Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Babau, dansurile tribale si jocurile masluite

de Maria Nicutar 11 Iun. 2012 2745
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cati dintre voi, cititorilor, ati fost angajati? Probabil ca majoritatea ati avut un loc de munca inainte sa porniti un business. Cati dintre voi ati fost speriati ca vine Babau?

De cand eram mica am fost invatata cu Babau. Nu mancam totul din farfurie, nu dormeam la amiaza, nu trebuia sa ies din parc fara cineva care sa ma supravegheze, multi "nu" ...

Apoi m-am facut mare si am dat peste un cu totul alt Babau. Asta venea de cate ori incercam sa chestionez un sef, sa ii cer o explicatie, sa ii cer o marire de salariu, sa ii explic ceva, sa ii cer concediu sau o zi libera sa imi dau un examen. De multe ori nici nu mai era nevoie sa mi se spuna ceva, intelegeam din priviri ca "vine Babau".

Babau era o scadere de salariu, o amanare a promovarii care oricum nu avea sa vina vreodata, o cearta sau o concediere, desigur. Am intalnit atat de multi Babau ca mi se face rau cand imi amintesc.

Si adevarul este ca Babau vine doar pentru cei care cred in el. Se spune, pe drept cuvant, ca daca nu crezi in el, pentru tine el nu va exista si nu are ce sa te infricoseze. Asa ca, printr-o paralela strategica, daca stii ca ceri ce iti apartine, nu ai de ce sa te temi ca vor exista repercusiuni. Adevarat?

Si apoi mai exista un obicei, in triburile africane. Se spune ca trebuie sa razi frenetic, sa dansezi nebuneste, sa te strambi in cele mai hidoase moduri ca sa ii faci in ciuda spiritului care iti da tarcoale si de care te temi, intr-o masura mai mica sau mai mare.

Si spiritul nu mai are putere, se sperie de dansul tau aproape violent, de o pasiune extrema, un dans care te scoate din lumea in care iti masori pasii.

Acesta este dansul care lipseste multora dintre noi. Ne lasam speriati de un Babau care nu are nicio putere, care nici macar nu exista, dar ni-l proiectam, fiecare dintre noi, cu o maiestrie uriasa.

Stim ca are parul negru si valvoi, are dinti mari si ascutiti, gheare ascutite. Stim si ca el ia forma unei concedieri si poate aparea oricand, cat ai  clipi din ochi sau ai pocni din degete. Si  acesta este adevarul. Sefii ne pot inlocui intotdeauna si este decizia lor sa o faca.

Apoi realizam faptul ca ei nu sunt singurii care pot lua o decizie. Inca de la interviu noi, pe post de candidati, luam un interviu angajatorilor. Ii ascultam, observam ce fel de persoane sunt, ce pretentii au, ce ofera in schimbul pretentiilor, de personalitate detin, cat de comunicativi sunt, ce stil de negociere detin si cu ce stil vom avea de-a face in viitorul nostru in cadrul companiei.

Si luam o decizie. Este decizia noastra si ea nu este luata inca de cand am aplicat pentru un post. Apoi intreaga viata in companie este un lung sir de decizii. Le luam in mod constient (Doamne-Ajuta!), in mod cantarit, in mod strategic.

Si totul se leaga intr-un dans, mai mult sau mai putin armonios, gratios, placut. In urma dansului decidem daca il lasam pe Babau sa ne sperie, sa ne dicteze deciziile, sa ne spuna care este locul nostru intr-o companie, cat de plecat sa ne fie capul si cat de depresivi sa fim la finalul zilei.

Si adevarul este ca dansul va incepe oricum la un moment dat. Si va incepe atunci cand nu mai suportam sa ne fie frica de Babau, cand vom realiza faptul ca nu are de ce sa ne fie frica de lucrurile pe care ni le proiectam singuri, cu ajutorul unei imaginatii bolnave, debordante, cand ne dam seama ca ne dorim sa ne infruntam temerile, cu orice pret! Cascam bine ochii, ne dam o palma peste fata si incepem sa dansam cum n-am mai dansat pana acum.

Este un dans agresiv prin care ne dobandim independenta, un dans care ne scapa de toate spiritele care ne stateau in spinare pana acum ceva timp. Ce va iesi din tot dansul? Ori primim ce stim ca meritam, ori plecam dintr-un ring in care arbitrul stie de dinainte cine va castiga.


Tags: frica de babauangajatibusiness loc de munca

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Nu ne mai permitem sa ramanem simpli angajati si in 2014

de Maria Nicutar
13 Ian 2014
Acesta este adevarul si nimeni nu il poate contesta. Nu ai cum sa negi faptul ca un loc de munca, oricat de bun ar fi, ar putea sa iti aduca...

Cei mai slabi angajati ai tai? Ai fi surprins...

de Maria Nicutar
13 Nov 2013
Cei mai slabi angajati ai tai sunt cei care cu greu isi castiga salariul. Sunt cei pe care incerci, cu rezultate minime, sa ii motivezi, sa ii...

De ce ai nevoie in 2014? De mai multi angajati-vedeta!

de Maria Nicutar
29 Oct 2013
Angajatii-vedeta devin o sursa incredibila de conflicte si discutii in birourile prin care trec. Trec rapid, nu stau la discutii, nu stiu ultimele...

Crezi ca ai destula grija de angajatii tai?

de Maria Nicutar
23 Sep 2013
Ramanem total uimiti cand aflam ca alte companii depun eforturi atat de mari pentru angajatii lor. Ba pot sa spun ca am avut neplacuta ocazie sa aud...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]