Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Politica noastra de Cookies.
Ideideafaceri.ro » Cum am reusit in afaceri » Un succes frumos cu legume cultivate in solarii

Un succes frumos cu legume cultivate in solarii

de Mihai Florin, Silvia Bucsan la 17 Ian. 2008

Tags: solar, legume, bani, afacere



Inca mai cautati afacerea perfecta?
Clic aici pentru o super-afacere surpriza!


Sub atenta indrumare a unui ghid excelent, vei reusi sa gestionezi
eficient toate activitatile care reclama maxima ta atentie!


Firma de organizare evenimente speciale!

Realizarea cercetarilor si stabilirea datelor bugetarea
selectarea si rezervarea unei locatii, luand in calcul si serviciile oferite
elaborarea temei sau a conceptului evenimentului obtinerea autorizatiilor


>> Click AICI pentru detalii <<
 

Timp de 23 de ani, dna M.N. a lucrat intr-o fabrica de lapte, in ultimii ani fiind vanzatoare in magazinul de prezentare al fabricii.

Nu s-a gandit niciodata sa intreprinda ceva pe cont propriu, pana cand s-a pus problema restrangerii activitatii societatii unde lucra. Avand deci perspectiva pierderii locului de munca datorita restructurarilor si beneficiind si de prevederile O.G. nr.9/1997, se inscrie pe listele de disponibilizari.

Nici macar in acel moment nu avea de gand sa inceapa o activitate pe cont propriu, ci spera ca isi va gasi un alt serviciu. Vazandu-se insa cu niste bani obtinuti dupa aceasta disponibilizare, s-a hotarat sa-i investeasca in ceva durabil. Ca urmare, a cumparat cu 15 milioane de lei un teren agricol de 150 ari langa casa parinteasca, situata la 5 km de Targu Mures. Asta se intampla in 1998.

Inceputul
�Am zis ca, daca tot ne vom muta acolo, la tara, sa avem ceva al nostru. Nu ne inchipuiam ca vom face legumicultura, ci doar ca vom tine mai multe animale si pasari de curte pe acest teren. Dar daca am vazut ca pamantul e bun si am auzit ca s-au facut rasaduri si legume pe el, am ales si noi aceasta varianta.

Un solariu mic exista deja in gradina socrilor mei, dar pe mine nu m-a interesat atunci (folia era veche, carpita cu saci de nylon). Dar mai tarziu, vazand ca avem in gospodarie mai multe materiale bune pentru structura unui solariu, ne-am hotarat sa refacem constructia. Am fost influentati pozitiv si de ingeniozitatea unui vecin care, neavand materiale corespunzatoare, si-a marit un solariu vechi folosind pentru arcade crengi de salcam.

Am refacut, asadar, scheletul solariului si l-am marit la 12 m lungime. Dar mai ramanea in gradina destul loc neacoperit, asa ca am decis sa dublam dimensiunile. Pana la urma constructia a iesit de 30 m lungime si peste 6 m latime. Toate lucrarile le-am facut in regie proprie, lucrand toata familia.

Nici in acel moment nu ne-am gandit ca vom face o afacere cu legumele produse aici. Pur si simplu, avand niste materiale si un spatiu, am ajuns sa avem un solariu mult mai mare decat necesitatile noastre de consum. Nici nu banuiam cat o sa avem de lucru in acest solariu. Zona noastra nu e cea mai propice pentru cultivarea legumelor in camp deschis. Iar spatii inchise adecvate pentru producerea legumelor in scop comercial putina lume s-a gandit sa faca.�

STOP! 
Porniti ACUM eco-afacerea momentului! O afacere profitabila, europeana si... morala! De ce este "morala"? Pentru ca produsele sunt benefice pentru sanatatea cumparatorilor si de sanatate au nevoie si sunt preocupati direct absolut toti oamenii - clientii dumneavoastra. Detalii despre afacere

Primii bani castigati
�Am reusit sa acoperim solariul abia la 1 iunie 1998, deci foarte tarziu. Cu toate acestea am avut o productie buna de castraveti la sfarsitul lunii iulie, chiar cand aveau nevoie gospodinele pentru muraturi. Am avut deci mare noroc, pentru ca am reusit sa-mi vand aproape toata productia in sat. A fost de ajuns sa vand la cativa vecini si cunoscuti pentru ca apoi lumea sa vina singura la poarta. Era avantajos si pentru clienti, pentru ca marfa era proaspata, din sursa sigura si la pret de producator. Practic, preturile mele erau aceleasi cu cele din piata, dar piata era in oras, la 5 km de sat.

