Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect de lege privind drepturile consumatorilor in comertul online

de Marian Curelaru 05 Mai. 2014 2730
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Consumatorii vor avea un termen unic de 14 zile in care sa se retraga din contractele incheiate la distanta sau negociate in afara spatiilor comerciale, iar comerciantilor li se va interzice sa mai ceara de la consumator comisioane care depasesc costul suportat pentru utilizarea unui mijloc de plata. Masurile au fost aprobate de Guvern la presiunea Comisiei Europene, care a adoptat o directiva in acest sens.

Proiectul de lege a fost prezentat in Guvern ca ordonanta de urgenta, dar in cele din urma a fost transformat in proiect de lege si va fi transmis catre Parlament, transpunand in legislatia nationala prevederile Directivei 2011/83/UE si vizand orice contract incheiat intre un profesionist si un consumator - persoana fizica - cu unele exceptii.
 
In prezent, in Romania, relatiile dintre consumatori persoane fizice si operatorii economici sunt reglementate de OG 106/1999 privind contractele incheiate in afara spatiilor comerciale si de OG 130/2000 privind regimul juridic al contractelor la distanta. Ordonanta din 1999 stabileste ca un consumator are la dispozitie un termen de 7 zile lucratoare pentru a denunta unilateral un contract, iar ordonanta din 2000 stabileste un termen de 10 zile lucratoare pentru exercitarea acestui drept de catre consumator.
 
Comisia Europeana a decis, insa, sa adopte o singura directiva cu norme standard privind aspectele comune ale contractelor la distanta si ale contractelor negociate in afara spatiilor comerciale, al carei termen de intrare in vigoare este 13 iunie 2014.
 
"Trebuie subliniat faptul ca refuzul sau omisiunea statului membru de a prelua in dreptul intern prevederile directivelor comunitare si de a asigura implementarea acestora atrage raspunderea pentru neindeplinirea obligatiilor ce decurg din tratate, care este atat de natura patrimoniala, cat si de natura politica, consecintele pe care le atrage o incalcare a obligatiilor statale, constatata prin hotarare a Curtii Europene de Justitie, putand fi extrem de grave", se arata in nota de fundamentare a proiectului de lege.
Desi proiectul de lege a fost transmis catre Parlament, acesta se va reuni abia dupa alegerile europarlamentare din 25 mai, astfel incat termenul de intrare in vigoare a prevederilor Directivei 2011/83/UE decis de Comisia Europeana va fi depasit.
 
Prevederile noii legi vor fi aplicate inclusiv pentru persoane juridice, in contracte la distanta si in afara spatiilor comerciale.
 


Tags: comert onlinedrepturile consumatorilorlegislatie europeanadirectiva 2011/83/ue

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Piata de comert online din Romania, peste 7 miliarde de euro in 2020

de Florin Amariei
01 Mar 2021
Conform datelor furnizate de un procesator de plati din tara noastra, piata de comert online (e-commerce) din Romania a trecut de pragul de 7...

PayU a lansat campania de comert online

de Marian Curelaru
15 Mai 2014
PayU, cel mai mare procesator de plati online din Romania, a lansat miercuri campania "e-Romaneste", un proiect de comunicare si educatie destinat...

Drepturile consumatorilor in comertul online

de Marian Curelaru
28 Apr 2014
Romania va trebui sa urgenteze transpunerea in legislatia nationala a Directivei 2011/83/UE privind drepturile consumatorilor in comertul online....

O companie din Timisoara ofera 155.000 de euro pentru o platforma de comert online

de Ilinca Dobrescu
04 Apr 2014
ETA2U Timisoara, integrator de solutii IT din regiunea centrala si de vest a Romaniei investeste in dezvoltarea si optimizarea activilitatilor. In...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]