Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un fermier din Braila a obtinut o productie record de sfecla de zahar: 100 de tone la hectar!

de Alina Constantinescu 31 Oct. 2016 4458
3.72 din 9 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Agricultorii care au pariat in acest an pe cultura de sfecla de zahar au avut de castigat. Precipitatiile din acest an si tehnologia aplicata ca la carte au adus fermierilor recolte record. Eugen Ion Popa, un agricultor din comuna braileana Tufesti, a obtinut in acest an o productie uimitoare de sfecla de zahar: 100 de tone la hectar! La poarta fabricii, peste 70 de camioane incarcate cu sfecla de zahar asteapta sa intre la descarcat.

„Pana acum n-am prea auzit sa se obtina mai mult de 70 t/ha, la cultura de sfecla. Daca agricultorul din Tufesti a reusit sa faca 100 t/ha, chiar e o performanta”, a declarat Traian Cismas, directorul Directiei Agricole Braila pentru obiectivbr.ro.

Apoi, sfecla recoltata este livrata imediat fabricilor de zahar cu care agricultorul a incheiat contract.

„Avem contract ferm, pe preturi ferme, si stim pe ce muncim. Fata de ce cheltuieli avem, preturile sunt bune, suntem stimulati si cu subventii. E o cultura care merita extinsa, mai ales ca Romania importa zahar. Din exportatori, am devenit mari importatori. Noi duceam productia aici, la 30 de kilometri, la Ianca. Acum o ducem 300 kilometri, pana la Roman. Din fericire, s-a ridicat pretul si putem sa ne acoperim cheltuielile”, ne-a spus Eugen Popa.

Cum de a reusit sa obtina aceasta productie record?

„Daca respecti tehnologia, faci recolta. Bineinteles, cu irigatii. Pana anul acesta, cea mai mare recolta pe care am reusit-o la sfecla a fost de 65 tone la hectar. De data asta, chiar daca vremea nu a fost foarte prielnica, cu irigatii si, bineinteles, cu cheltuielile aferente la hectar, am reusit un rezultat extraordinar”, a mai declarat fermierul din Tufesti.

Cei care doresc sa infiinteze o cultura de sfecla de zahar trebuie sa stie urmatoarele lucruri, potrivit agrimedia.ro:

1. Pentru sporirea productiei de sfecla de zahar, un rol foarte important il are rotatia culturii. Conform inginerilor agronomi, este indicat sa se cultive dupa cerealele paioase, in special dupa grau si orz de toamna. Atentie, nu se va cultiva sfecla de zahar dupa porumb, floarea-soarelui, ovaz, rapita, mustar, sorg.

2. De asemenea, lucrarile de baza ale solului au rol deosebit de important pentru asigurarea uniformitatii semanatului, a lucrarilor de intretinere si pentru o buna recoltare.

3. Sfecla de zahar este o planta mare consumatoare de elemente nutritive din sol, asadar este necesara fertilizarea organica a intregii suprafete cu gunoi de grajd si ingrasaminte cu fosfor, potasiu si azot.

4. Agricultorii mai trebuie sa stie ca semanatul se executa primavara, cat mai devreme, cand se poate intra pe teren.

5. Recoltarea se poate face sub forma semimecanizata, cu dislocatorul, sau mecanizata, cu utilaje moderne.


Tags: sfecla de zaharcultivare sfecla de zaharafacere cu sfeclaafacere profitabila

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.72 din 5 - 9 voturi.

Articole conexe

Afacere profitabila la tine in gradina: Cultura de lavanda

de Idei de afaceri
02 Apr 2024
Lavanda este o cultura ideala daca ai la dispozitie un teren de dimensiuni mici. Toti cultivatorii de lavanda din Romania au inceput cu doar cateva...

Businessuri infloritoare. Afaceri profitabile pe 100 mp

de Idei de afaceri
10 Mai 2023
Flori in ghiveci?! De ce nu? Va propunem o idee prin care puteti exploata inteligent si profitabil un teren de doar 100 de mp care va va aduce pana...

Cultura de cartofi mov: iata Ghidul Practic pentru o afacere profitabila!

de Alina Constantinescu
13 Dec 2017
Cultura de cartofi beneficiaza de conditii optime de dezvoltare, tehnologie avansata si subventii substantiale. Secretul il reprezinta pregatirea...

Cultura de goji, o afacere profitabila pentru agricultorii romani

de Alina Constantinescu
03 Iul 2020
Pentru ca exista un interes crescut din partea romanilor pentru produsele naturale, cultivarea arbustilor goji promite profituri substantiale si...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]