
Afacerile in agricultura s-au dovedit a fi profitabile pe termen lung indiferent de suprafata de teren disponibila. Cu doar cateva sute de euro poti...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]