Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Profituri frumoase exploatand? trecutul

de Mirela Rosu 17 Iun. 2008 8692
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Va amintiti frigiderul parintilor sau bunicilor dvs.? Da, acela pe care l-ati aruncat pentru ca nu era destul de performant si nu avea congelator…



Astazi ar fi valorat o avere daca ar fi fost reconditionat si reparat. In Occient, “oldtimer”-ele (obiectele vechi) sunt la mare moda in ziua de azi, fapt care i-a determinat pe producatorii de diverse aparate sa scoata din nou modele clasice, care au mare cautare.

Coca-Cola, de exemplu, fabrica sub licenta replici fidele ale vechilor aparate (distribuitoare de prosoape sau servetele) in stilul anilor trecuti.

A miza pe valul nostalgic poate fi o modalitate de a castiga bani multi in ziua de azi. Dar nu este foarte simplu sa te lansezi pe piata “antichitatilor moderne”. Reticenta colectionarilor (fie ca sunt amatori sau profesionisti) complica lucrurile.

Cel mai pretios capital consta in identificarea unor surse foarte bune de aprovizionare si, odata identificate, ele trebuie ferite de ochii curiosi ai altor intreprinzatori in domeniu. Unele obiecte sunt uzate  la maximum si, de aceea, trebuie restaurate si reparate cu mare grija. Este mai ales cazul aparatelor electrice, pentru care trebuie apelat la serviciile unui electrician sau electronist.

La ora actuala “anii nebuni” sunt inca in mare voga. Dar acest lucru nu trebuie sa-i impiedice pe intreprinzatori sa caute si alte nise neexplorate, care sa reziste trecerii anilor si schimbarilor de moda.

Roger Frummet da un sfat pentru cei interesati de aceasta idee: in cativa ani sursele americane de tonomate si distribuitoare vor fi epuizate, iar achizitionarea acestor aparate va fi din ce in ce mai dificila. De aceea, el sugereaza colectionarea de aparate hi-fi/video din anii ‘60. Acestea sunt raritati prin intermediul carora el spera sa faca tranzitia spre anii ‘60-’70, care tind sa ia locul anilor ‘40-’50 in inima colectionarilor.

Comert pentru nostalgici
O casa dintr-un cartier rezidential din oraselul Erkelenz, din Belgia, transformata in magazin. Nimic deosebit la prima vedere, singura particularitate fiind doar panoul pe care scrie “Roger’s Fifties on Route 66”. Dar prima impresie a celor care pasesc inauntru ramane de  neuitat: ei au senzatia ca s-au intors in timp cu 50 de ani.

Fotografii inramate ale vedetelor anilor ‘50 (Dean Martin, Louis Armstrong, Elvis, Marilyn Monroe) acopera toti peretii. Aceasta galerie de portrete conduce in sala de expozitie pe care Roger Frummet, un mare nostalgic al acestei perioade, a amenajat-o pentru clienti. Mobilierul este specific epocii: bucatarii de pal nelaminat, banchete de colt, tonomate restaurate, distribuitoare de Coca-Cola si portbagajul cromat al unui Chevrolet clasic, transformat in canapea, toate aflate in perfecta stare. “Aceste lucruri au existat intr-adevar de-a lungul vestitului drum 66, care face legatura intre Chicago si Los Angeles” explica Frummet, si de aici explicatia numelui neobisnuit al magazinului sau.

Prima sa achizitie a fost un tonomat “Rock-ola” aproape distrus, cumparat acum 18-20 de ani cu mai putin de 300 $, descoperit intr-un depozit al unui reparator de automate. Restaurandu-l, Roger Frummet a pus bazele nu numai ale unei mici expozitii de obiecte din epoca anilor ‘50, dar si ale unei afaceri suplimentare, care ii aduce incasari anuale cuprinse intre 115.000 si 180.000 $. Profitul brut se ridica pana la o treime din aceasta suma.

Roger Frummet face doua vizite pe an in Statele Unite, de unde revine incarcat cu lucruri de epoca: tonomate, dozatoare de bauturi, distribuitoare de Cola, reclame luminoase, panouri emailate etc.. Vizitele in S.U.A. ii permit contactarea furnizorilor, dar si a colectionarilor care bat drumurile in cautarea “comorilor” originale.

