Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un fermier a accesat fonduri europene de 20.000 de euro pentru propria afacere in agricultura

de Idei de afaceri 03 Mai. 2017 4737
3.4 din 5 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Romania are inclinare spre traditie si agricultura ecologica, si cum in ultimii ani consumatorii se indreapta catre alimentatia bio, eco, antrepenorii care investesc in sectorul agricol au sanse foarte mari sa se impuna pe o piata in continua crestere. Micii fermieri au demonstrat ca prin munca, si cu ajutorul fondurilor europene prin PNDR 2014-2020, pot incepe afacerea pe care o doresc. Un exemplu foarte concludent este afacerea lui Tudor Adrian din judetul Teleorman, care a accesat fonduri europene de 20.000 de euro pentru propria afacere in agricultura.

Cu ajutorul fondurilor europene, Tudor Adrian din satul Calomfiresti, comuna Poroschia, judetul Teleorman a urmarit dezvoltarea culturii vegetale, respectiv cultivarea cerealelor (orez), a plantelor leguminoase si a celor oleaginoase.

Tudor Adrian a depus proiectul in sesiunea din 2010, deschisa in cadrul masurii 112. In urma evaluarii dosarului, proiectul a fost declarat eligibil, iar contractul de finantare a fost semnat in 2011.

Zona in care este amplasata exploatatia are posibilitati de dezvoltare a agriculturii si dispune de forta de munca aferenta, astfel incat ferma poate oferi oportunitati de lucru pentru persoanele din mediul rural.

In anul zero, initiatorul proiectului detinea in arenda 35,59 hectare de teren, pe care cultiva grau (21,59 hectare), porumb (5,10 hectare), legume proaspete, pepeni si capsuni in camp (1,28 hectare), floarea-soarelui (7,50 hectare) si vita-de-vie (0,12 hectare, suprafata pe care dorea sa o defriseze, in conformitate cu legislatia in domeniu, incepand cu anul doi, din cauza imbatranirii si a duratei mari de exploatare), dimensiunea economica a fermei fiind de 11,48 UDE.

Sprijinul acordat a avut ca scop imbunatatirea managementului exploatatiei agricole si a performantelor ei generale, adaptarea productiei la cerintele pietei si respectarea normelor comunitare de eco-conditionalitate si de protectie a muncii si mediului. In primul an de implementare a fost achizitionat si un tractor, cu scopul modernizarii si dezvoltarii fermei.

Proiectul s-adesfasurat in jurul a doua axe:

1. Adaptarea productiei in functie de cerintele pietei prin:

- obtinerea de produse agricole de calitate superioara si care sa raspunda exigentelor consumatorilor;
- crearea conditiilor pentru recoltarea produselor in perioada optima;
- asigurarea unei rotatii imbunatatite a culturilor si executarea in conditii superioare a lucrarilor solului;
- optimizarea soiurilor si hibrizilor prevezuti pentru cultivare si diversificarea lor;
- reducerea costurilor de productie.

2. Cresterea veniturilor exploatatiei prin:

- crearea conditiilor optime de executare a verigilor tehnologice;
- valorificarea integrala a productiilor obtinute;
- introducerea in asolament a culturilor solicitate pe piata;
- valorificarea la maximum a terenului agricol.

Toate acestea au fost realizate prin marirea capacitatii fermei la peste 42.5 hectare estimate pentru anul trei, respectiv pentru cresterea dimendiunii economice cu 4.827 UDE.

Astfel, in cei trei ani de implementare a proiectului, exploatatiei agricole i-a fost marita dimensiunea economica la 16,307 UDE, prin luarea in arenda a 6,91 hectare de teren, cresterea suprafetei cultivate cu grau si legume proaspete, pepeni si capsuni, folosirea de soiuri si hibrizi corespunzatori zonei de cultura si respectarea si aplicarea tehnologiilor specifice fiecarei culturi in perioadele optime.


Sursa: Publicatia "Bune Practici", RNDR, Anul II, nr. 24, iulie 2015


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: afacere agricolafonduri europenecerealecerere de finantare

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.4 din 5 - 5 voturi.

Articole conexe

Afacere agricola. Accesarea fondurilor europene

de Idei de afaceri
16 Dec 2022
Accesarea fondurilor europene pentru afacerile agricole este posibila atat tinerilor fermieri, cat si celor cu experienta. In acest sens, Submasura...

Afacere agricola cu rata de profit ridicata

de Idei de afaceri
21 Oct 2022
Cresterea prepelitelor japoneze este o idee de afacere cu un potential de exceptie in tara noastra. Oul de prepelita reprezinta un medicament, ce...

7 Idei de afaceri non-agricole la tara incepute cu fonduri europene

de Camelia Diaconu
22 Ian 2019
Mediul rural poate fi locul ideal de inceput o afacere. Sunt o serie de afaceri non-agricole pe care le poti incepe la tara si datorita ajutorului pe...

Idee de afacere agricola - Plantatie cu aluni

de Camelia Diaconu
27 Feb 2020
In prezent, o plantatie cu aluni reprezinta una dintre afacerile rentabile din mediul agricol din tara noastra, datorita investitiei minime care se...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]