Deci avantajul meu era ca aveam marfa proaspata si eram aproape de consumatori. Nici nu stiu exact ce productie am avut si cat am vandut in acel an, pentru ca nu eram pregatita sa fac o afacere din acea productie, cum v-am spus.

Daca ma gandesc acum, cred ca am avut cam 250 de fire de castraveti in solariu, din care am adunat de doua-trei ori pe saptamana cate 60-70 kg, timp de o luna si jumatate. In total am adunat cca 1.000 de kg care, valorificate la un pret de 3.500 lei/kg, mi-au adus castiguri de peste 3 milioane (echivalentul a 400 euro in 1998, n.r.).

In rest, am mai avut in solariu rosii, care s-au facut destul de bine, desi era un soi de gradina. Am avut si exemplare de 500-700 grame, dar acestea sunt soiuri potrivite pentru camp, nu pentru solariu. Surplusul de rosii ramas l-am impartit la rude, fara sa am vreun castig material. Dar mi-au fost de ajuns castigurile nesperate din vanzarea castravetilor pentru a ma gandi mai serios la o afacere din cultivarea legumelor. Mai ales ca treaba a mers foarte bine, fara cheltuieli mari si fara o pregatire deosebita in domeniu.�

Dificultati
�In afara de constructia propriu-zisa, n-am avut cheltuieli deosebite. Terenul era sapat din primavara, l-am ingrasat cu gunoi de grajd si am plantat semintele. Acestea erau soiuri de gradina din productia proprie. N-am folosit soiuri speciale pentru solarii (de care nici nu stiam) si nici tratamente deosebite.

Am avut, cred, noroc ca anul 1998 a fost un an extraordinar, cel putin in privinta sanatatii plantelor. Desi nu am stropit decat pentru mana, n-am avut nici o problema cu bolile sau cu daunatorii. In ceea ce priveste lipsa cunostintelor de specialitate, nu m-am gandit sa citesc sau sa studiez ceva. Am pornit cu cunostintele practice pe care le-am dobandit crescand la tara.

Dar din al doilea an de productie, vazand ca incep sa apara unele semne de boli la plante m-am mai interesat, am intrebat pe la centrele de desfacere a pesticidelor si am aflat multe lucruri noi despre tratarea si prevenirea bolilor in legumicultura.

Am invatat chiar din propriile greseli. De exemplu, intr-o zi am stropit pentru mana pe la orele 18.00-19.00, iar in solariu era inca destul de cald. In ziua urmatoare, cand am intrat inauntru, am plans. Frunzele castravetilor erau patate cu duiumul, rosiile la fel si nu stiam care e cauza. Apoi am aflat ca totul se datora caldurii din momentul stropirii, care a dus la arderea frunzelor. Am avut noroc ca plantele n-au fost afectate. Frunzele care s-au uscat le-am indepartat, iar plantele s-au dezvoltat in continuare, deci n-a fost vorba de boala. Asa am invatat si eu ca in solariu se uda dimineata devreme, pe racoare.

Activitatea se incepe primavara devreme, cu plantarea rasadurilor in solariu, dar dupa prima iarna eu n-am putut incepe lucrul in solariu mai devreme de martie; pe timpul iernii folia mi s-a rupt, a nins inauntru si a inghetat pamantul. A trebuit sa astept luna martie ca sa pot ara inauntru, sa acopar spatiul si sa incep insamantarile. De aceea, pentru anul urmator m-am gandit sa acopar solariul cu sticla, sa pot intra in el in februarie, sa-l incalzesc si sa incep mai din timp lucrarile.

