Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se face uscarea naturala a plantelor medicinale?

de Stefania Tanase 22 Sep. 2015 4166
5 din 4 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Uscarea naturala la soare este o metoda traditionala care permite, in sezonul cald, evaporarea rapida, economica a apei din materialul vegetal.

Uscarea naturala se foloseste pentru materialul cu tesuturi dure (radacini, seminte, herba), cu conditia sa contina principii active cat mai stabile (alcaloizi, glicozide).

Uscarea naturala la umbra este cea mai indicata metoda pentru orice tip de material vegetal.

Randamentele de uscare sunt diferite in functie de specie si de organul plantei, dar si de suprafata necesara pentru uscare. Astfel, randamentul de uscare este pentru herba de 5:1, pentru radacini de 3:1, pentru fructe 3:1, pentru seminte 1,2-1,5:1. Pe 1 m2 de spatiu pot fi uscate: 2-3 kg radacini, 3-4 kg seminte, 1-2 kg herba sau 0,5-1 kg flori sau inflorescente.

Lipsa spatiilor pentru uscarea naturala, cerintele tehnologice ale unor specii, cantitatile mari de produse recoltate in campanii, precum si conditiile atmosferice (nebulozitate si precipitatii) din anumite perioade, impun in multe cazuri uscarea plantelor in uscatoare speciale.

Aceste echipamente speciale denumite uscatoare sunt alimentate cu combustibil. Sunt in curs de extindere echipamente prevazute cu celule fotovoltaice si utilizand ca agent de uscare energia solara. In cadrul operatiunii de uscare este necesar sa se cunoasca temperatura de uscare pentru fiecare planta sau organ al plantei.

Astfel, pentru materialul vegetal care contine ulei volatil, temperatura de uscare este de maximum 30-400C (menta, busuioc, cimbru), iar pentru plantele care contin alcaloizi (degetel rosu, degetel lanos) temperatura de uscare este de 35-450C.

Dupa uscare, materialul vegetal va fi ambalat in pungi de hartie, saculeti de panza sau in cutii de carton, in nici un caz in ambalaje din material plastic. Se pastreaza la temperatura camerei, in locuri curate, protejate de lumina directa solara, fara umiditate mare, ferite de insecte si rozatoare.

Pentru utilizarea plantelor medicinale ca atare sau ca tincturi, extracte sau alte preparate, ele trebuie sa aiba o puritate cat mai ridicata. Nu se vor folosi plante medicinale provenind din zone industriale sau de pe terenuri unde s-au combatut bolile, buruienile sau daunatorii cu mijloace chimice.



Tags: planteplante medicinaleuscarea plantelor medicinaleuscatoare

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 4 voturi.

Articole conexe

Preconditionarea si uscarea plantelor medicinale si aromatice

de Marinache Horia Cristian
04 Sep 2015
Dupa recoltare trebuie realizat imediat transportul recoltei, fiind utilizate mijloace de transport speciale pentru aceasta operatiune. Se pot folosi...

Afaceri agricole - Cum si cand recoltezi plantele medicinale si aromatice

de Marinache Horia Cristian
27 Aug 2015
Recoltarea se face in functie de specie, de materialul vegetal, astfel incat sa obtinem maximum de substante active din planta. Conform Legii nr. 491...

Cum sa-ti ingrijesti gradina ecologica cu extracte de plante si macerate

de Idei de afaceri
21 Aug 2015
Pentru a avea rezultate bune prin utilizarea produselor fito-farmaceutice naturale, trebuie retinute cateva reguli generale: - cele mai bune...

Presedintele Academiei de Stiinte Medicale din Romania: Plantele modificate genetic nu sunt periculoase pentru sanatate

de Victor Oancea
13 Mai 2014
In opinia sa, presedintele Academiei de Stiinte Medicale din Romania, organismele modificate genetic reprezinta unica solutie pentru a asigura hrana...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]