Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

6,5 milioane de consumatori de Internet in Romania

de Marian Curelaru 28 Mar. 2014 3073
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Numarul consumatorilor de Internet din Romania a ajuns, in 2013, la aproape 6,5 milioane, dintre care circa 4,7 milioane, cu varste cuprinse in 14 si 64 de ani, apelau zilnic la acest mijloc de comunicare, arata rezultatele unui studiu de specialitate, realizat de Biroul Roman de Audit Transmedia (BRAT) si prezentat de Arina Ureche, director general BRAT, in cadrul conferintei "Ziua Cercetarii Media".

In ceea ce priveste consumul de Internet, numarul utilizatorilor romani a crescut continuu in ultimii 10 ani, de la 1,77 milioane in 2002, la aproape 6,5 milioane, in 2013 (+265%).

De asemenea, 54% dintre cei chestionati (4,74 milioane) au declarat ca apeleaza in fiecare zi la Internet pentru a se informa sau comunica, cea mai mare parte a utilizatorilor fiind femei (52% din total), in comparatie cu anul 2002, cand raportul era in favoarea barbatilor (55%).

Potrivit studiului, in 2013, cei care au accesat cel mai mult Internetul au fost persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 44 de ani (52%), urmate de categoriile 14-24 de ani (26%), 45-54 de ani (14% din total) si persoanele intre 55 si 64 de ani (8%).

Dupa nivelul de educatie (cel mai inalt nivel de studii absolvit), utilizatorii de Internet sunt, in medie, persoane cu studii liceale (44%), persoane cu studii superioare (32%) si persoane cu studii de scoala generala sau mai putin (25%).
Estimarile BRAT releva faptul ca 81% dintre romani (7,14 milioane) au la domiciliu conexiune la Internet, in timp ce 62% dintre acestia utilizeaza Internetul de acasa.

Pe de alta parte, 35% dintre utilizatorii de Internet acceseaza mediul online de pe telefonul mobil, iar in medie o persoana utilizeaza Internetul prin mai mult de un dispozitiv.
Anul trecut, consumul media zilnic al romanului s-a focusat pe TV (78%), urmat de radio (35%), ziare (14%) si reviste (7%). La modul general, consumul media a crescut in ultimii zece ani, de la 8%, in 2002, la 54%, anul trecut.

Cercetarea BRAT arata, de asemenea, ca 58% dintre romani considera ca Internetul este "indispensabil la serviciu/scoala", iar 58% il utilizeaza pentru ca au incredere in informatiile gasite pe Internet.
Peste o treime dintre utilizatorii de Internet din Romania (35%) apeleaza la online pentru a-si cumpara un produs, pe motivul ca le face viata mai usoara.

Scopul utilizarii Internetului pentru 61% dintre cei care il acceseaza este cautarea de informatii cu ajutorul motoarelor de cautare, gen Google sau Bing, in timp ce 57% dintre romani intra pe e-mail.
Totodata, 30% dintre cei care intra pe Internet acceseaza site-uri cu oferte de locuri de munca, 29% site-uri cu informatii despre piata imobiliara si 19% pe site-uri specializate in afaceri/finante/bursa.
Daca ne referim la aparatul prin intermediul caruia se utilizeaza Internetul, se observa ca 72% dintre cei chestionati utilizeaza calculatorul, 6% de pe tableta, iar 25% de pe telefonul mobil. In ceea ce priveste utilizatorii de Internet, 35% dintre acestia intra pe Internet de pe telefonul mobil, 9% de pe tableta si 98% de pe PC.

Studiul BRAT a fost realizat, la nivel de SNA Focus, in perioada 2001-2014, pe un esantion de 14.000 de persoane din populatia urbana cu varste cuprinse intre 14 si 74 de ani.
In plus la nivel SATI, cercetarea BRAT a fost realizata, in perioada 2007-2014, pe un esantion reprezentativ de 50.000 de persoane din randul populatiei urbane cu varsta intre 14 si 74 de ani.

SNA Focus reprezinta studiul realizat de BRAT care masoara audienta si profilele titlurilor din presa scrisa, consumul de produse si servicii (inclusiv marci), informatii utilizate in realizarea si evaluarea planurilor de media.

SATI este studiu intocmit de BRAT care masoara audienta, traficul si profilele socio-demografice ale site-urilor web.
BRAT este o organizatie non-profit a industriei de media si publicitate ce are ca membri edituri de presa scrisa si online, agentii, regii si clienti de publicitate, difuzori de presa, companii ce detin statii radio, companii de outdoor si alti terti interesati.


Tags: internetromaniabiroul roman de audit transmediastudiu

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Romania, in topul vanzarilor online din Europa

de Bianca Tila
29 Sep 2023
Romania ocupa locul al treilea intr-un clasament al vanzarilor online din Europa Centrala si de Est, cu un procent consolidat de 3,17% din PIB...

eBay intra in Romania cu o platforma pentru IMM

de Bianca Tila
23 Mai 2023
eBay este unul dintre cei mai mari jucatori globali din comertul online. Compania intra in tara cu scopul de a crea o platforma prin intermediul...

Google: 60% din internet este dublicat

de Bianca Tila
28 Nov 2022
Mai mult de jumatate din site-urile care construiesc internetul mainstream sunt dubluri, potrivit Google. Acesta detine cel mai popular motor de...

Industria de jocuri video din Romania si-a dublat cifra de afaceri

de Bianca Tila
25 Oct 2022
Industria dezvoltatoare de jocuri video din Romania si-a dublat cifra de afaceri din ultimii cinci ani. Comparativ cu 2020, acum s-a inregistrat o...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]