Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Camping in mijlocul orasului Berlin

de Silvia Bucsan 19 Feb. 2009 5373
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Locuri de campare la marginea oraselor exista – si in Berlin – o multime. Dar unul amplasat direct in centru constituie o idee indrazneata si destul de greu de pus in aplicare.



Patru tineri berlinezi au dovedit insa ca se poate. Campingul amenajat de ei (tentstation) la sfarsitul lui iunie anul trecut, pe terenul unui strand dezafectat din buricul capitalei germane, a atras in primele trei luni de functionare 3.000 de clienti.

„In 2005, pe cand imi planificam vacanta impreuna cu prietenul meu, am observat ca aici, in Berlin, nu existau decat facilitati de parcare a rulotelor la marginea orasului”, isi aminteste Sarah Oswald. Ideea de a infiinta un spatiu de campare mai accesibil pentru publicul tanar (si fara prea multi bani) nu a mai parasit-o pe aceasta studenta din Offenbach, in varsta de 28 de ani. „A contat si faptul ca atunci tocmai imi scriam lucrarea de diploma despre utilizarea pe termen scurt a spatiilor si cladirilor neocupate”, povesteste ea.

In iunie 2005 absolventa a hotarat sa caute un teren potrivit pentru realizarea visului ei. A mers la agentia centrala pentru utilizarea intermediara a terenurilor aflate in paragina si a cladirilor neocupate si acolo a fost indrumata spre terenul, parasit de cativa ani, al fostului strand „Poststadion” din cartierul berlinez Mitte-Tiergarten: o suprafata de 20.000 mp, cu zone verzi neingrijite, doua piscine si terase pentru spectatori, in stilul anilor ‘50. Si toate acestea la o distanta de numai cateva minute de mers pe jos de noua gara centrala si de poarta Brandenburg.

Lupta cu autoritatile
„Am fost foarte incantata de acest amplasamentul, construit in 1925 si utilizat pana in 2002”, recunoaste Sarah Oswald. “Dar inainte de toate a trebuit sa rezolv la fondul bunurilor imobiliare din Berlin, care administreaza terenurile aflate in paragina si cladirile neocupate, posibilitatea inchirierii lui. Acolo am aflat ca autoritatile locale planuiesc sa redeschida strandul.”

Dar intreprinzatoarea in devenire nu s-a lasat descurajata. I-a castigat ca parteneri pe politologul Jessica Zeller (28 de ani) si pe arhitectii Petr Barth (41 de ani) si Bernd Häusler (37 de ani). Impreuna, cei patru au atras ca aliat o asociatie comunala pentru proiecte destinate tineretului, au scris un plan de afaceri de 30 de pagini si au castigat cu acesta un premiu de 6.000 de euro la un concurs de idei de afaceri pentru zona Berlin.

„Astfel am putut sa-i convingem pe cei de la fondul bunurilor imobiliare ca demersul nostru e foarte serios si sa-i determinam astfel sa incheie cu noi un contract de inchiriere pe un an, cu optiunea de prelungire, pe care l-am semnat in martie 2006”, povesteste Oswald. Si adauga: „Din pacate nu s-au gasit creditori, pentru ca bancile nu au apreciat potentialul acestui proiect (nu aveau nici o garnatie ca dupa un an contractul se va reinnoi) si astfel a trebuit sa finantam intregul cost de pornire, de circa 50.000 euro, prin mijloace proprii.”

Obtinerea celorlalte aprobari de la autoritatile responsabile, precum administratia constructiilor, sanatate, mediu, a durat 6 saptamani, o perioada „imbucurator de scurta”.

Investitia a fost recuperata rapid
Pana la deschiderea campingului, pe 25 iunie 2006, cei patru, ajutati de prieteni, au depus o munca grea. „Am pus in functiune instalatiile sanitare, am vopsit din nou casutele supraveghetorilor de bazin, am construit un bar in tribuna, am efectuat munca de gradinarit, am tras garduri in jurul bazinelor si am schimbat destinatia unuia dintre bazine: cu ajutorul a 180 tone de nisip, acesta a devenit teren de volei”, spune Oswald.

