Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa faci bani ca speaker motivational

de Banila Silviu Marian 20 Oct. 2020 49223
4.11 din 84 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Acumc ceva timp am fost la o conferinta Sony, unde se lansa un nou model de laptop Vaio. Acolo, a tinut o cuvantare un domn mult mai mic decat mine, care la prima vedere nu promitea mare lucru. Totusi, dupa ce a deschis gura, vorbele au inceput sa iasa ca o magie "alba" si ne-a captivat pe toti. Si nu, nu a ridicat in slavi produsele Sony, ci a vorbit despre cum anume l-au ajutat in cariera sa de mare grafician, recunoscut in SUA, ignorat in Romania. Atunci mi-am spus ca public speaking-ul poate fi o afacere pe cinste.

Discutam insa despre o arta greu de stapanit. Daca ai avut succes cu o prezentare, un speech sau un toast la vreo nunta, atunci poti deveni speaker motivational, cu venituri frumoase. In primul rand, te indemn sa ai un mesaj de transmis. Cei mai mari speakeri au ceva special de zis, de transmis, care deriva din experientele personale. Acesti oameni au darul de a vorbi, bazandu-se pe propriile trairi. Povestile personale (nu minciunile) sunt usor de prezentat si caracterul lor magic te face sa-ti imaginezi totul ca un film. Poti livra un asemenea mesaj? Nu ai voie sa vorbesti la modul general sau sa fii vag in exprimare. Altfel, sansele tale de reusita in fata audientei vor fi minime.

Din nefericire pentru mine, nu am avut un mentor in carne si oase, care sa ma inspire, ci am furat meserie din carti, filme si alte materiale. Invata de la ceilalti, stabileste o legatura speciala cu ei. Invata de la cei mai buni si cei mai sinceri. Mergi la o bere cu speakerii tai preferati, care te vor familiariza cu secretele meseriei. In sine, esti o afacere. Un mentor te va ajuta sa-ti rafinezi aptitudinile.

Dupa cum probabil ati aflat (sau aflati acum), sunt jurnalist si am nevoie de cititori ca de painea calda. Daca imi dezamagesc publicul, daca il mint, el pleaca. Ai grija cui te adresezi si mai ales cum o faci in fata oamenilor. Fii relevant, fii specific, astfel incat “sa nu o faci de oaie”.

Ati vazut filmul Discursul Regelui, cu balbaitul de George? Ei bine, el a exersat, a tot exersat si a reusit sa scape de “boala”. Antreneaza-te pentru cariera de public speaker. Un asemenea speaker este o industrie in sine (ex: Marius Ghenea, Andy Szekely, Eusebiu Burcas). Trebuie sa fii cat mai natural in exprimare, cat mai sincer. Daca simti nevoia, urmeaza un curs de specialitate!

De asemenea, un speaker gaseste cel mai bun loc pentru a-si tine discursul motivational. Numai asa poti realiza o legatura cu invitatii tai. Locul trebuie sa corespunda cu numarul acestora, sa nu fie nici mai mare, nici mai mic. Cei care te asculta au nevoie de un pic de spatiu personal, in care sa se simta in siguranta. Nu uita si de sunet, care trebuie sa fie impecabil, altfel audienta va auzi doar niste mormaituri, in timp ce tu gesticulezi energic.

Si pentru ca devii un business in sine, domnule guru, trebuie sa-ti faci reclama, sa auda lumea de dumneata. Competitia este acerba, intr-adevar, dar unicitatea ta iti va conferi o pozitie buna. Internetul este tatal promovarii, nu uita acest lucru. Un aspect esential este sa stii sa-ti vinzi serviciile pe bani buni. Companiile, ONG-urile, organizatiile au nevoie de speakeri motivationali pentru angajatii, clientii, consumatorii lor. Cu cat vei obtine mai multe oportunitati, cu atat vei deveni mai bogat.

Si cum noi, oamenii, suntem teribil de incapatanati, imi va fi greu sa-ti spun ca trebuie sa tii cont de feedback, oricare ar fi el. Asculta-i pe ceilalti, cand au ceva de transmis. Fii pregatit sa schimbi ceva sau chiar totul, daca este nevoie.

De asemenea, un bun speaker este un bun scriitor (nu e si cazul meu – imi place sa scriu, nu-mi place sa vorbesc…); eu nu sunt insa speaker motivational. Mai degraba as veni sa te ascult pe tine. Si as plati un asemenea serviciu rafinat. Un bun speaker e un bun scriitor. Fii prieten cu gramatica limbii romane, a limbii engleze si a oricarei alte limbi, nu este niciodata prea tarziu sa deprinzi o noua cultura!

In final, te invit sa fii flexibil in afacerea ta. Mentine un grad ridicat de maleabilitate. Fii pregatit sa schimbi discursul inainte de a-l rosti, nu dupa. Daca o strategie nu merge, incearca alta. Fii deschis, apeleaza la umor, destinde atmosfera. Revin la acel pustiulache, care stie sa creioneze benzi desenate cu porumbei luptatori si sa tina un discurs prea matur pentru varsta lui. Oare cum a cucerit omuletul acesta 17 milioane de utilizatori, care stau mereu pe site-ul sau? Nu e o enigma. Vorbeste frumos.


Tags: public speakerpublic speakingafaceriafacere

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.11 din 5 - 84 voturi.

Articole conexe

10 sfaturi pentru succes in afaceri de la 10 antreprenori romani

de Florin Amariei
18 Mai 2020
Daca iti faci planuri pentru o afacere si te simti uneori descurajat de imprejurari si intamplari, atunci ar fi bine sa salvezi articolul acesta si...

Omul de afaceri - Soldatul cu servieta pe care toti il respecta, de teama si din instinct.

de Silviu-marian Banila
06 Iun 2016
Soldatul cu servieta este omul de afaceri din "beretele verzi". Alearga dupa verzisori, imbracat in costum, nu in echipament militar. In picioare nu...

In afaceri, si nu numai, foloseste principiul vasului cu pietricele si nisip

de Codrina Laiu
26 Mai 2016
Stephen Covey, un guru in management, realizeaza o analogie intre modul in care oamenii prioritizeaza activitatile si sarcina de a umple un vas cu...

Ideea ta de afacere te poate face MILIONAR

de Adina Vasile
22 Apr 2016
Acum ceva timp am vazut la televizor un documentar referitor la istoria Internetului si cum a transformat acesta modul nostru de a face afaceri in...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]