Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Si ideile proaste de afaceri pot fi utile! De ce sunt utile ideile proaste?

de Catalin Chivu 02 Feb. 2015 3487
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In cartea sa, "Puterea de a incepe ceva stupid" (Shadow Mountain Publishing, 2013), autorul Richie Norton detaliaza provocarea fara sfarsit pe care o intampina antreprenorii aflati la inceput: sa li se spuna ca ideea lor este proasta. El se opreste asupra multor idei de afaceri de succes care au fost considerate la inceput proaste sau slabe de catre critici.

Ne este teama de esec, teama de a ramane in urma, teama de a fi caraghiosi sau de a parea ridicoli. Este curios de ce s-ar face cineva antreprenor.

Totusi, poate ca cei mai destepti oameni de pe glob stiu ceva ce noi nu stim. Poate ca acestia si-au dat seama ca, pentru a fi destept, a aduce contributii importante omenirii si a efectua schimbari importante in viata personala, trebuie uneori sa iei in calcul ideile pe care altii le-au perceput initial ca fiind stupide.

Deci, odata ce ai trecut peste scepticism si ai inceput sa privesti lumea printr-un ”filtru al stupiditatii”, vei vedea idei proaste de success oriunde te-ai uita.

Permite-mi sa elaborez: Doggles (da, compania care produce ochelari la moda pentru catei) are un profit estimat la 3 milioane de dolari anual. Chia Pets, celebrele figurine din teracota utilizate pentru a germina Chia, o planta medicinala foarte populara in America de Nord si de Sud, au fost vandute in timpul sarbatorilor de iarna intr-un numar de aproximativ 500.000 de exemplare.

Rovio, creatorul Angry Birds, a confirmat un profit de 106 milioane de dolari in anul 2011. (Da, 106 milioane pentru o aplicatie in care jucatorii nu fac mai mult decat lanseze pasari inspre porci). Prin urmare, a trata “stupiditatea” ca oportunitate poate fi profitabil.

Sara Blakely, fondatorul Spanx, a vazut oportunitatea de a incepe o afacere pe care altii nu o considerau profitabila: conceperea unei lenjerii pentru modificarea siluetei, dedicata femeilor. Ea a devenit cea mai tanara femeie bilionara, transformand economiile in valoare de 5.000 de dolari intr-un bilion cu aceasta idee traznita care a revolutionat industria textila.

In biografia personala, aceasta a spus: “Am consultat o serie de specialisti care au fost atat de convinsi ca ideea mea este ciudata incat au fost siguri ca sunt la Camera Ascunsa.” Reactia a fost aceeasi chiar si dupa ce a inceput productia de astfel de materiale.

Cu toate acestea, asa cum se intampla uneori, perseverenta Sarei a fost rasplatita. “Am primit un telefon din partea unui milionar care mi-a spus ca a decis sa ma sustina. Cand a fost intrebat de ce a luat aceasta decizie, acesta a raspuns: “Am doua fete. Ele nu au fost de parere ca ideea este una deplasata.”

Aceasta reactie nu apare doar in cadrul domeniilor considerate “de nisa” si nici macar doar atunci cand este vorba de concepte pe care unii le considera ciudate. Se intampla peste tot-de la masinile pe care le conducem pana la celebritatile pe care le urmarim si apreciem, si pana la laptopurile fara de care nu mai putem trai.

Apare in tendintele pe care le adoptam in ceea ce priveste moda, in tipul de muzica pe care il ascultam si in genul de carti pe care le citim. Succesul “ideii stupide” poate fi gasit in deciziile zilnice, mici sau mari pe care le iei fiind, de cele mai multe ori, decizii care iti pot schimba viata.

Daca nu esti convins inca, iata alte exemple:

Telefonul
Western Union a respins in prima faza ideea de telefon, spunand intr-un comunicat intern in anul 1876, ca “dispozitivul este pur si simplu lipsit de importanta pentru noi.”
Automobilul
In anul 1903, presedintele Michigan Savings Bank l-a sfatuit pe avocatul lui Henry Ford sa nu investeasca in compania Ford Motor. “Calul este cel mai statornic mijloc de locomotie, iar automobilul reprezinta o noutate, este doar un moft.”
Radioul
Ca raspuns la demersul lui David Sarnoff de a investi in radio in anul 1920, asociatii acestuia au spus ca, “Acea cutie muzicala fara fir nu are nici o valoare comerciala. Cine ar plati pentru a trimite mesaje catre nimeni in particular?”
Walt Disney
Walt Disney a fost concediat de catre editorul unui ziar pe motiv ca „era lipsit de imaginatie si nu avea idei bune.”
Elvis Presley
Elvis, regele rock and roll, a fost concediat din cadrul showului radio Grand Ole Opry dupa una din reprezentatii. “Nu vei ajunge nicaieri baiete. Mai bine te-ai intoarce la condus camioane”.
Lista poate continua…


Tags: ideiidei de afaceriafaceriidei utileantreprenori

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate intrepriderilor a crescut cu 13,1%

de Bianca Tila
22 Ian 2024
Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor a crescut in primele 11 luni ale anului trecut, in termeni nominali,...

INS: Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 1,3% in primele zece luni

de Bianca Tila
14 Dec 2023
In perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2023, cifra de afaceri din industrie pe total (piata interna si piata externa) a inregistrat cresteri in...

INS: Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut cu 2% in primele 10 luni

de Bianca Tila
06 Dec 2023
Volumul cifrei de afaceri din comerul cu amanuntul a crescut in primele 10 luni din acest an comparativ cu perioada similara a anului trecut atat ca...

Ce ar trebui sa incluzi intr-un plan de afaceri pentru un restaurant

de Bianca Tila
08 Nov 2023
Gandul de a lucra pentru tine suna destul de tentant, mai ales daca esti un pasionat al gusturilor fine. Ideea de a castiga bani reprezinta o...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]