Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

2 chei ale deciziilor bune in afaceri

de Teo Manole 23 Ian. 2015 3646
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

1. Prima cheie este sa nu iei decizii pripite. Iar asta incepe cu constientizarea - adica sa fii mai atent la semnalele prin care corpul tau te avertizeaza ca te simti amenintat. Cele mai comune semnale sunt senzatia de tensiune sau contractare in orice parte a corpului, respiratia din ce in ce mai rapida si faptul ca treci prin emotii precum furia si frica.

Simplul fapt ca ai niste emotii intense nu inseamna ca trebuie sa si reactionezi, ori sa treci la fapte, in baza lor. Antreprenorii, prin natura activitatii lor, pot experimenta astfel de stari de mai multe ori pe zi. Daca ar reactiona de fiecare data asa cum le dicteaza emotiile, probabil ca business-ul nu ar avea o viata prea lunga.

Pentru a evita acesta situatie, fa un lucru mai benefic pentru tine: cand recunosti aceste semnale ale corpului tau, respira adanc de cateva ori – inspira pana numeri la trei, expira pana numeri la sase. Apoi concentreaza-ti atentia pe labele picioarelor, iar asta „te va readuce cu picioarele pe pamant“, inapoi la realitate.

Tot ceea ce faci de fapt este sa castigi timp, pentru ca numai dupa ce iti vei linisti sistemul fiziologic vei putea sa gandesti clar si sa reflectezi la modul cel mai bun in care poti raspunde.

2. A doua cheie este sa-ti cultivi capacitatea de a vedea lucrurile in perspectiva.

Tine cont de faptul ca partile primitive ale creierului uman nu sunt „cablate“ sa ia in considerare viitorul si au tendinta de a cauta sursa cea mai imediata de satisfactie, calea care implica cea mai mica durere si cel mai mic disconfort. Mult prea adesea, oamenii folosesc cortexul prefrontal ca sa gaseasca o justificare rationala pentru alegerile mioape, luate pe termen scurt, in loc sa anticipeze ce consecinte vor avea in viitor.

De exemplu, iti spui „n-are nimic daca mananc desertul acesta, fiindca am fost la sala azi dimineata“, chiar daca a fost doar prima oara din luna aceasta cand ai facut gimnastica, iar desertul este al 10-lea din acelasi interval de timp. Sau te convingi ca trebuie sa amani o sarcina de serviciu dificila ca sa raspunzi unor e-mailuri pe care le consideri mai urgente – doar pentru ca atunci cand, in sfarsit, te apuci si de sarcinile mai dificile, sa iti dai seama ca esti prea obosit ca sa mai faci ceva.

Solutia este sa iti pui o intrebare simpla de fiecare data cand trebuie sa iei o decizie grea: care dintre alegerile pe care le pot face imi va aduce cea mai mare valoare si, in timp, va raspunde acelor nevoi care sunt cele mai importante pentru mine?

Ca sa simplific lucrurile, precizez ca exista cazuri in care pur si simplu trebuie sa faci ceea ce este cel mai urgent. Dar, la fel de bine, este usor sa-ti spui ca ai mereu cerinte urgente la care trebuie sa raspunzi imediat si sa nu-ti lasi timp sa stabilesti care lucruri sunt prioritare pentru tine si, chiar daca sunt mai greu de facut, ar adauga cu adevarat valoare vietii tale.

Una dintre solutii este sa-ti programezi sarcinile cele mai importante pentru inceputul zilei, cand in mod obisnuit ai cea mai multa energie, iar cerintele care se acumuleaza in decursul zilei sunt inca putine.


Tags: afaceriafaceredeciziiluarea deciziilormanagement

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Cum pornesc o afacere fara experienta

de Bianca Tila
13 Mar 2024
Teama in antreprenoriat este de inteles, insa nu este un lucru din cauza caruia sa nu incepi. Succesul antreprenorilor nu vine din cat de...

In ce domeniu sa incepi o afacere. Ce intrebari sa iti adresezi daca nu stii ce afacere sa deschizi

de Bianca Tila
21 Feb 2024
Ideile, teoria si determinarea sunt la locul potrivit, insa tot nu stii ce fel de afacere ar fi potrivita pentru tine? Aici intervenim noi cu cateva...

De la afaceri mici la afaceri mari si invers

de Idei de afaceri
09 Feb 2023
Antreprenoriatul este actul de a fi antreprenor sau “cineva care profita de inovatie, finante si afaceri, intr-un efort de a transforma ideile si...

Promovarea afacerii pe Amazon. Nume si slogan

de Idei de afaceri
17 Ian 2023
Numele marcii este probabil printre putinele detalii la care e greu sa aduci alte schimbari mai tarziu. De aceea este esential sa alegi bine de la...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]