La un moment dat am facut si cateva investitii pentru a-mi usura munca si pentru a imbunatati activitatea de productie. Astfel am construit cu ajutorul unor meseriasi o instalatie de udat formata dintr-un hidrofor si un bazin colector din care, printr-o conducta, mi-am adus apa in solar. Pana atunci udam cu un furtun de 30 m lungime si-mi era foarte greu. Iar cand rasadurile erau mici, le udam cu stropitoarea.�

STOP! 
Porniti ACUM eco-afacerea momentului! O afacere profitabila, europeana si... morala! De ce este "morala"? Pentru ca produsele sunt benefice pentru sanatatea cumparatorilor si de sanatate au nevoie si sunt preocupati direct absolut toti oamenii - clientii dumneavoastra. Detalii despre afacere

Marimea productiei si costuri de intretinere
�Am in solariu rosii foarte productive, desi sunt soiuri romanesti de gradina, din productie proprie. Daca scot 4-5 kg pe planta, eu sunt multumita. Pe cei 200 mp de solariu, daca as planta numai tomate, mi-ar incapea 500 de fire, deci as scoate o productie de 2.000-2.500 kg.

Deocamdata, fata de alti producatori de legume cu experienta, care aplica fertilizari si tratamente pe perioade de vegetatie, eu am cheltuieli minime in acest sens. Mi-am ingrasat terenul cu gunoi de grajd si am stropit pentru mana. Solutia pentru mana m-a costat putin si am folosit-o la castraveti si la tomate. Stropesc la opt-zece zile o data, deci nu folosesc multa solutie, avand si o pompa care pulverizeaza foarte fin. Aratul l-am realizat cu calul, dar am sapat si in solariu impreuna cu familia.

Cheltuielile, in general, sunt nesemnificative. Daca rezolvi problemele investitiei initiale cu ridicarea constructiei, asigurarea apei si a catorva materiale si echipamente de baza (unelte pentru lucrarea solului, pompa pentru tratamente, araci etc.), costurile anuale de productie sunt suportabile. In rest, depinde foarte mult de munca facuta cu pasiune, de iscusinta fiecaruia in stabilirea planului de culturi si in gasirea celei mai bune modalitati de valorificare a produselor.�

Cum se desfasoara activitatea
�Daca vrei sa faci o treaba buna, trebuie sa intri in solariu de la primele ore ale diminetii. De la 6.00 pana pe la 9.00, ai de lucru cu udatul, intretinerea plantelor (copilit etc.), afanarea solului. Dupa ora 9.00, fiind foarte cald, nu se mai poate sta inauntru. Aceleasi operatiuni se fac si spre seara.

In afara de acestea se mai pot efectua lucrari de fertilizare, de prevenire si combatere a bolilor si daunatorilor. Aceste lucrari se fac periodic si in functie de necesitatile, posibilitatile si cunostintele fiecaruia. Practic, de sanatatea plantelor depinde totul. In rest, ma rog lui Dumnezeu, cand vad vreun nor de ploaie, sa nu bata grindina.�

Autor: Mihai Florin, Silvia Bucsan






Votati pagina "Un succes frumos cu legume cultivate in solarii":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Distribuie acest articol in reteaua de socializare preferata





 

Articole conexe




Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Abonare newsletter Aboneaza-te GRATUIT la "

Newsletter-ul Idei de afaceri" pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Club Idei de Afaceri

- Intrebarea zilei

autorizatii cafe-bar

Intrebare: buna ziua,
as vrea sa deschid un cafe-bar. ce autorizatii sunt necesare, va rog?
va multumesc

Raspuns: buna ziua, Avizele si autorizatiile necesare pentru functionarea unui caf-bar sunt: - actele...  [citeste tot raspunsul aici]

Comentarii
2 comentarii




cojocaru gheorghita 2011-04-21 19:05:09

as vrea sa fac si incerc si eu ceva de genu,nu e f greu si am inteles ka merita.citesc cu placere site-ul si ma bucur pt cine a avut initiativa.bv




Newsletter zilnic GRATUIT

Primesti cadou Raportul Special "Finantarea unei afaceri"

Revista Idei de Afaceri

septembrie 2014
Revista Idei de Afaceri
Iti oferim GRATUIT Ebook-ul
"Finantarea unei afaceri"
Trucuri si Sfaturi
Afla zilnic cele mai avantajoase idei de afaceri. Fii permanent Informat asupra oportunitatilor in domeniu!
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primi Ebook-ul gratuit!

Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton