Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa-ti alegi personalul daca esti patron de gradinita, after-school sau ai o afacere cu evenimente pentru copii

de Mirela Rosu 20 Mar. 2015 3743
4.67 din 6 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Succesul oricarei afaceri depinde in foarte mare masura de calitatea angajatilor, dar cand este vorba despre o activitate in care sunt implicati copiii, alegerea personalului devine de o importanta maxima. De obicei, o grupa este formata din 5 pana la 15 copii cel mult, de care se ocupa o educatoare, o profesoara de limba straina si o ingrijitoare. Marcela Pop a luat cate putin din toate tendintele, din toate ideile pe care le-a intalnit si a reusit sa-si alcatuiasca un sistem propriu de selectare a angajatilor.

“La inceput, am predat si eu cu jumatate de norma la gradinita. Dupa un an, am angajat un profesor, deoarece faptul ca imi pastrasem slujba anterioara si ma ocupam de toate problemele organizatorice imi lua foarte mult timp. Treptat, treptat, am format un colectiv foarte bun de profesori de muzica, de arte, de sport, de pian si de engleza. Astfel, copiii din gradinitele “tandarica” vorbesc fluent limba engleza si invata sa comunice si sa ia decizii corecte.”

Acesta este un caz fericit, deoarece procesul de selectie poate dura timp indelungat. Persoanele care lucreaza in gradinite trebuie sa aiba o pregatire de specialitate si sa iubeasca copiii.

Insusiri necesare pentru un angajat intr-o gradinita

Increderea in sine si in ceilalti, pentru a putea actiona cu spontaneitate, atitudinea pozitiva si dorinta de a intelege oamenii, capacitatea de a comunica eficient si de a aprecia eforturile de perfectionare ale altora reprezinta doar cateva insusiri necesare pentru un angajat intr-o gradinita.

Copiilor le place sa fie activi, sa se miste, sa se joace, iar preferintele lor trebuie folosite in procesul de invatare. Din aceste motive, educatoarea trebuie ca in primul rand sa stabileasca o relatie de incredere cu cei mici, dupa care ii va motiva sa actioneze independent, aratand interes pentru ceea ce fac copiii, aproband si laudand succesele lor, tratand intrebarile lor cu deosebita atentie si  consolidandu-le credinta ca pot reusi daca se straduiesc. Simtul de initiativa al copiilor se dezvolta prin asigurarea libertatii de a explora, de a descoperi, de a imagina si de a crea, fara teama de a gresi sau de a proceda necorespunzator. Educatoarea trebuie sa le explice celor mici ce este acceptabil si ce nu, ajutandu-i astfel sa-si largeasca orizontul de intelegere.

Capacitatea de efort sustinut este un alt criteriu important de care intreprinzatorii tin cont in selectarea candidatilor. In plus, personalul care lucreaza cu cei mici trebuie sa aiba o deosebita stapanire de sine, pentru a nu lasa propriile indispozitii sau insatisfactii sa se reflecte in atitudinea de la serviciu. Din acest motiv, sunt preferate persoanele tinere, fara obligatii de familie, cu simtul umorului si flexibilitate in gandire, mai ales ca tipul de personalitate al educatoarelor exercita o influenta foarte mare asupra dezvoltarii si educarii copiilor.

Calitatile se dezvolta in timp, de-a lungul intregii cariere, dar cei care lucreaza intr-o gradinita trebuie sa fie buni observatori, sa studieze cu atentie si cu obiectivitate comportamentul copiilor. La sfarsitul fiecarei zile, educatoarea trebuie sa faca fiecarui copil o evaluare – cum s-a comportat, cum a raspuns la activitatile obligatorii – pentru a gasi solutii la eventualele probleme.

Lumea inconjuratoare este perceputa de copii intr-un mod foarte subiectiv, relatiile lor cu cei din jur contand pentru ei mai mult decat pentru adulti. Ei invata prin imitatie si din aceasta cauza este esential sa aiba o educatoare cu studii de specialitate, pe care s-o placa si care, la randul ei, sa-i placa pe copii.



Tags: angajatiselectie angajatipersonalselectie personalgradinitaeducatoarecopii

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.67 din 5 - 6 voturi.

Articole conexe

Taxe salariu: Cat platesti la stat daca ai angajati

de Bianca Tila
26 Ian 2024
Ca viitor antreprenor trebuie sa iei in vedere taxele salariale pentru viitorii tai angajati. O recomandare din partea noastra este ca in momentul...

Angajatii Google critica chatbot-ul companiei

de Bianca Tila
20 Apr 2023
Compania a primit un feedback negativ din partea angajatilor cu privire la chatbot-ul lansat recent. Angajatii companiei care au lucrat cu...

Disney concediaza 7.000 de angajati

de Bianca Tila
28 Mar 2023
Saptamana aceasta, Disney va incepe disponibilizarile, in prima din trei runde de concedieri care vor avea loc inainte de inceputul verii. Rezultatul...

Telemunca, inca un concept strain pentru angajatii din Romania

de Florin Amariei
29 Oct 2021
Desi contextul epidemiologic impune prioritizarea muncii de la domiciliu, un sondaj releva ca telemunca ramane un concept strain pentru angajatii din...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]