Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Avem peste 300 de modele de pitici de gradina!"

de Mihai Balescu 29 Mar. 2007 38411
4.05 din 106 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In urma cu vreo sase ani, Cristian Becu, stabilit la vremea aceea in strainatate, i-a spus tatalui sau ca la granita dintre Ungaria si Austria a vazut de vanzare pitici de gradina. "Adu-mi si mie!", a venit replica acestuia. Si Cristian i-a adus.

A fost punctul de plecare al unei afaceri infloritoare, pentru ca dl Becu senior, care avea experienta in domeniul matritelor de turnare, a fost capabil imediat sa se inspire si sa-si aplice cunostintele tehnologice in aceasta noua directie: confectionarea piticilor.

Primii sapte pitici realizati au fost expusi in fata casei parintesti din Saftica si s-au vandut in numai cateva zile - suficient pentru ca batranul Becu sa se convinga de viabilitatea activitatii si sa i se dedice full-time. Iar cand a simtit ca nu mai face fata cererii, l-a chemat pe Cristian in tara, sa se ocupe impreuna de afacere.

"Tata mi-a spus: «Eu am 65 de ani. Daca fac un pitic pe zi si il vand cu 50 de lei, in 30 de zile am 1.500 lei. Jumatate ma costa materialele, raman cu peste 700 lei. Cati oameni de varsta mea castiga 700 lei pe langa pensie?» M-am hotarat atunci sa vin acasa. Si nu am venit cu mana goala, ci cu un capital pe care l-am investit in amenajarea unui atelier de dimensiuni mai mari, dotat cu toate cele necesare."

Tehnologia de confectionare a piticilor de gradina nu este complicata, dar trebuie atentie si, mai ales, experienta. Elementul de baza este matrita: in ea se toarna beton (amestec de nisip, ciment si apa), se adauga si o armatura metalica daca este cazul (daca piticul are o mana intinsa, de exemplu), iar dupa ce betonul se intareste, piticul astfel format se scoate din matrita si se vopseste manual.

Se lucreaza in echipa, nu face nimeni un pitic de la A la Z: sunt baieti care se ocupa de turnare si fete care finiseaza si vopsesc. "La inceput, aduceam matrite din afara, apoi ne-am gandit sa le producem noi", povesteste Cristian Becu. "Primele ne-au iesit insa urate, pentru ca una e sa faci o forma simpla si alta e sa faci o statuie, care are si parti concave, si convexe, si detalii de fizionomie etc. Dar usor-usor ne-am perfectionat. Acum realizam o matrita in trei zile, fata de trei luni cat ne lua inainte."

Idei de afaceri : "Avem peste 300 de modele de pitici de gradina!"

Cum se realizeaza o matrita?
Tehnica este aceeasi, indiferent ca e vorba de o matrita pentru un pitic de gradina, pentru o lumanare decorativa sau pentru orice alt obiect care trebuie reprodus cu acuratete.

In primul rand, trebuie construit un model tridimensional la scara 1:1 (aceasta este treaba unui modelator sau a unui sculptor profesionist). Odata avand acest model, peste el se intinde cu atentie, folosind o pensula, o pasta de cauciuc siliconic ce se va intari dupa un anumit timp. Stratul de cauciuc siliconic aplicat trebuie sa fie destul de gros pentru a capata, dupa intarire, o rezistenta satisfacatoare. El se dubleaza apoi prin aplicarea unui al doilea strat dintr-un material mai putin fin, de exemplu pasta de fibra de sticla, care are si el proprietatea de a se intari pe masura ce se usuca.

Dupa intarirea completa, materialul aplicat, care este ca un fel de platosa peste model, se taie pe laterale si se desprinde de model, rezultand astfel matrita.

"O matrita pentru un pitic pe care eu il vand cu 70 de lei ma costa de 10 ori mai mult, pentru ca folosesc materiale de import", spune Cristian Becu. "Ea rezista cam doi-trei ani, dar depinde si de cine o foloseste, pentru ca un lucrator neatent o poate sparge - chiar s-a intamplat de multe ori lucrul acesta."

Piticul care se scoate din matrita trebuie lasat sa se usuce timp de cateva saptamani si de-abia dupa aceea se trece la finisare. Finisarea inseamna indepartarea tuturor bavurilor, urmata de o operatie de vopsire cu vopseluri acrilice. Acestea au proprietatea ca se usuca destul de repede, transformandu-se intr-un fel de plastic dur care nu este afectat de ploaie sau zapada. Culoarea se pastreaza timp nelimitat.

