Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfaturi de baza pentru derularea unei negocieri

de Andreea Rada 24 Mai. 2011 4128
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

De curand am primit o intrebare care m-a pus serios pe ganduri: "Stii vreo situatie din viata de zi cu zi cand nu negociezi?" Trebuie sa recunosc ca am analizat situatia indelung si am realizat ca sunt foarte putine momentele din viata cand nu negociem. Poate ca facem asta involuntar, dar o facem, si asta e important.

Cateodata este foarte usor sa negociem, dar sunt momente din viata noastra profesionala cand negociem pentru ceva de mare valoare si atunci sunt sanse sa ne intimidam si nu sa mai acordam atentia necesara pregatirilor pentru o negociere.

Negocierea este procesul prin care doua parti cu nevoi si obiective diferite lucreaza impreuna pentru a ajunge la o solutie mutuala utila. Nu trebuie sa privim procesul de negociere ca pe un conflict. Negocierea este o activitate din care ambele parti trebuie sa castige si in care ambele parti trebuie sa se priveasca intr-un mod profesionist, penru ca sunt, in fond, parteneri de afaceri.

Incearca sa nu transformi negocierea intr-un concurs. Tine minte ca daca partenerul tau nu va castiga, atunci nu vei castiga nici tu. Asa ca daca unul din voi pierde, veti pierde amandoi.

Trebuie sa mergi foarte bine pregatit la o negociere, astfel procesul de negociere nu poate fi inceput in orice moment si in orice locatie. Daca vei face asta atunci poti sa fii sigur ca nu veti ajunge la o solutie utila.

Inainte de a porni intr-o negociere trebuie sa stii foarte bine cu cine urmeaza sa negociezi, trebuie sa iti cunosti foarte bine partenerul de afaceri. Este important sa stii cu ce ii poti fi de folos, sa stii care este pozitia lui pe piata, sa cunosti foarte bine care sunt competitorii lui, pentru ca existenta acestora pe piata poate influenta finalitatea propriei negocieri.

De asemenea, trebuie sa stii foarte bine ce vrei tu sa obtii in urma acestei discutii. Trebuie sa iti setezi un obiectiv si sa nu renunti la acesta pe parcursul discutiilor. Daca vei face asta atunci din start pornesti cu un dezavantaj.

Chiar daca iti dai seama pe parcursul negocierilor ca obiectivul tau nu este realizabil, nu trebuie sa dai de inteles partenerului de afaceri ca ai facut o greseala. Trebuie sa fii convins de obiectivul pe care ti l-ai impus la inceputul discutiei si sa il sustii.

Vei repara greseala facuta la o viitoare negociere. Poti ca la sfarsitul discutiei sa ii comunici partenerului de afaceri ca inca nu ati ajuns la o concluzie si ca va trebui sa reveniti asupra acestui subiect. Vei merge sa te consulti cu partenerii tai, iti vei revizui obiectivele si vei stabili o noua sesiune de negocieri, dar sub nici o forma nu iti schimba obiectivul in timpul unei discutii.

Trebuie sa fii foarte atent la interlocutorul tau, ca la un joc de Poker: fii atent la limbajul corporal al acestuia pentru ca poate spune mult mai multe decat cel verbal. Un bun negociator trebuie sa asculte mult si sa vorbeasca putin. Lasa-ti partenerul de afaceri sa spuna tot ceea ce doreste fara sa il intrerupi.

Dupa ce ai ascultat tot ce a spus, nu trebuie sa eziti sa pui orice intrebare. Te va ajuta sa solutionati situatia. Niciodata nu sunt prea multe intrebari.

Negocierea este un proces caruia trebuie sa ii acordati foarte mare atentie. Ideile de mai sus reprezinta un procentaj foarte mic din tot ceea ce puteti invata despre acest subiect.

Nu trebuie sa ne limitam la ce invatam din carti. Aceste idei reprezinta doar niste linii de ghid pentru o buna negociere. Trebuie sa ne adaptam fiecarei situatii in parte.


Tags: negocierea in afaceritehnici de negocierenegociatorghid de negociere

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]