Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 tipuri de servicii de transport national

de Silviu Marian Banila 18 Aug. 2015 3788
3.25 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Firma de transport si distributie - o afacere prospera si pe timp de criza. Iata 5 tipuri de servicii pe care le puteti oferi cu o astfel de firma, in perimetrul national.

1. Prestatorul si beneficiarul sunt persoane impozabile stabilite in Romania
Aceste servicii sunt supuse regulii B2B din Codul Fiscal si au locul prestarii in Romania, unde este stabilit beneficiarul. Persoana obligata la plata TVA este prestatorul, care trebuie sa emita factura cu TVA, daca nu se aplica vreo scutire. Prin urmare, efectul tratamentului fiscal este acelasi ca si cel aplicabil inainte de 1 ianuarie 2010.

2. Prestatorul este stabilit in Romania, beneficiarul este stabilit in alt stat membru
Daca prestatorul este stabilit in Romania si presteaza servicii de transport pentru care punctul de plecare si punctul de sosire se afla pe teritoriul Romaniei, catre clienti stabiliti in alte state membre, serviciile de transport national sunt considerate servicii intracomunitare si nu au locul prestarii in Romania, fiind impozabile in statul membru in care se afla beneficiarul, informeaza legea.
 
Pentru a aplica regula de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, clientul trebuie sa comunice prestatorului un cod valabil de TVA din alt stat membru si o adresa a sediului activitatii economice sau a unui sediu fix din Comunitate, conditii care sunt mentionate in normele de aplicare a Codului fiscal la pct. 13.

Chiar si astfel de servicii, care la prima vedere nu par a se inscrie in sfera operatiunilor intracomunitare, devin operatiuni intracomunitare datorita faptului ca sunt prestate catre un beneficiar - persoana impozabila - stabilit in alt stat membru.

Daca prestatorul roman nu este inregistrat in scopuri de TVA, va trebui sa solicite inregistrarea conform art. 1531 din Codul fiscal inainte de realizarea unui astfel de transport. De asemenea, transportatorul va trebui sa declare operatiunea in declaratia recapitulativa. in decontul de TVA depus de persoanele care sunt inregistrate conform art 153 din Codul fiscal, operatiunea se inscrie la rd. 3 si 3.1.

3. Prestatorul este stabilit in alt stat membru, beneficiarul este stabilit in Romania
Daca prestatorul este stabilit in alt stat membru si presteaza servicii de transport pentru care punctul de plecare si punctul de sosire se afla pe teritoriul Romaniei, catre clienti - persoane impozabile - care sunt stabiliti in Romania, serviciile de transport national sunt considerate achizitii intracomunitare de servicii si au locul prestarii in Romania, conform art. 133 alin.(2) din Codul fiscal, respectiv sunt impozabile la locul unde este stabilit clientul persoana impozabila.

4. Prestatorul este stabilit in Romania, beneficiarul este stabilit in afara UE
Situatia difera in cazul serviciilor de transport national de bunuri in beneficiul unor clienti care nu sunt stabiliti in CE. Pentru aceste servicii nu se aplica regula B2B prevazuta la art. 133 alin. 2 din Codul Fiscal. Locul prestarii acestor servicii este Romania.

5. Prestatorul este stabilit in afara UE, beneficiarul este stabilit in Romania
In situatia in care prestatorul e stabilit in afara UE si presteaza servicii de transport pentru care punctul de plecare si punctul de sosire se afla pe teritoriul Romaniei, catre clienti persoane impozabile care sunt stabiliti in Romania, serviciile au locul prestarii in Romania.

Beneficiarul persoana impozabila din Romania are obligatia platii TVA pentru un astfel de serviciu si va aplica TVA prin mecanismul taxarii inverse daca este inregistrat in scopuri de TVA in Romania sau in cazul in care clientul nu este inregistrat in scopuri de TVA va depune un decont special de TVA.

Operatiunea nu este o achizitie intracomunitara de servicii, prin urmare nu exista obligatia declararii acesteia in declaratia recapitulativa lunara si nici a inregistrarii clientului in scopuri de TVA, in cazul in care clientul nu este deja inregistrat.



Tags: transporttransport si distributietransport nationalservicii de transport

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.25 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Afaceri cu transporturi de marfa - scrisoarea de transport

de Teo Manole
17 Mar 2016
Pentru transporturile intrne - Scrisoarea de transport pentru transportul marfurilor in trafic national Acest document contine: -locul si data...

Cat de importanta este logistica intr-un business de transport si distributie

de Teo Manole
21 Ian 2016
Logistica firmei reprezinta o provocare majora si in acelasi timp o necesitate pentru introducerea acesteia in activitatea de management. Aceasta...

Servicii de transport extracomunitar de bunuri catre alte state

de Silviu Marian Banila
18 Nov 2015
Cum se deruleaza activitatea in cazul in care prestatorul este stabilit in Romania iar beneficiarul este stabilit in alt stat membru? In situatia in...

Cum sa oferi servicii de transport intracomunitar de bunuri

de Marinache Horia Cristian
25 Sep 2015
Daca prestatorul si beneficiarul sunt persoane impozabile stabilite in Romania, serviciile sunt supuse regulii B2B prevazuta la art. 133 alin 2. din...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]