Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Politica de preturi pentru afacerile cu produse handmade

de Zenobia Badescu 23 Sep. 2011 6778
4.25 din 8 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Stabilirea preţului unui produs handmade este una dintre cele mai dificile etape în punerea pe picioare a afacerii. Principalul motiv îl constituie aprecierea timpului şi a efortului depus în crearea unui obiect de artizanat. Tocmai de aceea pot exista două produse de aceeaşi dimensiune, realizate din acelaşi material, dar al căror preţ să fie diferit. Ca să nu mai vorbim că acelaşi model de produs de la doi artizani va avea cu siguranţă un preţ diferit.

Pentru a fi cât mai echidistant în stabilirea preÅ£ului, puteÅ£i face un caiet în care să notaÅ£i
timpul petrecut pentru confecţionarea fiecărui produs. Astfel, veţi avea o idee mai clară
asupra sumei de bani pe care trebuie să o adăugaÅ£i la preÅ£ul final. Prin urmare, trebuie să stabiliÅ£i de la început cât valorează o oră petrecută lucrând la un produs.

În funcÅ£ie de aceasta puteÅ£i face calcule pentru a stabili cât înseamă 15, 30 sau mai multe minute petrecute la masa de lucru. Calcularea preÅ£ului produsului trebuie să înceapă cu materia primă. Åži aici un caieÅ£el în care să notaÅ£i de fiecare dată materia primă pe care o cumpăraÅ£i este de mare ajutor. La cei doi parametri (manoperă ÅŸi materie primă) trebuie să mai adăugaÅ£i profitul pe care vi-l stabiliÅ£i de la început.

Cât ar trebui să însemne profitul este o decizie care rămâne la latitudinea fiecărui designer sau artizan. Acesta poate însemna până la 30% din valoarea celor doi parametri menÅ£ionaÅ£i anterior. PreÅ£ul final se stabileÅŸte adunând valoarea materiei prime cu cea a mâinii de lucru ÅŸi a profitului. Rezultatul obÅ£inut reprezintă preÅ£ul final. Acesta poate fi modificat în anumite condiÅ£ii precum vânzarea într-un magazin de specialitate unde preÅ£ul trebuie să se alinieze cu al celorlalte obiecte, fie în cazul în care alegeÅ£i ca politică de marketing ofertele promoÅ£ionale.

În acest ultim caz, orice produs poate constitui ofertă promoÅ£ională pe site-ul sau blogul de prezentare ÅŸi atunci se scade din preÅ£, se reduce din profit. Această politică de promovare este recomandată atunci când aveÅ£i o clientelă deja formată ÅŸi urmăriÅ£i să o fidelizaÅ£i.

„Am cerut oare prea mult?”, „Am cerut oare prea puÅ£in?” – sunt întrebări pe care vi le
puneÅ£i ori de câte ori scoateÅ£i pe piaţă un produs nou. Åži răspunsul afirmativ la oricare dintre aceste întrebări constituie o sursă de regrete. În primul caz, pentru că vânzările nu sunt la nivelul la care v-aÅ£i aÅŸteptat ÅŸi, în plus, pentru că vă vine greu să reduceÅ£i preÅ£ul, ÅŸtiind că o să vă puneÅ£i în cap toÅ£i clienÅ£ii care au apucat deja să cumpere la preÅ£ul iniÅ£ial.

Primul lucru pe care trebuie să-l aveÅ£i în vedere atunci când stabiliÅ£i preÅ£ul de vânzare al produselor este următorul: căutaÅ£i, pe cât posibil, să nu mergeÅ£i pe ghicite. TestaÅ£i, adică încercaÅ£i mai multe preÅ£uri, în locuri diferite ÅŸi vedeÅ£i care dintre ele dă cele mai bune rezultate. Dacă vă bazaÅ£i strict pe intuiÅ£ie sau pe argumente logice, s-ar putea să pierdeÅ£i, în ciuda tuturor raÅ£ionamentelor care vă arată că aÅ£i procedat bine. Clientul, prin definiÅ£ie, e plin de tot felul de atitudini imprevizibile.

Un exemplu concludent.
Jay Abraham, un renumit specialist american pe probleme de
marketing, menÅ£ionează în una dintre lucrările sale cazul foarte sugestiv al unui magazin din Santa Fe, New Mexico, ce se ocupa cu vânzarea de bijuterii turceÅŸti: la un moment dat, din cauză că afacerea mergea destul de prost, patronul s-a hotărât să lichideze stocul pe care-l avea ÅŸi să închidă magazinul. Ca urmare, înainte de a pleca într-o călătorie de afaceri, i-a dat instrucÅ£iuni directorului magazinului să scadă toate preÅ£urile la jumătate ÅŸi să vândă cât mai repede marfa.

Directorul a înÅ£eles însă exact pe dos, cum că trebuie să dubleze preÅ£urile, ÅŸi a procedat în consecinţă. Åži nu mică a fost mirarea patronului când s-a întors ÅŸi a descoperit că, în mai puÅ£in de două săptămâni cât fusese plecat, se vânduseră absolut toate bijuteriile, la preÅ£ul dublu.

ExplicaÅ£ia? Oamenii nu doreau de fapt să cumpere o bijuterie în sine, ci un obiect valoros, cu care să se laude în faÅ£a cunoscuÅ£ilor. Iar dublarea preÅ£urilor nu făcuse decât să le inducă ideea că respectivele bijuterii sunt într-adevăr niÅŸte lucruri de excepÅ£ie, aÅŸa cum căutau ei. Concluzia e, aÅŸadar, clară: nu aveÅ£i de unde să ÅŸtiÅ£i cum stau lucrurile până nu testaÅ£i.

Descoperiti afacerile cu produse handmade in ghidul complet disponibil chiar aici!




Tags: handmadepolitica de preturiafaceri handmadeafaceri

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 5 - 8 voturi.

Articole conexe

Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate intrepriderilor a crescut cu 13,1%

de Bianca Tila
22 Ian 2024
Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor a crescut in primele 11 luni ale anului trecut, in termeni nominali,...

INS: Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 1,3% in primele zece luni

de Bianca Tila
14 Dec 2023
In perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2023, cifra de afaceri din industrie pe total (piata interna si piata externa) a inregistrat cresteri in...

INS: Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut cu 2% in primele 10 luni

de Bianca Tila
06 Dec 2023
Volumul cifrei de afaceri din comerul cu amanuntul a crescut in primele 10 luni din acest an comparativ cu perioada similara a anului trecut atat ca...

Ce ar trebui sa incluzi intr-un plan de afaceri pentru un restaurant

de Bianca Tila
08 Nov 2023
Gandul de a lucra pentru tine suna destul de tentant, mai ales daca esti un pasionat al gusturilor fine. Ideea de a castiga bani reprezinta o...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]