Acest “comert nostalgic” este foarte profitabil: un tonomat Wurlitzer, de exemplu, pe care Frummet il achizitioneaza la un pret cuprins intre 2.500 si 4.300 $ din Statele Unite (inclusiv costul transportului si al taxelor vamale) poate fi vandut cu pana la 14.000 $.

“Clientii sunt incantati de cea ce vad”
Multi clienti vin direct la atelierul lui Frummet, pentru a vedea obiectele mai deosebite. “In acest caz, avantajul consta in faptul ca ei sunt sedusi pe loc de aspectul “inainte” si “dupa” restaurare, deoarece o piesa perfect restaurata, pe care au vazut-o la vizita precedenta intr-o stare deplorabila, le trezeste imediat dorinta de a o cumpara”, explica inventivul intreprinzator.

Veniturile provin insa nu numai din vanzari, dar si din inchirieri. “Filiala Coca-Cola din Germania a apelat la mine pentru a organiza o expozitie a vechilor distribuitoare de bauturi. Pretul inchirierii se ridica la 8-10% din pretul de vanzare. Asigurarea cade in sarcina clientului, care trebuie sa depuna si o garantie de 50% din costul obiectelor inchiriate.”

De relativ putin timp, Roger practica si vanzarile en-gros. El aprovizioneaza, de exemplu, un magazin de gen din Munchen si se gandeste sa se lanseze si pe piata decoratiunilor pentru restaurante, baruri si cafenele. Primul sau contract de acest gen a fost incheiat cu localul”Cafe 57”, situat intr-un orasel de langa Anhoven.

Un alt exemplu: un magazin de curiozitati
Marie si Georges Franta au ales sa ofere un sortiment mai larg de marfuri. Magazinul lor (de 120 mp) din Koln, le poarta numele - “Franta”. Sunt aproape 30 de ani de cand acest cuplu vinde curiozitati ale secolului 20. Singurele conditii: obiectele trebuie sa aiba un rol functional (chiar daca este vorba de un obiect decorativ) si un design neobisnuit. “Colectionam obiecte cotidiene ciudate de peste 25 de ani. Odata am adus o veche pompa de benzina in apartament, iar sotul meu foloseste un vechi scaun stomatologic drept fotoliu in care isi face siesta”, povesteste Marie.

La demararea afacerii, sotii Franta au facut sortarea obiectelor si au vandut piese disparate, pana cand treaba s-a pus incet-incet pe roate. Oferta lor cuprinde astazi de la lampi clasice din anii ‘20, pana la rasnite moderne care costa 70 $. Tonomatele Wurlitzer sunt vandute cu sume de pana la 20.000 $ cele din anii ‘50 si 7.000 $ cele ulterioare, cu cititor de CD-uri.

Clientii platesc cam 8.000 $ pentru un distribuitor de Cola, iar pentru unul de guma de mestecat, din anii ‘60, in forma de torpila, cam 1.000 $, iar un frigider ramas din anul 1945 costa cca 2.800 $. La “Franta” toate preturile sunt calculate cu o mare marja a profitului. De exemplu, un mixer Hamilton original costa 100 $. Adaugand costurile de transport si expeditie din S.U.A., cele de restaurare si reparatie (cam 125 $), el ajunge sa se vanda in magazin cu 1.150 $.



Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

H&M obtine rezultate excelente la bursa

de Bianca Tila
27 Mar 2024
Actiunile H&M au crescut puternic, cu 14% doar in pimele ore ale tranzactiilor de astazi. Compania a reusit sa depaseasca semnificativ asteptarile...

Elon Musk vrea sa lanseze un nou serviciu

de Bianca Tila
28 Feb 2024
Proprietarul X spune ca va lansa un serviciu de e-mail, la un moment dat. In ultima saptamana, in cadrul platformei sociale detinuta de Elon Musk...

Google: Functii de AI pe smartphone-urile Pixel

de Bianca Tila
29 Ian 2024
Smartphone-urile Pixel vor beneficia de cea mai noua functie de inteligenta artificiala dezvoltata de Google. Prezentarea oficiala a celor de la...

Tesla scade pe bursa. Investitorii nu se lasa convinsi de planul lui Musk

de Bianca Tila
25 Ian 2024
Actiunile producatorului auto scad cu peste 7% in tranzactiile premarket. Elon Musk crede intr-o crestere majore, sub forma unei masini noi low-cost,...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]