Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sunt fructele goji cultivate in Romania la fel de bune ca cele din Tibet sau China?

de Idei de afaceri 01 Oct. 2014 4129
3 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Este intrebarea pe care si-o pun multi intreprinzatori si la care ne va raspunde dl. Marin Constantin, unul dintre primii producatori de goji de la noi din tara.

 
Au trecut deja cativa ani buni de la debutul afacerii sale de familie, bazata pe cultura de goji, ani in care activitatea s-a dezvoltat incet, dar sigur, iar acum dl. Constantin se mandreste cu o plantatie rentabila. 
 
Ma lovesc foarte des de aceasta intrebare. Tot timpul cand apare ceva bun pe piata trebuie sa apara si criticile despre acel produs.
 
Ma intreb oare rosiile, care sunt de fapt originare din Peru sau Ecuador, cum de am ajuns sa le cultivam? Ba mai mult, sustinem cu tarie ca rosiile romanesti sunt cele mai bune.
 
Nu ca nu ar fi, dar daca am adoptat rosiile si am ajuns sa susţinem ca rosiile noastre sunt mai bune decat ale tuturor strainilor, de ce nu am face la fel si cu goji? Acelasi exemplu pot sa vi-l dau si legat de cartof, care este de origine din Bolivia si Peru si nu avem probleme sa il cultivam. 

Este, daca nu ma insel, alimentul de baza al romanilor. De ce nu am putea cultiva si goji fara a ne pune dinainte problema ca nu este la fel ca cel din Tibet sau China? Exemplele ar putea continua la nesfarsit, dar ma opresc in speranta ca m -am facut inteles cu aceste doua legume.
 
Plantatii de goji sunt in Germania, Austria, Ungaria, Belgia, si mai nou incep si Grecia sau Polonia sa cultive Goji. De ce la ei se poate si la noi nu? Imi doresc ca noi romanii sa ne schimbam mentalitatea, sa nu mai lasam trenul sa treaca pe langa noi cu gandul ca vom urca in urmatorul, pentru ca s -ar putea ca urmatorul sa nu mai vina.

De aceea eu ii susţin pe agricultorii romani, pentru ca am convingerea ca si la noi se poate, nu numai in afara.
 
Si mai este o intrebare pe care o aud destul de des: Cand voi avea fructele, cui le vand sau cat castig pe an din afacere a asta?
 
Am mai spus-o si o repet, piaţa ti-o faci singur si daca nu te zbati, daca nu muncesti, este normal sa nu obţii rezultate. Oamenii nu mai au rabdare, vor totul pe loc si daca se poate si fara investiţii, si fara munca. Din aceasta graba pot rezulta multe greseli: fie nu te informezi suficient, fie incerci sa grabesti o etapa si uite asa poţi ajunge sa compromiti plantaţia si toata munca depusa pana in acel moment.

Eu ii sfatuiesc pe toţi cei care ne citesc sa nu plece la drum cu ideea ca o afacere se intreţine singura, ci sa se implice activ, pentru ca si satisfactia va fi pe masura atunci cand vor veni rezultatele. Si inca ceva, orice afacere buna incepe sa produca dupa minimum 2 ani.

Urmareste intregul interiviu precum si detaliile afacerii in: Goji, merisoare, Aronia - 3 culturi profitabile in Romania
 
 
 


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: afacereafacerigojiplantare gojifructe gojicultura de goji

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Afacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii

de Idei de afaceri
30 Ian 2024
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Afaceri cu struti. Potentialul pietei

de Idei de afaceri
01 Feb 2024
Redam cateva dintre problemele cu care se confrunta crescatorii de struti din tari cu o oarecare experienta in domeniu, pentru a fi consemnate si de...

Organizarea afacerii cu raci

de Idei de afaceri
16 Feb 2023
Este obligatoriu ca la inceput de afacere sa va asigurati activitatea, productia, in functie de diferite criterii (seceta, cutremur, fenomene...

Afaceri cu Paulownia. Alegerea si pregatirea terenului

de Idei de afaceri
31 Ian 2023
Va intrebati, desigur, de cat teren aveti nevoie pentru a infiinta plantatia dumneavoastra de Paulownia. Intreprinzatorii mai vechi si consultantii...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]