Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa supravietuiesti ca freelancer

de Andrioae Ruxandra 09 Mai. 2014 2964
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

A fi propriul tau angajat iti poate aduce multe beneficii - dar un venit constant nu este neaparat unul dintre ele. Clientii trebuie sa fie verificati inainte de a plati si, daca lucrezi pentru oameni diferiti in acelasi timp, banii pot sosi nu tocmai la timp. Intre timp, cheltuielile continua, fara vreo diferenta fata de ceea ce intra in cont. Asadar, cum te descurci cu un venit nesigur?

Daca nu esti inca freelancer, ai rabdare!
Nu este intotdeauna o alegere, dar, daca iti permiti luxul deciziei de a face pasul intr-o cariera de freelancer, timpul este un element crucial. Ar trebui sa-ti dai seama ce venituri ai lunar si ceea ce ai nevoie ca sa poti supravietui pe piata. Conteaza nisa pe care ti-ai ales-o, industria si cat de repede semnezi contracte. 
Este important sa iti calculezi traiul personal, poate dura trei luni pana vei fi platit, asadar vei supravietui trei luni din costurile proprii. Depinde si de individ si de cat repede crezi ca vei fi platit. Se intampla sa primesti banii dupa sase luni si intrebarile sunt urmatoarele: cat de repede vei incepe treaba si cand vei fi platit? 
Pentru unele joburi vei avea nevoie de capital pentru a investi in echipament, insa a fi freelancer inseamna ca iti vinzi timpul, asadar costurile sunt minime.
 
Fa-ti o rezerva financiara
Exista perioade negre pentru oricine. Fiind sanatos fizic, este dificil de imaginat ca te poti imbolnavi si ca este nevoie de o pauza, dar se pot intampla lucruri neplacute; poti fi intepat de un gandac si sa fii inapt de lucru pentru o vreme. Daca nu vei primi plata bolnav fiind, inseamna ca cineva te-a ajutat si ca a pastrat banii. Gandeste-te la cheltuielile lunare si deschide un cont de debit, pe care nu-l vei accesa din greseala, ci doar in cazuri de urgenta. 
Este important sa salvezi macar 25% din profituri; asta iti va aduce siguranta ca, in caz de orice, ai salvat o mica parte din investitie.
Exista, de asemenea, polite de asigurare care iti vor acoperi venitul daca esti incapabil sa lucrezi. Un sfat intelept ar fi sa ai grija cumparandu-le, un freelancer nu are intotdeauna contractele semnate.
John Hall, directorul companiei Beevers and Struthers Financial Management, a afirmat: "Este posibil ca freelancerii si contractorii sa se acopere unii pe altii atunci cand gresesc."
 
Aminteste-ti de taxa
La sfarsitul anului va trebui sa platesti o taxa, de aceea este intelept sa te salvezi dinainte si sa gestionezi bugetul.
 
Fa-ti un plan
Planificarea este cruciala daca nu ai deja contracte semnate ca garantie a cresterii de venituri, iar asta inseamna ca venitul tau va fi nesigur. Planuind sa lucrezi in avans cat mai mult posibil, chiar daca pentru cateva saptamani sau luni, te va ajuta sa indepartezi anxietatea. 
Gestionarea finantelor te va ajuta sa gandesti si la structura timpului in general, asigurandu-te ca iti calculezi fiecare minut.
 
De asemenea, fii proactiv daca tu crezi ca lucrurile capata o turnura gresita. Planul presupune calcularea exacta a sumelor, ca sa stii ce sa platesti inapoi. 
 
Tranzactii monitorizate
In timp ce pastratul chitantelor este vital intr-o lume digitalizata cu banci online, tranzactiile prin cardul de credit asigura ca este cea mai populara forma de plata. A cheltui sume in cash inseamna ca nu primesti chitanta pentru ceea ce cheltuiesti, ceea ce e greu de controlat in cazul in care banii vor sosi; a avea controlul absolut asupra lor iti va oferi o oarecare stabilitate.
 
Renuntarea la facturare
Nevoia de a petrece timp emitand facturi, facturi de urmarire a platilor si a-ti organiza bugetul reprezinta partea inevitabila a jobului, iar pentru a evita ca nervozitatea sa te domine in mijlocul unui proces creativ si a te distrage de la verificarea unei plati, ia-ti cat mai mult timp liber.
Daca o plata este intarziata, vei fi frustrat si, pierzandu-ti firea, te va face sa pierzi clienti. Respira si mai gandeste-te daca vei vrea sa lucrezi din nou cu cei care intarzie sa te plateasca.
 
Sursa: www.theguardian.com
 


Tags: freelancerstart in afacerisfaturisfaturi afaceri

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

4 plus 1 sfaturi pentru o afacere de succes

de Florin Amariei
15 Mar 2021
Iti doresti sa ai succes cu afacerea ta? Retine aceste 4+1 sfaturi pentru un business care iti aduce banii doriti! Simplul fapt ca ai gasit o idee...

5 sfaturi importante ca sa obtineti profit dintr-o sera sau solar

de Idei de afaceri
12 Aug 2020
Pentru a pasi cu dreptul in aceasta afacere, e bine sa tineti cont de urmatoarele aspecte. Pentru inceput trebuie sa aveti un minimum de informatii...

Sfaturi utile pentru afaceri de succes cu o berarie

de Camelia Ghenes
01 Iun 2016
Daca iti deschizi berarie, atentie la "vecinii" localului. Indeosebi tinerii, care frecventeaza cel mai des berariile, au tendinta de a face mult...

7 sfaturi pentru o afacere profitabila cu bauturi alcoolice

de Marinache Horia Cristian
04 Aug 2015
Fie ca ti-ai deschis o crama sau un mic magazin cu bauturi alcoolice imbuteliate, pentru ca afacerea ta sa aiba succes iti recomandam sa tii cont de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]