Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa oferi servicii de transport intracomunitar de bunuri

de Marinache Horia Cristian 25 Sep. 2015 3266
2.75 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Daca prestatorul si beneficiarul sunt persoane impozabile stabilite in Romania, serviciile sunt supuse regulii B2B prevazuta la art. 133 alin 2. din Codul Fiscal, ceea ce conduce la stabilirea in Romania a locului prestarii pentru orice transport intracomunitar de bunuri, facturat intre doua persoane impozabile stabilite in Romania. Persoana obligata la plata TVA este prestatorul, care trebuie sa emita factura cu TVA, daca nu se aplica vreo scutire de taxa.

Daca prestatorul se afla in Romania si va presta servicii de transport si distributie intracomunitar de bunuri catre persoane impozabile care sunt stabilite in alte state membre, serviciile de transport sunt considerate servicii intracomunitare si nu au locul prestarii in Romania. Locul prestarii pentru servicii e considerat a fi in statul membru in care este stabilit beneficiarul.

Daca prestatorul este stabilit in alt stat membru si factureaza servicii de transport intracomunitar de bunuri catre clienti persoane impozabile care sunt stabiliti in Romania, serviciile de transport sunt considerate achizitii intracomunitare de servicii si au locul prestarii in Romania. Obligatia platii taxei revine beneficiarului stabilit in Romania care, daca este inregistrat in scopuri de TVA, va aplica mecanismul taxarii inverse.

In situatia in care beneficiarul nu este inregistrat in scopuri de TVA, va trebui sa solicite inregistrarea conform art. 1531 din Codul fiscal inainte de a beneficia de acest serviciu si va depune un decont special de TVA (formularul 301). Fiind o achizitie intracomunitara de servicii, exista si obligatia declararii acestei operatiuni in declaratia recapitulativa lunara (390).

Prestatorul este stabilit in Romania, beneficiarul este stabilit in afara Uniunii Europene
in situatia in care prestatori din Romania realizeaza servicii de transport intracomunitar de bunuri catre beneficiari din afara Comunitatii se aplica regula B2B, serviciile nefiind impozabile in Romania.

Daca prestatorul e stabilit in afara UE si va presta servicii de transport intracomunitar de bunuri catre clienti persoane impozabile care sunt stabiliti in Romania, serviciile au locul prestarii in Romania. Beneficiarul persoana impozabila din Romania are obligatia platii TVA pentru un astfel de serviciu, respectiv clientul din Romania va aplica TVA prin mecanismul taxarii inverse daca e inregistrat in scopuri de TVA in Romania.

In cazul in care clientul nu e inregistrat in scopuri de TVA, va depune un decont special de taxa; o astfel de operatiune nu reprezinta o achizitie intracomunitara de servicii, prin urmare nu exista nici obligatia raportarii acestui serviciu in declaratia recapitulativa si nici a inregistrarii clientului in scopuri de TVA in cazul in care nu e deja inregistrat.





Tags: transportserviciiservicii de transporttransport intracomunitar

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate intrepriderilor a crescut cu 13,1%

de Bianca Tila
22 Ian 2024
Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor a crescut in primele 11 luni ale anului trecut, in termeni nominali,...

ASF: Peste 170 de entitati neautorizate presteaza in mediul online servicii si activitati de investitii

de Bianca Tila
16 Iun 2023
Autoritatea de Supraveghere Financiara a descoperit peste 170 de entitati neautorizate care presteaza in mediul online servicii si activitati de...

Consiliul Concurentei: Legislatia privind comercializarea produselor si serviciilor de piata nu este actualizata

de Bianca Tila
07 Feb 2023
Legislatia privind comercializarea produselor si serviciilor de piata O.G. nr.99/2000 nu este actualizata cu codurile CAEN in vigoare. Acest fapt...

Apple isi scumpeste serviciile de pe piata

de Bianca Tila
25 Oct 2022
Apple a dat drumul scumpirilor pentru unele dintre serviciile vandute. In Statele Unite, compania planifica sa scumpeasca cu cate 1 dolar, respectiv...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]