Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vreti sa infiintati o cultura de catina? Iata secretele reusitei in afaceri

de Alina Constantinescu 11 Iul. 2017 5884
4.41 din 35 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Afacerile cu catina pot fi incepute pe suprafetele mici si dezvoltate apoi, pentru a sustine lejer viata unei familii. Cultivarea catinei reprezinta, la acest moment, una dintre cele mai bune investitii agricole deoarece randamentul productiei este foarte bun, cererea este in continua crestere, asa ca micile fructe pot aduce fermierilor un profit substantial.

Pentru romanii care locuiesc la tara si detin suprafete mici de teren, o afacere cu catina poate fi o sursa de profit.

Potrivit Ghidului "Pomi, arbusti fructiferi, capsuni - Ghid tehnic si economic" realizat de MADR, catina este o planta cu intrebuintari alimentare, farmaceutice, medicinale si industriale (lemn, ramuri  si resturi vegetale sub forma de brichete-combustibil).

Cerinte fata de clima si sol

Cu privire la cerintele fata de sol, catina se poate cultiva pe diferite tipuri de sol, de la cele sarace, degradate, erodate pana la soluri bogate in humus si elemente minerale (cernoziomuri).
Fermierii interesati sa cultive catina trebuie sa stie ca planta rezista bine la gerurile din timpul iernii, la ingheturile tarzii din primavara si la cele timpurii din toamna.

Plantarea se efectueaza toamna tarziu sau primavara cat mai devreme.

Specialistii ne recomanda sa evitam solurile grele si fara drenaj, cu apa stagnanta la suprafata sau la adancimi mai mici de 1,5-2,0 m. Se aleg terenurile expuse la soare (orientare S, S-V si S-E) si se stabilesc distante de plantare care sa nu conduca la umbrirea reciproca a plantelor. Orientarea randurilor sa fie pe cat posibil, pe directia nord-sud astfel ca  plantele vor fi luminate deopotriva in timpul zilei si pe o parte si pe cealalta a randului. Parcela aleasa se curata de resturi vegetale, se ara la  adancimea de 25–30 cm si se discuie pentru ca plantarea sa se execute in conditiile cele mai bune. Pe terenurile cu panta neterasata dupa curatirea de resturile vegetale se executa gropile de plantare, fara a mai mobiliza solul prin aratura.

Catina iubeste lumina si se adapteaza la conditii de seceta. Cu toate acestea, in primii 2-3 ani de la infiintarea plantatiei este destul de sensibila la lipsa apei din sol, de aceea necesita irigare in momentele critice.

Distantele de plantare

De asemenea, in ghid se precizeaza ca distantele de plantare se aleg in functie de vigoarea soiului, forma de conducere a plantelor, modul de recoltare si nu in ultimul rand de fertilitatea si configuratia terenului. Pe terenurile in panta se adopta o distanta mai mica intre randuri. In cazul in care terenul in panta s-a terasat, numarul de randuri intr-o terasa este in functie si de latimea terasei.

Distantele pot fi urmatoarele:

* 2.8 - 3.0 m intre randuri si 2,0 m intre plante pe rand cand coroana pomului se aplatizeaza pe rand;

* 3,5 - 4,0 m intre randuri si 2,0– 2,5 m intre plante pe rand la forma globuloasa;

* 3.7 - 4.0 m intre randuri si 1,10-1,25 m intre plante pe rand  in plantatii superintensive, cu recoltarea fructelor prin detasarea ramurilor si separarea fructelor de ramuri dupa congelare, cu masini speciale.

* 4,0 m intre randuri si 3,0 m pe rand in cazul soiurilor foarte viguroase, pe terenuri fertile, cu recoltarea fructelor fara taierea ramurilor, forma globuloasa a coroanei.

Foto: pixabay.com

Recoltarea fructelor

Darorita dificultatilor culesului, ponderea cheltuielilor aferente culturii o detine cheltuielile cu recoltarea fructelor.

Se practica diferite modalitati de recoltare a fructelor de catina: manual, prin taierea ramurilor, recoltarea mecanizata si cea semi-mecanizata prin scuturare.

Productia medie este de 10.000 de kg/ha la densitatea de 1.670 plante/ha. In cadrul cheltuielilor de infiintare a plantatiei de catina, ponderea cea mai mare este detinuta de costurile cu materii prime si materiale, fiind urmare de costurile cu lucrarile mecanizate si de costurile cu lucrarile manuale.


Tags: afacere cu catinacultura de catinaarbusti fructiferiafacere profitabila cu catina

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.41 din 5 - 35 voturi.

Articole conexe

5 pasi catre succes. Cum sa incepi o afacere cu pomi si arbusti fructiferi

de Nita Alina
15 Mar 2017
Stim cu totii ca procesul de accesare a fondurilor este mult ingreunat de birocratie si uneori rabdarea ne este pusa la incercare. Nu este suficient...

Vrei sa infiintezi o cultura de catina? Iata 8 lucruri pe care trebuie sa le stii

de Alina Constantinescu
19 Sep 2016
Numita ginsengul romanesc, catina este folosita in industria alimentara si in industria farmaceutica pentru proprietatile sale curative. Bogata in...

Cum sa scoti bani dintr-un teren? Cultiva arbusti fructiferi!

de Victor Oancea
07 Dec 2012
Ce ne dorim pentru anul 2013? Ne dorim sa fim sanatosi si fericiti alaturi de cei dragi, sa fim iubiti si in siguranta mereu. Ne dorim un loc de...

Afaceri agricole in 2013? Cu arbusti fructiferi, desigur!

de Ideideafaceri.ro
03 Sep 2012
Numerosi specialisti in afaceri agricole au spus faptul ca multi agricultori romani au fost scutiti de o parte importanta de probleme referitoare la...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]