Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un business care se hraneste din greseli

de Zenobia Badescu 29 Oct. 2012 4798
3.67 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Primul serviciu profesional de corectura din Romania a prins contur in urma cu mai bine de trei ani. Este un serviciu binevenit, de care era nevoie in Romania. Cel care l-a initiat a intalnit la un moment dat pe drumurile patriei un indicator rutier scris gresit. A fost momentul care i-a orientat drumul in afaceri.

Greselile gramaticale sau de exprimare... mai bine spus corectarea lor cu profesionalism genereaza profit. Este un business care ajuta la randul sau derularea cu succes a altor afaceri. Se vedem despre ce este vorba de la Evelin Ceciu, intemeietorul acestei afaceri.

Ceea ce vrea sa faca Evelin este sa schimbe perceptia de “Cenusareasa a presei”, asa cum a fost considerata activitatea de corectura si sa-i redea adevarata valoare.
“Corectura este o activitate nobila si, cel mai important, nu este pentru oricine”, spune Evelin. “Ai nevoie de rabdare, de o logica impecabila, pe langa o atentie distributiva. De multe ori, in calitate de corector, esti cel care face lizibil un text, pe care-l primesti si la care transpiri sa-l descosi, sa vezi ce voia autorul sa spuna. Aici deja depasim sfera gramaticala.”
 
Idei de afaceri: Cum a luat fiinta corectura.ro?
Evelin Ceciu: O sa radeti: a luat fiinta dupa principiul un sut…undeva, un pas inainte. Katy Derzsi, principala mea colaboratoare in aceasta activitate, era sefa departamentului Corectura la “defunctul” cotidian…Cotidianul. Eu eram editor general la Adevarul de Seara, iar lucrurile nu aveau o forma poleita nici in cazul meu, ca perspectiva. Am luat taurul de coarne, cum se spune, si am infiintat, in ianuarie 2010, firma Citadela Media, care are ca obiect de activitate editarea si corectura de texte.

Idei de Afaceri: Cat de util este un asemenea serviciu sau cat de necesar? Mai ales in prezent, cand sunt din ce in ce mai putini cei care scriu corect romaneste.
 
Evelin Ceciu: Cu atat mai mult este extrem de necesar un asemenea serviciu, in conditiile in care putini conationali mai respecta limba romana. Ma refer in primul rand la oamenii care pretind ca au educatie, la cei care afiseaza doctorate si masterate, de la care am pretentii. De oamenii simpli nu ma leg, ei vor schimba oricum DEX-ul, cu trecerea timpului, intrucat forma populara a unei exprimari devine, in timp, norma gramaticala.

Ei bine, de la oamenii educati insa, asa cum v-am mai spus, am pretentii. Important este ca nu ne oprim aici. Vom lua legatura cu parlamentari, pentru a redacta o propunere legislativa care sa prevada ca orice comunicare publica trebuie supervizata de un corector. Uitandu-ne la tot ce se publica, ajungem usor la concluzia ca se vorbeste foarte prost: multe pleonasme, dezacorduri, exprimari seci, in ticuri verbale, care tradeaza saracia limbajului. Cu totii tindem sa siluim limba romana. Eu, in mod natural, scriu relativ corect, asa imi place sa cred (modestia!), insa ma surprind cateodata spunand un nevinovat “inca mai am timp” (“inca” si “mai” se exclud reciproc, deci nu au ce cauta impreuna).

Idei de Afaceri: Va rog sa detaliati aspectele serviciului standard care consta in corectarea gramaticala si de litera a oricarui text. Nu si de formulare? Daca sunt probleme de acest gen ce faceti?

Evelin Ceciu: Suntem pregatiti sa depasim domeniul presei! Cred ca suntem compatibili cu activitatile de secretariat din marile firme, unde un ochi in plus aruncat pe documente ii scapa pe multi de infarct. Ganditi-va la o mapa de conferinta, de exemplu, cum ar fi sa se strecoare in text fie si o nevinovata greseala? S-a dus tot fastul. Degeaba, ca patron, dai zeci, poate sute de mii de lei pentru organizarea unui eveniment, daca in pliante lasi virgule intre subiect si predicat, dezacorduri sau alte gafe. Sau, mai grav pentru intreprinzatorul in cauza, sa scrie gresit, pe tiparituri, adresa site-ului. Noi am facturat pentru un simplu pliant chiar si 50 de lei+TVA, in cazul unui dezvoltator imobiliar. Cred ca prestigiul unei organizatii valoreaza mult mai mult de atat. De fapt, e vorba de o investitie modica, dar mai mult decat necesara, care te scuteste de ulterioare batai de cap.

In prezent, ca afacere, avem in portofoliu cateva reviste cu aparitie lunara din diferite domenii (cea mai cunoscuta este TopGear), insa oamenii nostri lucreaza, individual, in aproape toate trusturile de presa.
 


Tags: businessafaceriidei de afacericorectarecorecturaservicii de corecturacorectura texte

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.67 din 5 - 3 voturi.

Articole conexe

Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate intrepriderilor a crescut cu 13,1%

de Bianca Tila
22 Ian 2024
Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor a crescut in primele 11 luni ale anului trecut, in termeni nominali,...

INS: Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 1,3% in primele zece luni

de Bianca Tila
14 Dec 2023
In perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2023, cifra de afaceri din industrie pe total (piata interna si piata externa) a inregistrat cresteri in...

INS: Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut cu 2% in primele 10 luni

de Bianca Tila
06 Dec 2023
Volumul cifrei de afaceri din comerul cu amanuntul a crescut in primele 10 luni din acest an comparativ cu perioada similara a anului trecut atat ca...

Ce ar trebui sa incluzi intr-un plan de afaceri pentru un restaurant

de Bianca Tila
08 Nov 2023
Gandul de a lucra pentru tine suna destul de tentant, mai ales daca esti un pasionat al gusturilor fine. Ideea de a castiga bani reprezinta o...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]