Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sa cari lumina soarelui la subsol

de Marian Curelaru 24 Mar. 2014 4640
4.1 din 5 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Va mai amintiti cum cara soarele cu oborocul narodul lui Creanga din "Prostia omeneasca"? Probabil ca in orice gogomanie exista o oarecare doza de geniu! Tehnologia actuala permite transportul luminii solare in interiorul cladirilor, nu chiar cu oborocul, ci cu ajutorul fibrelor optice. Iar aceasta performanta poate sta la baza unei afaceri, dupa cum demonstreaza startup-ul francez Echy. O idee cu adevarat luminoasa.

Echy nu este singura companie care capteaza lumina solara pentru a o aduce in interiorul cladirilor, prin intermediul fibrelor optice. Alte trei companii - din Statele Unite, Japonia si Suedia - exploateaza de asemenea acest concept de iluminat natural, nascut in anii 80. Dar Florent Longa si Quentin Martin-Laval, fondatorii Echy, au decis sa dezvolte actuala tehnologie. Ideea lor? Sa gaseasca o solutie, ecologica evident, adica fara consum electric, dar la fel de productiva, si accesibila financiar.

Cei doi absolventi de Politehnica, Florent Longa si Quentin Martin-Laval au elaborat impreuna un proiect "scolar", au construit un prototip, apoi si-au creat propria companie, in octombrie 2012. Ei au patruns pe o piata in care singurele oferte existente erau tuburile de lumina. Aceste mici cupole ofera o luminozitate binevenita la mansarde, dar etajele inferioare nu pot beneficia de ea. In schimb, Echy este capabila sa transporte razele soarelui la toate etajele. Pentru ca iluminatul sa ramana constant, sistemul a fost hibridat cu lampi Led, care preiau sarcina atunci cand lumina naturala este insuficienta (noaptea sau pe timp innorat).

"Sistemul se compune dintr-un panou tapisat cu lentile Fresnel care concentreaza razele soarelui in fibra optica, iar aceasta poate fi apoi transportata in interiorul unei cladiri, explica Florent Longa. Iar atunci cand lumina naturala este insuficienta, un senzor indica partii electrice sa preia sarcina".

Solutia permite economii intre 35 si 40 kwh pe metru patrat.

6 mp de captatori pentru a ilumina 100 mp

"Conceptul nu este inca foarte dezvoltat, pentru ca exista numeroase obstacole tehnologice de depasit pentru a reusi sa aducem lumina in foarte mare cantitate si a obtine un iluminat natural al camerei, explica Florent Longa. Cei trei concurenti ai nostri propun panouri de captatori mari de cel mult 1 mp. Acestea permit iluminarea a doar 10 mp, cu 500 lux. Gama noastra ofera trei optiuni: un panou de 3 mp, de 6 mp sau de 9 mp. Cel de 6 mp permite iluminarea a 100 mp."

In octombrie 2013, tanara societate a realizat o prima instalatie pilot. Unul din panourile sale de captatori de 3 mp echipeaza acum sediul din Vitrolles al biroului de studii Setec International. El ilumineaza un culoar si doua sali, cu o suprafata totala de 50 mp, la subsolul cladirii.


Tags: tehnici de iluminatiluminat interiorfibre opticeechyfranta

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.1 din 5 - 5 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]