Trei luni mai tarziu, cu incasari de peste 100.000 de euro, afacerea era deja pe plus. In jur de 3.000 de oaspeti platitori, cu varste cuprinse intre 0 si 65 de ani, s-au cazat in aceste prime trei luni in camping, lucru facilitat si de desfasurarea in Germania a campionatului mondial de fotbal. „Jumatate dintre vizitatori au fost din strainatate – mai ales olandezi, francezi si italieni, dar si japonezi si brazilieni”, spune Sarah Oswald. Durata de sedere medie s-a prelungit intre timp de la doua zile la patru.“

Innoptare la preturile de campare obisnuite in Berlin
10 euro costa innoptarea in propriul cort, pentru 4 euro pe noapte se poate inchiria unul. Tinerii sub 18 ani platesc 8 euro de persoana, copiii sub 12 ani stau gratuit. Pentru grupurile de peste 20 de persoane exista reduceri. Oferta campingului contine si micul dejun, la pretul de 4 euro, aici fiind incluse cafea sau suc, doua chifle, marmelada, Nutella, branza si salam. Peste zi se pot cumpara gustari si bauturi. Utilizarea dusurilor si a chiuvetelor este gratuita.

Ghiseul de dispecerat al receptiei este deschis tot timpul. Turistii care vin cu autoturismele sunt directionati spre spatiul de parcare gratuit aflat chiar in fata terenului, constand in 40 de locuri. Toti oaspetii sunt rugati sa citeasca regulamentul de ordine interioara, care prevede, printre altele, pastrarea linistii incepand cu ora 22.00, dar si interdictia de a folosi un limbaj obscen sau de a profera insulte de orice fel (mai ales rasiste, data fiind diversitatea zonelor din care vin cei prezenti in camping).

Programul aditional asigura buna dispozitie
„Ne dorim o ambianta in care oaspetii din toata lumea sa se simta bine”, accentueaza Sarah Oswald. Aceasta ambianta este asigurata de diferite evenimente, precum concerte salsa, seri de film in barul in aer liber, prezentari de moda in piscina, discoteca, dar si oferte sportive, precum fotbal de masa, baschet si volei. Pe locul special amenajat oaspetii pot sa-si prepare fripturi si carnaciori la gratar. Mai mult, in apropiata vecinatate functioneaza si un mic strand.

Cei patru intreprinzatori muncesc ei insisi pentru buna functionare a campingului, ajutati de cativa angajati care se ocupa de receptie si de bar (acesta din urma functioneaza in cooperare cu o firma de catering). Administrarea spatiului este „un job de 12 pana la 17 ore”, dezvaluie Sarah Oswald, care doarme la fata locului intr-un cort sau in casuta supraveghetorului de bazin. Pana in 30 septembrie 2007 ar trebui sa mai dureze activitatea. Dupa aceea, tinerii spera la o prelungire pe mai multi ani a contractului de inchiriere a terenului.

Camping in centrul orasului
Ideea: loc de campare urban, ca utilizare intermediara a unui teren nefolosit.
Investitia initiala: 50.000 de euro pentru amenajare (asanare, nivelare etc.), achizitionarea de corturi, chirie, personal.
Cifra de afaceri: 350.000 de euro in primul an.
Conditie de baza: contractul de folosinta a spatiului sa fie pe cel putin doi ani.
Afacerea este o alternativa rentabila la campingurile conventionale. Preturile ar trebui sa se orienteze in functie de oferta existenta si de hoteluri. Venituri suplimentare se obtin prin inchirierea/vanzarea de accesorii, un bar cu gustari, oferte de divertisment etc.

http://www.tentstation.de



Tags: campingidei de afaceribani

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Avertisment din UK cu privire la Bitcoin: Fiti pregatiti pentru pierderea banilor

de Florin Amariei
11 Ian 2021
Consiliul Concurentei din Marea Britanie a emis un avertisment cu privire la Bitcoin. Oficialii le transmit celor care au investitii in moneda...

Cele mai vechi afaceri din Europa care inca fac bani

de Florin Amariei
21 Apr 2020
Cu toate ca inca ne aflam inca in pandemie si multi dintre noi sunt obligati sa ramana la domiciliu, e important sa ne pastram o doza de optimism...

4 idei de afaceri de succes care au inceput ca proiect part-time

de Florin Amariei
28 Oct 2019
Sa pornesti o afacere part-time este una dintre dorintele multor romani care nu vor sa renunte la siguranta oferita de un loc de munca bun, unde...

3 idei de afaceri romanesti au fost premiate de Total

de Florin Amariei
03 Apr 2019
Startupperul anului si-a ales castigatorii in Romania. Cele 3 idei de afaceri romanesti premiate vor beneficia de fonduri in valoare totala de 25.000...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]