Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

80% din mierea ecologica este exportata

de Victor Oancea 21 Apr. 2012 3459
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Romania exporta aproape toata productia de miere obtinuta prin metode ecologice, a declarat Daniela Rebega, consilier al Ministrului Agriculturii. Rebega a mai notat ca principalele tari care importa mierea ecologica produsa in ROmania sunt Germania si tarile nordice.

"Din pacate 80% din productia de miere obtinuta in sistem ecologic, circa 3.650 de tone in 2010, a plecat catre export in vrac, in special in Germania si tarile nordice, piete unde se inregistreaza cel mai mare consum de miere", a notat Daniela Rebega.

Rebega a mai notat ca pentru 2011 se apreciaza o productie de miere de albine de natura ecologica cu cel putin 5 procente mai mare decat in 2010. Acest lucru se datoreaza faptului ca s-a sporit numarul producatorilor inregistrati in sistem si numarul de familii de albine.

Rebega a declarat ca in 2010 erau 867 de apicultori romani aflati in conversie sau certificati din punct de vedere ecologic. In anul 2011, numarul acesta a crescut la 927. De asemenea, si numarul de familii a ajuns in 2011 la 106.525 fata de numarul de familii de albine din 2010, de 98.100.

De asemenea, consilierul MADR a mai explicat faptul ca apicultorii care doresc certificare ecologica trebuie sa obtina certificate pentru stupi, familiile de albine si pentru productie, Este necesara utilizarea exclusiva a tratamentelor cu substante naturale in combaterea bolilor albinelor. De asemenea, Rebega a mai notat ca albinele trebuie sa efectueze poleniarea doar pe culturi certificate sau in flora spontana certificata.

Nu in ultimul rand, Daniela Rebega noteaza faptul ca doua conditii esentiale pentru certificarea ecologica stau in existenta fagurilor din ceara si in existenta unei perioade de conversie de minim un an.

De asemenea, reprezentanta MADR a mai subliniat faptul ca procesul de conversie catre sistemul ecologic al apicultorilor este sprijinit prin fonduri europene si ca s-a solicitat deja la Bruxelles o majorare a sumei de care pot beneficia acestia.

"Anul trecut apicultorii din sistem au beneficiat de 378.000 de euro din cele 3 milioane de euro alocate agriculturii ecologice din Romania, dar am solicitat la Bruxelles o majorare a acestei sume cu inca un milion de euro", a notat Daniela Rebega.

In anul 2000, Romania detinea o productie de doar 6 tone de miere certificata ecologic. In anul 2005 s-a inregistrat o productie de 610 tone si n 2009 au fost obtinute 3200 de tone, noteaza Capital.


Tags: miereexport mieremiere exportmiere ecologicaapicultori certificare ecologica

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

O afacere dulce ca mierea si 5 factori esentiali pentru succesul ei

de Alexandru Frusina
23 Ian 2015
Pentru un numar destul de mare de amatori, care detin pana la 10 familii de albine, apicultura reprezinta doar o activitate recreativa, de petrecere...

Ghid pentru plantatia ta profitabila - Arborele de miere Evodia

de Matei Antonescu
05 Iun 2014
Ce este arborele Evodia si de ce este asa de pretioasa mierea acestuia? Care sunt originile arborelui de miere Evodia? Care sunt particularitatile...

Cel mai mare producator de miere din Europa: Ucraina!

de Matei Antonescu
14 Feb 2014
Ucraina produce anual 70 de mii de tone de miere de albine si devine cel mai important jucator din Europa, informeaza Agrobiznes.md. Sursa mai...

Productia de miere in 2012 s-a injumatatit din cauza secetei!

de Victor Oancea
28 Aug 2012
Fata de anul 2011, 2012 va aduce un productie de miere pe jumatate din cauza secetei. Cantitatea de miere este estimatala 10.000 - 12.000 de tone,...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]