Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Exportam sute de mii de tone de produse bio!

de Alina Cotae 03 Ian. 2011 4562
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cele mai cautate produse alimentare de tip bio sunt cerealele si fructele de padure in forma bruta. In Romania, suprafata de teren cultivat in regim ecologic a crescut de nu mai putin de 15 ori, in doar zece ani.

Astfel, daca in 2.000 aveam putin peste 17.400 de hectare cultivate in stil eco, anul trecut existau mai mult de 260.000 de hectare folosite in acest fel. Cele mai mari suprafete le inregistreaza cerealele si flora (aproximativ 33% fiecare), plantele oleaginoase si proteice reprezinta 17% din total, pasunile si plantele furajere  14%, iar viile si livezile 1,3%.

Un alt domeniu care incepe sa se ghideze dupa cultura bio este cel al zootehniei. Astfel, se observa ca, prin comparatie cu 2006, numarul procesatorilor ecologici s-a dublat. Un alt aspect care merita mentionat este faptul ca, din 2008, Romania exporta anual produse in valoare de peste 100 de milioane de Euro, ceea ce ne situeaza in primii 20 de exportatori bio din lume.

Marius Gabor, din Deva, produce paste fainoase organice de mai bine de 3 ani. Noi exportam cam 30% din productie, in general catre Germania, Danemarca, Spania, Austria si Ungaria. Restul se vinde pe plan local, mai ales prin intermediul magazinelor specializate, dar am inceput sa intram si in supermarketuri, spune el. Ne-am bazat pe faptul ca Romania are deja suprafete foarte mari pe care se practica de facto agricultura bio. In primii doi ani, am venit cu bani de acasa, dar apoi am inceput sa evoluam. In 2010 cred ca vom avea o crestere a cifrei de afaceri cu 70% si un al doilea an cu rezultate financiare pozitive, explica acesta.

Apicultura ecologica are din ce in ce mai mult succes pe piata internationala. Daca in 2006 se exportau 756 de tone de miere ecologica, in 2009, aceasta cantitate aproape s-a dublat.

Cu aproximativ un an in urma, oficialii romani sustineau ca se doreste ca in 2013 sa se ajunga la o suprafata cultivata ecologic de 750.000 de hectare. De asemenea, se sustine ca potentialul tarii noastre la acest capitol este foarte mare, incepand cu gradul de poluare si terminand cu fertilitatea solului.

Damian Dragomir, presedintele Asociatiei EcoR Partner, sustine: Toate acestea fac ca Romania sa poata deveni un jucator important pe piata produselor ecologice din lume. Totusi, aceste aspecte trebuie privite fiecare in parte, deoarece exista riscuri ascunse, care pot influenta negativ dezvoltarea unei afaceri ecologice.



Tags: bioecozootehnieexport

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Tesla inregistreaza un nou record de livrari

de Bianca Tila
03 Ian 2023
Tesla a anuntat ca in 2022 a livrat peste 1,31 milioane de masini. Comparativ cu anul anterior, cand a livrat 936.000 de unitati, acum a reusit sa...

3 solutii practice pentru un apartament eco-friendly

de Idei de afaceri
01 Feb 2022
Un stil de viata sustenabil este caracterizat prin efectuarea unor schimbari concrete in rutina zilnica, cu scopul de a reduce consumul resurselor...

Apple, un nou record. Capitalizarea, 3 trilioane de dolari

de Idei de afaceri
04 Ian 2022
Apple Inc. a devenit luni prima companie din SUA care a ajuns la o capitalizare de piata de 3.000 de miliarde de dolari, datorita increderii...

Spania va fi tara in care Amazon investeste o suma record

de Florin Amariei
08 Iun 2021
Gigantul american pentru comert electronic Amazon anunta o investitie record in Spania. Prezenta din 2012 in tara iberica, compania a anuntat ca...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]