Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asta e afacere! Rentabilitatea productiei si nivelul profiturilor in spatiile protejate

de Nita Alina 02 Feb. 2016 3209
3.8 din 5 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Afacerile cu legume pot fi realizate cu o rata a profitului destul de mare. Dar dvs., ca mici intreprinzatori particulari, avand cheltuieli de productie mai mici si o flexibilitate mai mare, puteti obtine profituri mult mai bune.

In general, tinand seama numai de investitiile anuale, rata profitului in legumicultura poate ajunge la peste 200%.

Asadar, daca v-ati rezolvat resursele pentru investitia initiala necesara construirii unui spatiu protejat adecvat, nu va mai ramane decat sa incepeti productia.

Amortizarea investitiei, dupa cum am aratat, daca se lucreaza corect, se realizeaza practic in al doilea an de activitate. Iar castigurile se arata foarte atractive si depind in mare masura de munca dvs., facuta cu pasiune, si de o viziune moderna asupra acestei indeletniciri cu traditie in Romania.

O singura problema veti mai avea de rezolvat, daca totul merge bine: valorificarea corespunzatoare a productiei.

Cultivarea legumelor in sistem ecologic

Conform informatiilor pe care le detinem si avand in vedere conjunctura actuala, o cultura obisnuita in solarii ajunge la nivelul rentabilitatii la o productie de 35-40 tone la hectar. De la acest nivel productia este rentabila intr-un asemenea spatiu.

Daca folositi insa o samanta scumpa (de exemplu, un hibrid) pragul rentabilitatii sare spre 50-60 tone la hectar. Pentru ca apare aceasta cheltuiala considerabila cu samanta. In cazul tomatelor, la un hectar aveti nevoie de 30.000 de fire (cu o densitate specifica de trei plante la mp).

Asta ar insemna o investitie mare pentru seminte. Dar nu e obligatoriu sa cultivati un hectar de solarii folosind acesti hibrizi. Pentru inceput puteti infiinta o suprafata de 10-20 ori mai mica (doua-trei solarii obisnuite), iar cheltuiala cu samanta se va reduce pe masura.

Ce culturi sunt profitabile in sere

In plus, productia pe care o veti realiza, daca lucrati cu seriozitate si pricepere, va depasi cu mult acest prag al rentabilitatii.

O cultura care merita facuta in solarii e cea de castraveti tip cornison. La o asemenea cultura, folosindu-se tot hibrizi noi, cu flori numai femele, puteti obtine usor 30 tone/ha, recoltand fructele la cand ating 80-100 g (11-12 cm lungime).

Daca vreti sa realizati o cultura buna in solariu, care va va reusi cu certitudine, va puteti gandi la vinete. La vinete exista o singura problema pe care va trebui s-o rezolvati: atacurile gandacului de Colorado.

Acestea nu se pot preveni, ci doar combate prin tratamente, in momentul atacului. Problema e mai complicata in zonele foarte calduroase, unde gandacul poate aparea foarte devreme in cultura.

Astfel, s-ar putea ca in momentul aplicarii tratamentului sa existe suprapuneri de generatii foarte greu de extirpat. Insa in prezent exista niste insecticide deosebit de eficace impotriva lor. Totul e sa stiti ce sa alegeti din cele peste 25-30 de insecticide recomandate, care se comercializeaza si la noi.

Regimul termic favorabil din solariu poate sa permita aparitia productiei de vinete cu trei saptamani sau chiar o luna mai devreme decat cea din camp. Iar vinetele sunt produse extraordinar de bine cotate pe piata si, in plus, sunt neperisabile.

Cultivarea legumelor in sistem ecologic


Tags: afacereserespatii protejatelegumeafaceri cu legumeafaceri

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.8 din 5 - 5 voturi.

Articole conexe

Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate intrepriderilor a crescut cu 13,1%

de Bianca Tila
22 Ian 2024
Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor a crescut in primele 11 luni ale anului trecut, in termeni nominali,...

INS: Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 1,3% in primele zece luni

de Bianca Tila
14 Dec 2023
In perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2023, cifra de afaceri din industrie pe total (piata interna si piata externa) a inregistrat cresteri in...

INS: Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut cu 2% in primele 10 luni

de Bianca Tila
06 Dec 2023
Volumul cifrei de afaceri din comerul cu amanuntul a crescut in primele 10 luni din acest an comparativ cu perioada similara a anului trecut atat ca...

Ce ar trebui sa incluzi intr-un plan de afaceri pentru un restaurant

de Bianca Tila
08 Nov 2023
Gandul de a lucra pentru tine suna destul de tentant, mai ales daca esti un pasionat al gusturilor fine. Ideea de a castiga bani reprezinta o...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]