[pagina_noua]

Idei de afaceri : "Avem peste 300 de modele de pitici de gradina!"

Clientii - oameni de afaceri, dar si bunicute
Cristian Becu a pornit afacerea fixand un pret de 65 de lei pentru un pitic si a cautat sa il pastreze cam la acest nivel, indiferent de inflatie. S-a gandit de la bun inceput sa atraga clienti din toate paturile sociale, nu numai din randul proprietarilor de vile sau de gradinite.

"A fost o strategie buna, pentru ca astfel toata lumea cumpara", spune el. "Ne-au venit si bunicute care tocmai luasera pensia si vroiau sa le faca un cadou nepotilor, ne-au venit si angajati dornici sa ia pentru seful lor un pitic personalizat, cu numele firmei in piept."

Metoda de vanzare cea mai simpla si mai eficienta a fost si este expunerea piticilor la strada (atelierul este amplasat in comuna Voluntari, pe un drum foarte circulat care asigura legatura Bucurestiului cu Moldova). In timp, s-au concretizat si relatii de colaborare cu diversi distribuitori care iau marfa de la Cristian Becu si o revand in diverse orase din tara.

"Au venit si multi straini, dornici sa facem un parteneriat pentru un export, dar nu s-a legat nimic. Poate ca i-am descurajat si eu, spunandu-le ca nu pot sa le trimit un TIR plin pe luna, dar nici ei nu erau prea seriosi: se gandeau ca aici vii cu bani putini si pleci incarcat. Poate a fost odata asa, acum, cu siguranta, nu mai e."

Idei de afaceri : "Avem peste 300 de modele de pitici de gradina!"

Scurta istorie a piticului de gradina
Piticii, ca personaje de basm, sunt prezenti in folclorul german inca din secolul XIV. Nu intamplator deci, primii pitici de gradina au fost produsi in Thuringia, in jurul anului 1800 (unul dintre ei chiar a rezistat pana in zilele noastre si este asigurat pentru suma de 1 milion de lire sterline). Erau confectionati din lut si, dupa modelare, trebuiau arsi intr-un cuptor, intocmai ca oalele. In 1870 existau mai multi fabricanti si se putea vorbi de o productie importanta.

Odata cu introducerea piticilor din plastic, in 1960, pretul a scazut mult si oricine isi putea permite unul. Din pacate, fabricarea lor in serie le-a diminuat farmecul si interesul pentru ei a cunoscut un declin. Acum piticii de gradina confectionati din lut, ipsos sau beton si pictati manual sunt din nou la moda, chiar daca uneori preferintele clientilor ii transforma in kitsch-uri - pitici pe motocicleta sau cu pantalonii in vine, de exemplu.

Exista insa si pitici realizati de artisti adevarati, care isi pastreaza farmecul de personaje de basm si care sunt destinati unei clientele cu gusturi rafinate.

Idei de afaceri : "Avem peste 300 de modele de pitici de gradina!"

"Problema mea nu e desfacerea, ci productivitatea!"
Cristian Becu spune ca productivitatea variaza foarte mult: "Pot sa fac 100 de pitici intr-o luna, dar pot sa fac si doar 10. Cand ma uit si vad ca e curtea goala, mai fac 10-20."

Este limitat insa de lipsa unor angajati seriosi si muncitori. Considera ca in Romania e foarte greu sa gasesti oameni dornici sa munceasca, chiar daca sunt motivati cu un salariu de trei ori cat salariul mediu pe economie. "Acum am 10 angajati, dar in spatiul de care dispun as putea avea lejer 50 si sunt convins ca n-as sta cu marfa in curte. Paradoxal fata de alte afaceri, la mine problema nu e desfacerea, ci productivitatea."

Cat despre modelele de pitici oferite, aici imaginatia joaca un rol important. "Tata este un pasionat. Are o gramada de modele imaginate de el, etichetate cu data cand au fost realizate, pana si sub pat are modele - doarme pe ele. Se cautau la un moment dat pitici cu telefon mobil, a facut pitici cu telefon mobil. Impreuna cred ca avem 300 de modele diferite, pentru ca de ce sa faci aceeasi matrita de doua ori, cand poti sa faci doua matrite diferite? Cand vine la mine, nu intra in casa, se duce mai intai in atelier sa vada ce mai e nou, iar eu la fel, cand merg pe la el, merg direct in atelier. De fapt, numai acolo sta, indiferent ca e seara sau dimineata, miercuri sau duminica."

