Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
8 pasi pentru obtinerea produselor de patiserie. Secrete tehnice pentru o afacere de succes
Pateurile aburinde, abia scoase din cuptor, sunt irezistibile si mirosul lor imbietor il determina pe orice trecator, mai mult sau mai putin infometat, sa se opreasca si sa cumpere. In culisele afacerii stau tehnici si secrete de realizare a produselor de patiserie. Iata cateva!
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Cultivarea plantei cu 5 arome
Cultura castravetelui anti-diabet
Aluatul danez este un aluat dulce, bogat, in timp ce aluatul frantuzesc nu este dulce si deci poate fi folosit si pentru obtinerea produselor tip aperitiv. Aceste aluaturi sunt malaxate putin timp, doar atat cat sa se omogenizeze ingredientele, pentru a se evita dezvoltarea glutenului.
Ca grasime de impachetare se prefera untul, datorita aromei sale deosebite si punctului de topire apropiat de temperatura corpului uman. Se obtin produse de foarte buna calitate, daca cel putin o parte din grasimea de impachetare este unt.
Totusi, untul este greu de procesat deoarece atunci cand este prea rece, este dur, iar daca numai putin se depaseste temperatura optima de lucru, se inmoaie. De aceea, majoritatea patiserilor prefera sa lucreze cu margarine speciale de patiserie, deoarece sunt mai ieftine si se prelucreaza mai usor.
Pentru a se obtine produse de calitate, trebuie sa se acorde mare atentie ingredientelor si etapelor de procesare a aluatului.
1. Malaxarea
2. Temperatura aluatului
3. Laminarea
4. Odihna aluatului
Echipamentele complet automatizate strang aluatul si il „tund”, astfel incat sa rezulte structura stratificata necesara pentru a conferi fragezime. Alti patiseri, insa, fermenteaza aluatul de la 30 minute la 2 ore, la temperatura de 15oC sau in frigider, inainte de a incorpora grasimea de impachetare in aluat. Apoi fac primele doua sau trei impachetari (turari) cu perioade de odihna de minim 20 minute intre doua impachetari succesive si lasa aluatul peste noapte in frigider, iar a doua zi fac ultima impachetare. Dupa o alta perioada de odihna, aluatul este modelat si transformat in produse. Unii patiseri intarzie si mai mult procesul, prin congelarea sortimentelor modelate peste noapte, iar dospirea si coacerea le realizeaza abia a doua zi.
O umiditate mai mare duce la pierderea aspectului de fragezime a produsului copt, iar coaja acestuia devine palida si colorata neuniform. Majoritatea patiserilor sunt de acord ca produsele trebuie dospite pana isi maresc volumul de 2,5 ori. In functie de temperatura bucatilor de aluat inainte de dospire si de temperatura din dospitor, aceasta faza tehnologica poate sa dureze 1-3 ore. Dospirea insuficienta duce la deteriorarea structurii interne si la separarea miezului in straturi individuale, ceea ce face ca sortimentele sa fie neatractive si greu de vandut.
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Votati articolul
Nota: 4.28 din 5 - 16 voturi.Articole conexe
Salina artificiala. Afacerea perfecta din mediul urban
de Bianca TilaCifra de afaceri din serviciile de piata prestate intrepriderilor a crescut cu 13,1%
de Bianca TilaINS: Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 1,3% in primele zece luni
de Bianca TilaINS: Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut cu 2% in primele 10 luni
de Bianca TilaAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici: LAVANDA! Profit de peste 8.000 de euro/ha!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit