Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Exporturile Romaniei vor atinge cel mai inalt nivel din istorie!

de Alina Cotae 27 Dec. 2010 1996
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In luna Octombrie a anului curent, firmele autohtone au exportat marfuri in valoare de nu mai putin de 3,5 miliarde de Euro.

Astfel, in primele zece luni ale lui 2010, exporturile tarii noastre au insumat 30,3 miliarde de Euro. Aceasta cifra este cu 26,7% mai mare decat cea de anul trecut, si cu 4,1% mai mare decat cea din 2008.

Mentionam ca exporturile din 2008 (33,6 miliarde Euro) reprezinta, pana in momentul de fata, cel mai inalt nivel atins vreodata in tara noastra. Totusi, dupa cum se preconizeaza cifrele anului acesta, cu siguranta recordul va fi doborat. Astfel, cu ajutorul mediei primelor zece luni ale lui 2010 se estimeaza ca romanii vor vinde, pana la finele anului, produse in valoare de 36-37 de miliarde de Euro. Aceasta cifra ar fi cu 10% mai mult decat in urma cu doi ani si cu 25% mai mult decat anul trecut.

Este o veste buna, asta arata ca economia privata romaneasca este productiva si competitiva. Problema e ca ne trage in jos sectorul public, spune Matei Paun, Managing Partner al BAC Investment Bank.

In ciuda acestor cifre imbucuratoare, productia indutriala, desi a reusit sa creasca cu 5% in comparatie cu 2009, este inca la minus 3,5% fata de 2008. Explicatia pentru aceasta aparenta contradictie este simpla: cererea interna s-a contractat puternic si producatorii au fost obligati sa se reorienteze, explica Paun. De aici reiese ideea conform careia piata industriala romaneasca este foarte flexibila.

In topul exportatorilor se afla Dacia, care a vandut in strainatate peste 238.000 de autoturisme  cu 20% mai mult decat aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, cei de la Dacia au exportat si aproape 13.000 de vehicule comerciale usoare, cifra totala a livrarilor de peste hotare fiind de peste 1,8 miliarde de Euro. Fabrica Nokia din Cluj ocupa, de asemenea, un loc important, cu exporturi estimate la aproximativ un miliard de Euro in primele zece luni ale lui 2010.

Pe langa aceste intreprinderi-gigant, nu trebuie neglijate miile de IMM-uri care livreaza firmelor de peste hotare uniforme, produse bio, jucarii, si cate si mai cate.

Totusi, avand in vedere situatia economiilor tarilor din Vest, de o mare incertitudine, trebuie avuta in vedere o revenire a recesiunii, care ar avea un impact direct asupra exporturilor romanesti.



Tags: exporturiindustrierecesiune

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]