Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Alibaba: "Wall Street, deschide-te!"

de Marian Curelaru 14 Mai. 2014 3465
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Gigantul chinez al comertului online Alibaba a depus documentatia necesara in Statele Unite pentru intrarea pe Bursa de la New York. Aceasta intrare pe Bursa ar putea deveni cea mai mare oferta publica initiala (IPO) derulata vreodata in SUA. Alibaba a anuntat ca intentioneaza sa obtina 1 miliard de dolari din aceasta operatiune, insa analistii se asteapta ca, de fapt, suma sa ajunga la 15-20 de miliarde, depasind actiunea similara a Facebook din 2012, cand s-au strans 16 miliarde de dolari, si pe cea a Visa din 2008, care a atras 19,65 miliarde de dolari.

Creata in 1999, platforma Alibaba se prezinta drept cea mai mare companie de comert online si mobil din lume in termeni de volum de marfuri vandute. Ea nu vinde articole direct, dar dispune de mai multe platforme pe care comerciantii pot intra in relatie cu clientii, intre care cele mai importante sunt Tmall, un centru de shopping online, si Taobao, site preferat de micile firme chinezesti. Aceste doua site-uri ale companiei atrag peste 100 de milioane de vizitatori unici in fiecare zi, iar in 2013 au generat venituri de 248 de miliarde de dolari, de doua ori mai mari decat ale Amazon si de trei ori mai mari decat ale EBay.
Dar Alibaba este mai mult decat cele doua piete de vanzare. Are operatiuni de vanzare angro, o afacere de cloud computing si un serviciu de plata online (Alipay), folosit si pe telefoanele mobile din China, prin care s-au facut plati in valoare de 519 miliarde de dolari in 2013. De asemenea, a intrat si pe piata financiara, oferind imprumuturi celor care vor sa-si deschida o afacere care implica si Alibaba.
 
Grupul detine in China o cota de piata uriasa, cea mai mare piata online din lume, cu peste 500 de milioane de utilizatori, unde "profita de puterea de cumparare in crestere a consumatorilor chinezi", conform prospectului de intrare pe Bursa. Reversul medaliei este ca grosul veniturilor sale provine de pe piata interna si ca ramane destul de putin cunoscut in strainatate.
 
In 2013, Alibaba a avut un profit net de 3,59 miliarde de dolari. Analistii explica profiturile mari si prin faptul ca Alibaba are cheltuieli mici si taxe de platit de doar 10% in China.
Fondatorul Alibaba este Jack Ma, un fost profesor de limba engleza, care a inceput afacerea cu o investitie de 60.000 de dolari, bani stransi de la 18 prieteni, si care are acum o avere estimata la 10 miliarde de dolari ce-l face omul cel mai bogat din China. El spune ca a ales numele Alibaba pentru ca toata lumea cunoaste povestea si a mai rezervat si numele de domeniu Alimama. Anul trecut, Jack Ma s-a retras de conducerea operationala a grupului, dar si-a pastrat postul de presedinte.
 
Printre actionarii principali mentionati in prospectul bursier figureaza grupul de telecom japonez Softbank (34,4%), Jack Ma (8,9%) si cofondatorul Joe Tsai (3,6%). Grupul Yahoo are o participatie de 24% la Alibaba.
 


Tags: comert onlineplatformealibababursa din new yorkipo

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Numarul atacurilor cibernetice asupra platformelor online poate fi de 5 ori mai mare, de Black Friday

de Bianca Tila
30 Oct 2023
In perioada "Black Friday", magazinele online inregistreaza un trafic de pana la cinci ori mai mare fata de restul anului. Riscul prabusirii...

Noi lansari Meta. Chatbotii vor fi disponibili in platformele sociale ale companiei

de Bianca Tila
25 Sep 2023
Meta urmeaza sa lanseze o serie de chatboti in cursul acestei saptamani. Dupa mai multe luni de testare interna, chatbotii vor fi disponibili...

Bitcoin revine la nivelul anterior prabusirii platformei FTX

de Bianca Tila
18 Ian 2023
In ultimele doua zile, Bitcoin s-a mentinut la peste 21.000 de dolari pe unitate. Acest rezultat arata revenirea peste pretul pe care l-a avut atunci...

Piata de comert online din Romania, peste 7 miliarde de euro in 2020

de Florin Amariei
01 Mar 2021
Conform datelor furnizate de un procesator de plati din tara noastra, piata de comert online (e-commerce) din Romania a trecut de pragul de 7...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]