Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania poate deveni un mare exportator de hrana bio

de Marian Curelaru 28 Apr. 2014 2790
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Romania poate deveni un mare exportator de hrana bio si traditionala daca se aplica TVA zero la produsele ecologice, acestea devenind si mai accesibile pentru romani, afirma Dan Matei Agathon, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS).

"Federatia Patronatelor din Turism si Servicii sustine initiativa Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica 'Bio-Romania' de a obtine TVA redus la alimentele bio, considerand ca, in acest fel, incurajam si pentru piata interna, si pentru cea externa, o marfa foarte pretioasa a Romaniei. Micii agricultori produc in mod natural alimente bio, dar costurile lor sunt bineinteles mai mari decat cele ale marilor producatori, dupa cum si calitatea produselor este incomparabil mai buna. De aceea, reducerea la zero a TVA la produsele bio si traditionale ar reprezenta un impuls absolut necesar al acestei piete in crestere", a declarat Dan Matei Agathon, intr-un comunicat remis presei. 
In felul acesta, statul roman ar sprijini dezvoltarea pietei locale, dar si promovarea alimentelor bio si traditionale romanesti in strainatate, unde acestea au devenit un trend. 
 
"Suntem la aceasta ora in situatia in care producatorii din mediul rural, desi in lipsa de bani, mananca mai bine si mai sanatos decat orasenii care cheltuie o gramada de bani pe alimente nesanatoase. Produsele bio si traditionale ar deveni insa accesibile si orasenilor daca ar fi scutite de TVA, iar acest lucru ar contribui nu doar la dezvoltarea unei industrii suta la suta romanesti, ci si la starea de sanatate a populatiei", a precizat Agathon. 
 
FPTS se alatura eforturilor reprezentantilor producatorilor de hrana bio pentru determinarea autoritatilor sa acorde aceasta inlesnire fiscala care va avea efecte benefice multiple asupra romanilor, dar si asupra dezvoltarii economice intr-un domeniu in care Romania, in loc sa fie un mare exportator, reprezinta un jucator neglijabil la aceasta ora. 
 
Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica - "Bio-Romania" propune autoritatilor implementarea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) denumita sugestiv "verde" pentru produsele agroalimentare romanesti, prin care se doreste ca nivelul cotei sa fie direct proportional cu gradul de poluare asupra mediului. 
"Dorim ca Romania sa preia initiativa implementarii proiectului 'TVA Verde' in domeniul agriculturii si alimentatiei si sa se constituie intr-un model european de succes in acest domeniu. Vrem ca alimentele de baza certificate bio sa aiba TVA zero, cele aflate in conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv produsele care folosesc materie prima conventionala, insa procesarea se face fara chimicale, sa aiba o cota de 9%, desi in Romania nu exista o reglementare legislativa privind produsele naturale", a declarat, recent presedintele Asociatiei "Bio-Romania", Marian Cioceanu. 
 
Romania are un potential imens in agricultura ecologica, cu o suprafata de 300.000 de hectare de teren arabil certificat ecologic pentru productie si alte 500.000 de pajisti si un numar de 15.000 de operatori inregistrati in sistem la finele anului 2013. Romania exporta 80% din productie, in special materie prima si foarte putine produse procesate. 
 


Tags: agricultura ecologicaexporttvapiata interna

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Cine va paria pe agricultura ecologica, in urmatorii ani va reusi sa atraga profituri de invidiat

de Alina Constantinescu
18 Mai 2017
Legumele produse in sistem de agricultura ecologica constituie o alternativa tot mai cautata, comparativ cu cele produse in sistem conventional, nu...

De ce sa incepeti o afacere in agricultura ecologica

de Stanciu Ioana
20 Ian 2017
Toate tehnicile din agricultura ecologica respecta si protejeaza natura, toate interventiile efectuate de om fiind favorabile mentinerii...

Regim special de TVA pentru agricultori, de la 1 noiembrie 2016

de Alina Constantinescu
26 Sep 2016
Ministerul Finantelor Publice propune introducerea unui regim special de TVA pentru agricultori. Astfel, producatorii agricoli constituiti ca...

Romania, principalul exportator de ovine pe piata iordaniana

de Alina Constantinescu
26 Aug 2016
In contextul vizitei efectuate in Romania de catre omologul sau din Regatul Hasemit al Iordaniei, Rida A. Shibli, Ministrul Agriculturii a sustinut...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]