Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Relansarea pomiculturii, obiectiv prioritar in Arges

de Marian Curelaru 26 Mar. 2014 2760
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Relansarea pomiculturii a devenit o prioritate pentru fermierii si specialistii din Arges, dar si pentru autoritatile judetene, odata cu introducerea unui subcapitol dedicat cresterii competitivitatii sectorului pomicol in Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru perioada 2014-2020, informeaza Agerpres.

Conform datelor Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Arges, la nivelul judetului mai exista 24.644 de hectare de livezi, in timp ce in 1989 suprafata ocupata de pomi fructiferi era de peste 30.000 de hectare.

Dintr-o analiza intocmita de specialistii ICDP Maracineni, care iau in calcul o suprafata totala de putin peste 20.000 de hectare, reiese ca plantatiile de prun si mar au o pondere de peste 90%, specii precum parul, ciresul, caisul, piersicul si nucul fiind deficitare. Din acelasi document mai rezulta ca aproximativ 60% dintre plantatiile din judet sunt in declin, avand peste 25 de ani vechime, doar 10 % dintre plantatii avand varsta de pana in 10 ani.

Potrivit fostului prefect Cristian Soare, initiatorul grupului de lucru pentru realizarea strategiei de relansare a pomiculturii, banii ce pot fi obtinuti prin PNDR ar trebui sa fie directionati in special catre intinerirea livezilor.

"Obiectivul nostru pentru perioada urmatoare va fi restructurarea sectorului pomicol, prin inlocuirea plantatiilor aflate in declin si crearea de plantatii tinere, respectiv circa 4.000 de hectare de plantatii noi, prin accesarea fondurilor destinate pomiculturii din PNDR", a precizat Cristian Soare.

Specialistii ICDP Maracineni au intocmit deja un program de relansare a pomiculturii argesene, fiind indentificate la nivelul judetului sapte zone cu potential pomicol, din care fac parte 59 de localitati.

Specialistii au formulat si propuneri privind realizarea de plantatii noi, in functie de specificul fiecarui bazin pomicol. Astfel, in zona Vedea-Moraresti ar trebui realizate exclusiv plantatii de prun, in bazinele din nordul judetului ar trebui sa predomine plantatiile de mar, prun, par si arbusti fructiferi, in timp ce in bazinele din sud sunt recomandate in special specii precum ciresul si visinul.

In realizarea programului de relansare a pomiculturii argesene s-a pornit initial de la premisa ca vor fi facute replantari pe o suprafata totala de 1.800 de hectare, desi ulterior, dupa ce sumele alocate acestui sector la nivel national au fost majorate, s-a ajuns la concluzia ca suprafata s-ar putea dubla.

O alta prioritate pentru perioada 2014-2020 va fi asigurarea materialului de plantare pentru realizarea noilor livezi. Din acest punct de vedere, pepinierele vor avea un rol extrem de important. "Pepinierele sunt cele care vor furniza materialul de plantare catre fermieri. In pepiniere se completeaza altoiul cu port-altoiul, iar noi le putem asigura altoi si port-altoi cu certificat de calitate. Daca nu vor proceda asa, nu vor putea obtine decontarea, acestea sunt regulile europene", a explicat directorul ICDP Maracineni.

In judetul Arges a fost deja realizat un proiect-pilot in comuna Cepari, unde un tanar intreprinzator a infiintat o pepiniera cu sprijinul specialistilor de la Maracineni, urmand sa valorifice ulterior materialul de plantare obtinut catre fermierii din zona. Daca proiectul va avea succes, va putea reprezenta un model pentru toti cei care doresc sa infiinteze pepiniere certificate.

Programul de reconversie in pomicultura are prevazute fonduri totale de 260 de milioane de euro in noul PNDR 2014-2020, din care o suma 40 de milioane de euro va fi alocata pentru prelucrarea si comercializarea produselor obtinute.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, prin subprogramul de pomicultura vor putea fi reabilitate in jur de 35.000 de hectare de plantatii pomicole, iar obiectivul institutiei este ca, pana in anul 2020, Romania sa atinga o suprafata de 200.000 de hectare cu livezi, de la circa 140.000 hectare in prezent, din care 60.000 de hectare sunt in declin.


Tags: pomiculturaargespndr 2014-2020program de reconversiefonduri europene

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Combaterea bolilor fungice in pomicultura: rolul crucial al fungicidelor

de Idei de afaceri
20 Mar 2024
In lumea pomiculturii, bolile fungice reprezinta o provocare semnificativa, afectand grav productia si calitatea fructelor. Combaterea acestor boli...

7 Idei de afaceri non-agricole la tara incepute cu fonduri europene

de Camelia Diaconu
22 Ian 2019
Mediul rural poate fi locul ideal de inceput o afacere. Sunt o serie de afaceri non-agricole pe care le poti incepe la tara si datorita ajutorului pe...

Anunt AFIR: fondurile europene pentru pomicultura au fost epuizate

de Alina Constantinescu
02 Mai 2018
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) anunta ca fondurile disponibile prin submasura (sM) 4.1a "Investitii in exploatatii pomicole"...

Afaceri in pomicultura: antreprenorii au solicitat fonduri europene de 268 milioane de euro

de Idei de afaceri
29 Nov 2017
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a primit pana in prezent 596 de cereri de finantare a proiectelor de investitii in exploatatii...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]