Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum proiectezi o platforma logistica pentru afacere?

de Teo Manole 25 Ian. 2016 4336
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pentru ca subiectul acesta a fost de mare interes in articolul "Cat de importanta este logistica intr-un business de transport si distributie", am decis sa detaliez si pe tema proiectarii unei platforme logistice.

Proiectarea unei platforme logistice necesita studii aprofundate privind amplasarea, dimensionarea, tehnologiile folosite, precum si rolul pe care trebuie sa il aiba autoritatile in promovarea si functionarea ei.

Un rol important in economie revine transporturilor si expeditiilor internationale de marfuri. Transporturile comerciale reprezinta aparatul circulator al economiei globale, spun specialistii.

Transporturile rutiere sunt caracterizate de o mare rentabilitate, de acces facil la activitatea de transport a unei variate game de producatori si comercianti globali.
 
Obiectivele proiectarii platformei logistice sunt optimizarea proceselor de transport a marfurilor si diminuarea costurilor rezultate in urma acestor procese.

Platformele logistice asigura transferul marfurilor intre transportul magistral de mare capacitate si sistemul de transport extern. Mijloacele de transport de mare capacitate aduc marfuri direct de la furnizori.

Marfurile sunt descarcate, depozitate si ambalate in vederea comercializarii si distributiei la beneficiari externi. in functie de cererile de distributie, marfurile sunt grupate in loturi destinate unui beneficiar.

Daca dimensiunile loturilor de expeditie sunt mai mici decat capacitatea masinilor care realizeaza distributia, in functie de pozitia geografica a beneficiarilor se grupeaza mai multe loturi si se trimit cu acelasi mijloc de transport.

Din cauza particularitatii proceselor care se desfasoara in platformele logistice – adica marfurile sosesc in loturi de anumite dimensiuni, iar expedierea se realizeaza si in loturi de dimensiuni potrivit cererii beneficiarilor externi, formate din mai multe categorii de marfuri – dimensionarea adecvata a marfurilor expediate se poate realiza cu modele de simulare.

Platforma logistica incearca sa reduca costurile generate de transportul de marfuri prin folosirea unor sisteme logistice eficiente, atat pentru firme, cat si pentru societate. Nu avem insa suficiente studii si modele care sa rezolve problemele care apar la proiectarea unei platforme logistice: amplasare, dimensionare, tehnologii, administrare.

Rezolvarea problemei dimensionarii se poate realiza cu ajutorul modelelor de simulare, deoarece modelele analitice nu sunt adecvate in aceasta situatie. O prima problema care se isca in efectuarea unui model de simulare e volumul mare de resurse necesare pentru realizarea unei structuri complexe, care sa realizeze o simulare detaliata a proceselor din cadrul unei platforme logistice, spun expertii.
 
De asemenea, exista problema lipsei unor baze de date concrete privind distributia de marfuri (cantitati de marfuri, frecventa, beneficiari), care sa permita calibrarea modelului. Economia globala actuala este afecatata de criza, companiile au devenit mai prudente si multi clienti prefera sa inchirieze, decat sa cumpere.
 
Dezvoltarea unei infrastructuri logistice bine gandite poate aduce profituri, atat firmelor autohtone, care vor beneficia de reduceri de costuri prin externalizarea activitatii logistice, cat si firmelor care dezvolta parcuri logistice care pot constitui puncte de depozitare (cu servicii logistice conexe disponibile) pentru livrari internationale care trec prin Romania.

Se impune realizarea unei strategii nationale care sa asigure infrastructura necesara interconectarii centrelor logistice, atat la nivel terestru, cat si la puncte de trecere marimitime terestru-feroviar.

Eficienta investitiilor in domeniul logisticii va creste, generand profituri pentru dezvoltatorii de spatii logistice, prin atragerea clientilor nu numai autohtoni, dar si internationali.

O infrastructura de transport eficienta, conectata la reteaua europeana de transport, contribuie la cresterea competitivitatii economice, faciliteaza integrarea in economia europeana si permite dezvoltarea de noi activitati pe piata interna.

Cat de importanta este logistica intr-un business de transport si distributie


Tags: logisticaplatforma de logisticainfrastructuratransport

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Top global al atractivitatii pentru investitii in infrastructura verde. Romania este pe locul 39

de Bianca Tila
15 Nov 2022
Tara noastra ocupa locul 39 intr-un top al celor mai atractive 61 de state la nivel global pentru investitii in infrastructura verde, reiese din...

Afaceri cu transporturi de marfa - scrisoarea de transport

de Teo Manole
17 Mar 2016
Pentru transporturile intrne - Scrisoarea de transport pentru transportul marfurilor in trafic national Acest document contine: -locul si data...

Cat de importanta este logistica intr-un business de transport si distributie

de Teo Manole
21 Ian 2016
Logistica firmei reprezinta o provocare majora si in acelasi timp o necesitate pentru introducerea acesteia in activitatea de management. Aceasta...

Servicii de transport extracomunitar de bunuri catre alte state

de Silviu Marian Banila
18 Nov 2015
Cum se deruleaza activitatea in cazul in care prestatorul este stabilit in Romania iar beneficiarul este stabilit in alt stat membru? In situatia in...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]