[pagina_noua]

Idei de afaceri : "Avem peste 300 de modele de pitici de gradina!"

Dificultatile afacerii
"Probleme deosebite n-am avut. De tepe m-a ferit Dumnezeu sau, daca am avut, au fost mici - clienti carora le livram marfa si care «uitau» sa plateasca si aici, atentie, vorbesc de oameni cu greutate, fara grija banilor. A mai fost si cate o furtuna iscata din senin, cand mi s-au spart multi pitici din curte...

A existat insa un punct de cotitura, la vreo doi ani de la demararea afacerii, cand am avut nevoie de bani si chiar mi-am pus problema daca sa merg sau nu mai departe. Am decis sa merg, dar pentru asta a trebuit sa vand un teren, a trebuit sa-mi vand si masina... M-am gandit atunci ca poate rezolv cu un credit de la banci, dar n-a fost chip: dupa ce m-au plimbat o gramada cu stampile, semnaturi, adeverinta ca firma n-are datorii si tot felul de chestii, mi-au cerut garantii. Am zis atunci ca nu mai vreau 10.000 de euro, cat vroiam, am zis sa-mi dea doar 5.000, sa-mi iau o dubita sa pot sa transport piticii in tara. Iar garantii. Si-atunci m-am enervat si le-am rupt actele in fata, am vandut terenul acela de care spuneam si m-am descurcat singur.

Celor care vor sa intre acum pe aceasta piata le recomand sa cumpere marfa de la un producator si sa o revanda in tara, sa nu mai treaca prin ce-am trecut eu. Daca as fi avut posibilitatea sa cumpar pitici de undeva, sa-i vand in Bucuresti si sa-mi ramana si mie 10 lei la bucata, as fi fost multumit."

Idei de afaceri : "Avem peste 300 de modele de pitici de gradina!"

Constructiile - o sursa clara de profit
Cristian Becu a descoperit in timp ca poate sa faca nu numai pitici, ci si garduri, fantani arteziene, ghivece, coloane, mascote publicitare, balustrade. Tehnologia este in principiu aceeasi, intervin doar mai multe sau mai putine armaturi. Tot ce tine de constructii, de ridicarea si amenajarea unei case sau a imprejurimilor ei constituie o piata cu mare cerere, considera el.

"Eu nu sunt legat afectiv de pitici, asa cum este tata. Daca maine s-ar cauta banane de beton inalte de un metru jumate, as face banane de beton. Acum se contureaza o moda cu animale de gradina - lei, iepuri, broaste testoase, vaci, orice. De exemplu, a venit odata o doamna care vrea cioban cu oi; i-am facut cioban cu oi. Totul e sa vrei sa muncesti. E-adevarat, sunt si zile cand seara sunt obosit fara sa fi incasat nici un ban, dar si zile cand simt satisfactia financiara."

www.pitici-gradina.ro



Tags: idei de afaceriafaceri

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.05 din 5 - 106 voturi.

Articole conexe

Cele mai puternice femei de afaceri si cum au ajuns acolo!

de Idei de afaceri
09 Iul 2019
In lumea afacerilor nu este tocmai usor sa urci in cele mai puternice topuri. Insa in top Forbes si-au facut loc de-a lungul anilor diferite...

4 pasi esentiali pentru a avea succes in afaceri

de Florin Amariei
30 Apr 2021
Nimeni nu iti va garanta vreodata ca vei avea succes in afaceri. Dimpotriva, sansele sunt mai mari sa gasesti multe bete-n roate. Noi iti propunem sa...

6 idei de afaceri profitabile in Romania anului 2019

de Florin Amariei
29 Ian 2019
In acest articol vei gasi 6 idei de afaceri profitabile pe care le poti pune in practica pentru a obtine un profit decent, dar care nu iti vor ocupa...

Afaceri de succes in Romania pentru 2019

de Florin Amariei
12 Oct 2018
In Romania poti avea afaceri de succes, dar trebuie sa fii atent sau atenta la mai multe lucruri importante. Privim cu atentie in acest material...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]