Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Consiliul IMM-urilor: opinie privind eliminarea unor taxe pentru mediul de afaceri

de Idei de afaceri 21 Nov. 2016 5522
2.5 din 4 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In data de 27 octombrie 2016 a fost transmisa spre promulgare Legea privind eliminarea unor taxe si tarife, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, adoptata de Camera Deputatilor in data de 25.10.2016, prin care sunt abrogate o serie de taxe care sunt suportate de mediul de afaceri.

In cadrul legii, CNIPMMR a identificat un numar de 73 de taxe care vizeaza mediul antreprenorial si, in special, intreprinderile mici si mijlocii, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.

Sunt eliminate taxele percepute de Registrul Comertului privind inmatricularea comerciantului, inscrierea de mentiuni, precum si alte operatiuni care, potrivit legii, se mentioneaza in registrul comertului, dintre care amintim:

In cazul persoanelor juridice: 

a) Taxele de inmatriculare pentru:

    Societate in nume colectiv, societate in comandita simpla si societate cu raspundere limitata;
    Societate pe actiuni si societate in comandita pe actiuni;
    Societate cu raspundere limitata – debutant (SRL-D);
    Societate cooperativa de gradul I si gradul II;
    Cooperativa agricola de gradul I si gradul II.

b) Inscrierea de mentiuni:

    Schimbarea formei juridice;
    Schimbarea sediului social in alt judet/in acelasi judet;
    Modificarea obiectului de activitate;
    Actualizarea obiectului de activitate;
    Majorarea capitalului social;
    Transmiterea partilor de interes si a partilor sociale;
    Schimbarea membrilor organelor de conducere si de control;
    Infiintarea sau desfiintarea de sedii secundare.

c) Dizolvari/Lichidari/Radieri:

    Dizolvarea de drept a SRL cu asociat unic;
    Dizolvarea de drept a SNC, SCS, SRL cu mai multi asociati, SA si SCA;
    Dizolvarea voluntara si lichidarea SNC, SCS, SRL, SA si SCA cu numire
    de lichidator;
    Radierea sucursalei.

In cazul persoanelor fizice:

   1.  Inmatriculari:

    Persoana fizica autorizata (PFA);
    Intreprindere individuala (II);
    Intreprindere familiala (IF).

     2. Mentiuni:

- Inregistrarea in registrul comertului a modificarilor persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale,
- Inregistrarea in registrul comertului a modificarilor sau a radierii persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale;
- Corectarea erorilor materiale din inregistrarile in registrul comertului.

     3. Dizolvari/Lichidari/Radieri

- Inregistrarea in registrul comertului a radierii persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale.

De asemenea sunt eliminate o serie de taxe prevazute in diferite acte normative in vigoare:

- Se elimina taxa TV si taxa radio pentru persoanele juridice, sucursalele, filialele, agentiile si reprezentantele acestora;
- Supralegalizarea sigiliilor si a semnaturilor de pe un certificat de origine a marfurilor, de pe o factura comerciala sau de pe orice alt document cerut la exportul ori importul marfurilor;
- Se elimina timbrul de mediu reglementat de OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, care se abroga;
- Taxele cuprinse in Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru, care se abroga (ex: taxe de inmatriculare a autovehiculelor si remorcilor, autorizare provizorie de circulatie si autorizare de circulatie pentru probe);
- Supralegalizarea sigiliilor si a semnaturilor de pe un certificat de origine a marfurilor, de pe o factura comerciala sau de pe orice alt document cerut la exportul ori importul marfurilor.

Taxele eliminate si/sau operatiunile pentru care se elimina taxele, pentru mediul de afaceri, potrivit Legii pentru eliminarea unor taxe si tarife precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, sunt mentionate in tabelul anexat (restul taxelor mentionate in lege, privesc in special persoanele fizice).

Pozitia CNIPMMR  PRIVIND ELIMINAREA UNOR TAXE PENTRU MEDIUL DE AFACERI

CNIPMMR  sustine reducerea sarcinilor fiscale asupra intreprinzatorilor si a costurilor administrative legate de infiintarea unei afaceri.

CNIPMMR solicita continuarea si implementarea de masuri care vin in sprijinul intreprinzatorilor prin reducerea parafiscalitatii si simplificarea birocratiei, cu eliminarea barierelor administrative privind desfasurarea activitatilor IMM-urilor.

Dl. Florin JIANU, Presedintele CNIPMMR, a precizat:

“Prin aceasta masura Romania face pasi catre un mediu antreprenorial atractiv. Fiecare roman isi poate inregistra o firma in mod gratuit si va efectua gratuit diferitele tipuri de mentiuni care apar in activitatea unei societati. Estimam ca rata de infiintare de noi companii va creste in medie cu cel putin 30-35%,  rezultand un spor anual de 20-25.000 de societati fata de numarul de companii infiintate in 2015, de aproximativ 65.000, ceea ce va duce numarul anual al societatilor nou infiintate pana la 90.000.

De asemenea, va exista o crestere asemanatoare si in cazul PFA-urilor, intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale cu aproximativ 18-19.000 fata de 48.000, inregistrate in anul 2015, ceea ce va duce la un numar de 67.000 de PFA-uri, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale nou infiintate anual.

Pentru ca Romania sa devina tara cu mediul antreprenorial cel mai atractiv din sud-estul Europei, consideram ca trebuie completate aceste eliminari de taxe cu noi masuri privind debirocratizarea, finantarea adecvata a IMM-urilor si sprijinul resurselor umane.

Prin legea adoptata, mediul de afaceri din Romania va deveni mai dinamic, CNIPMMR solicitand prin Programul de Guvernare 2016-2020 al Mediului de Afaceri, aprobarea, de catre mediul politic, de masuri care tin seama de nevoile antreprenorilor.”

Atasat va transmitem situatia inmatricularilor in anul 2015 1, situatia inmatricularilor in anul 2015 2, conform ONRC, dar si tabelul care contine totalitatea taxelor ce vor fi eliminate pentru mediul de afaceri potrivit Legii pentru eliminarea unor taxe si tarife precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Sursa: http://cnipmmr.ro


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: taxe afaceritaxe si impozitemediu de afaceri

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 2.5 din 5 - 4 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]