Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O afacere infloritoare in Romania - realizarea de buchete si decoratii florale

de Zenobia Badescu 20 Aug. 2012 5631
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Afacerile cu flori sunt in crestere in Romania, chiar si in aceasta perioada de criza. Adaugam o dovada in plus prezentandu-va o poveste despre flori, pasiune, design floral si decoratiuni interioare pentru diverse evenimente. Protagonista acestei povesti este Adina Filculescu, o tanara studenta din Bucuresti care si-a format talentul in arta florala prin experienta acumulata de-a lungul timpului. Astazi, impreuna cu partenera ei de business, dezvolta o frumoasa afacere cu flori... care are si un nume special - EnRose ... si ofera o particica de viata in roz tutoror celor care apeleaza la maiestria ei.

Acest gen de afaceri sunt demarate in special de cei care iubesc florile, avand sanse mai mari sa isi transforme pasiunea intr-o afacere de succes.

Idei de Afaceri: Adina, povesteste-ne ceva despre tine si despre cum te-au dus pasii spre aceasta afacere?
 
Adina Filculescu: Ador Natura cu toate minunile ei si dintotdeauna mi-au placut decoratiunile interioare si sa-mi decorez casa. Poate, la baza se afla un talent nativ, prin natura zodiei, Pestii find recunoscuti ca fiind firi artistice. Fascinatia mea pentru flori a fost insa insuflata de doamna Liana Socoliuc, partenera mea de afaceri, si a crescut in timp, pe masura ce ma implicam tot mai mult in lumea lor. Am fost privilegiata unui mentorat de calitate, caci sub aripa ei protectoare am invatat meserie si din tainele vietii, as putea spune.  

In calatoriile mele in strainatate, cutreier magazinele de bricolaj si pe cele destinate decoratiunilor si imi formez o alta perspectiva a lucrului cu florile, atat cu cele proaspete, cat si cu cele uscate natural. Acum pot petrece ore intregi sedusa de atmosfera florilor.

De asemenea, am citit mai multe carti in domeniul artei florale, cumparate in calatorii (desigur, acestea pot fi achizitionate si de pe Internet). Am urmat cursuri specifice prin corespondenta. Si totusi, mai am atatea de invatat! Spre exemplu, imi doresc mult sa urmez cursurile unei scoli de design floral la Paris sau Londra.

Am un background economic si un interes catre antreprenoriat. Lucrarea mea de licenta cu titlul “Moving from a business idea to an entrepreneurial firm” (De la o idee de afaceri la o firma antreprenoriala”) a constat in planul de afaceri al firmei “Enrose”. Acum sunt studenta in ultimul an la Master in Administrarea Afacerilor si aprofundez contributia antreprenoriatului feminin la societatea romaneasca. Toate acestea mi-au creat o gandire mai pragmatica, care sa balanseze latura boema.”

Idei de Afaceri: Cand si cum a inceput povestea Enrose?

Adina Filculescu: Povestea Enrose a inceput in urma cu sase ani. De atunci va provocam sa vedeti viata in culori, nu numai in roz. Ne dorim sa va molipsim cu pofta noastra de viata si de fericire (luam in considerare si griurile colorate atunci cand este cazul). Numele firmei noastre este de fapt o prescurtare a celebrei sintagme “la vie en rose” (pe care nu am fi putut sa o inregistram astfel ca brand).  

In 2004, piata era destul de slab ofertanta in privinta magazinelor care sa se ocupe de flori intr-o alta maniera decat florariile obisnuite, asa cum se intampla in tarile vestice, iar publicul trebuia atras in aceasta directie. Asa ca am devenit increzatoare ca putem aduce ceva atractiv pe piata. Inceputul a fost schitat la o cafea, pe o fila dintr-o agenda parfumata, fara vreun plan de afaceri riguros. Dupa o cercetare a pietei pe Internet, s-a pornit la drum cu un atelier de creatie situat intr-un apartament inchiriat si infiintarea legala a firmei. A urmat apoi realizarea unui site si a materialelor promotionale facute de o agentie de publicitate. Toate acestea au insemnat o investitie initiala de aproximativ 3.000 euro si dorinta de a crea lucruri minunate care sa aduca zambetul pe chipul oamenilor.

Idei de Afaceri: Este greu sa pornesti o astfel de afacere, o afacere cu flori?

Adina Filculescu: Pentru o afacere la inceput, totul pare mai usor in doi, si daca alegeti aceasta varianta, incercati sa gasiti pe cineva bine pregatit, cu picioarele pe pamant, capabil sa isi dedice timpul si resursele si alaturi de care sa impartasiti mare parte din sentimente si dorinte.

Spre exemplu, noi la inceput am lucrat exclusiv cu flori si roduri de plante uscate natural, si pe parcurs ne-am aventurat in lumea fragila a florilor proaspete. Primii care s-au bucurat de aranjamentele florale au fost prietenii si rudele noastre, care ne-au oferit aprecierea si suportul necesare la inceput de drum.

Bineinteles ca nu a stat totul ca pe roze, si am intampinat dificultati, dar am invatat din greseli. La inceput aveam niste furnizori in Brasov, si am avut probleme cu termenele de livrare, aveam produse care ajungeau cu doua saptamani mai tarziu decat era preconizat. Pe parcurs, ne-am facut o mica selectie de furnizori cu care mentinem o legatura foarte buna. Ca un sfat, nu va grabiti in nimic ce are legatura cu finantele, unele erori v-ar putea costa mult mai scump.

Idei de Afaceri: Esti multumita de afacerea ta?

Adina Filculescu: Ma consider o persoana norocoasa pentru ca iubesc ceea ce fac, la inceput nici nu credeam ca se pot scoate bani din flori si nici nu vizam asta primordial. Acum sunt multumita de venitul obtinut, din prisma faptului ca acesta vine insotit de satisfactia personala a lucrului bine facut, cu entuziasm, in care ai pus suflet, din recunoasterea sociala si din alte mijloace de motivare intrinseca care ma determina sa merg mai departe.

Toate trebuie facute pas cu pas, fara a te gandi la profituri imediate ca si cum ai fi castigatorul potului cel mare. Nimic nu ruineaza mai repede o afacere decat lacomia, iar cu rabdare si perseverenta se trece si pe profit.



Tags: floridecoratii floraledesign floralafacereidei de afaceri. enrose

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

4 plus 1 sfaturi pentru o afacere de succes

de Florin Amariei
15 Mar 2021
Iti doresti sa ai succes cu afacerea ta? Retine aceste 4+1 sfaturi pentru un business care iti aduce banii doriti! Simplul fapt ca ai gasit o idee...

6 pasiuni pe care le poti transforma rapid in afacere

de Florin Amariei
01 Ian 2020
Orice om are o pasiune pe care si-o pune in practica din cand in cand. Sunt momentele acelea cand simti ca te linistesti facand fix ceea ce iti...

Afacere cu partenerul de viata

de Florin Amariei
05 Feb 2020
Pornirea unei afaceri cu partenerul de viata suna minunat in teorie, dar practic, lucrurile nu stau atat de simplu. Inainte de a face pasul cel...

Cresterea albinelor - o afacere de viitor

de Florin Amariei
23 Aug 2018
Cresterea albinelor este activitatea care da practicantilor numeroase satisfactii. Iubitorii de stuparit, sunt oameni de toate varstele si profesiile...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]